Maria si Alexandru au început grădiniță pe 3 septembrie. Ca in orice grădiniță au fost și cazuri de viroze, muci chiar și herpangina. Ai mei NU au luat nimic! Respir ușurată când văd că sunt bine si îmi confirmă că lucrurile pe care le fac pentru ei sunt corecte și trebuie să continui să le fac.
Pe 18 septembrie am fost la ‘Maratonul de Sănătate – Secom’ unde le-am ascultat pe Dr. Valeria Herdea și Oana Moraru. Maratonul de Sănătate Secom® este un proiect educativ care facilitează dialogul deschis între specialiști din domeniul medical și educațional și oameni interesați de un stil de viață sănătos. Preț de 3 ore, cele două specialiste le-au explicat părinților prezenți ce este imunitatea, care sunt mecanismele de funcționare ale acesteia și ce soluții avem ca să putem face față cu brio începutului de an (grădiniță și școală).
Mi-a plăcut să o ascult pe doamna doctor, mai ales că ‘mi-a spus să fac fix ceea ce făceam eu cu ai mei’.
Despre răceală, gripă și imunitate:
1. Un copil mic intrat în colectivitate răcește de 6-8 ori pe an și face 6-7 episoade de infecții urinare până la vârsta de 7 ani.
2. Deși la început e greu să faci o diferențiere între răceală și gripă, medicul pediatru îi poate pune clar un diagnostic după un consult complet. O răceală trece în 4-10 zile fără tratament special. Copilul poate să nu aibă nimic, să fie vioi și în stare foarte bună și brusc, de la o oră la alta să înceapă sa obosească, să strănute, să îi curgă nasul și uneori sa facă febră. Copilul poate avea durere în gât dar și o ușoară tuse câteva zile.
La gripă trebuie să știți că: debutul este brusc şi violent. Febra, de 39 – 40 de grade, este deseori însoțită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Tusea este şi ea prezenta şi poate avea o durată de manifestare de până la două luni.
3. Pentru o imunitate puternică ai nevoie de 2 lucruri: imunitatea cu care te naști (bagajul genetic) dar și de imunitatea dobândită (cea care vine din boli, triggeri externi și stimulenti de mediu).
Și 8 sfaturi care să îl ajute pentru o imunitate mai bună:
1. Grija pentru sănătatea zilnică trebuie să fie prioritară, atât pentru copii cât și pentru voi, adultii! Asta înseamnă că nu ne îngrijim doar DUPĂ ce am racit, ci avem grijă de noi pe tot timpul anului pentru a preveni orice răceală, iar dacă apare, aceasta să nu ne creeze probleme suplimentare.
2. Liniste, pace și relaxare!
Tot ce simtim și trăim simte și organismul nostru si il transmitem și copiilor noștri. Sănătatea este echilibrul între mental și fizic.
Marile frustrări pot duce la dermatite atopice (afecțiune autoimună). Pielea copilului devine mult prea uscată și senibilă, așadar este nevoie de produse special concepute pentru hidratare, care să nu fie agresive. Un real ajutor pentru copiii cu dermatite atopice este sa folositi un detergent de rufe bland. După spălare, este bine să le clatiti inca o data hainele in masina de spalat rufe la 80-90 de grade pentru a scoate urmele de detergent, să nu folosiți balsam. Rufele se pot ulterior călca cu fierul încins.
Iar temperatura din casa trebuie să nu depășească iarna 21 de grade! (Cam frigut pentru mine, dar si dermatita a stat departe de mine..) Nu este recomandată igiena excesivă, dar trebuie să controlăm mediul din jurul copilului.
3. NU hiperstimulati organismul
Toate ne dorim ca ai nostri sa aiba o imunitate de fier, totusi atunci cand le dam prea multe sistemul imunitar nu le mai face fata si fac mai mult rau decat bine.
Eu folosesc inca din primii ani de viață siropul de Vitamina C Childlife, cate 3 luni cu o luna pauza, in sezonul rece (septembrie – martie).
4. Cititi-le povești în fiecare seară!
Le stimulează imunitatea! Ei bine, de mai bine de 2 ani, copiii mei nu dorm fără ca eu sau tati sau amândoi să le citim cel puțin o poveste. Clar, ăsta este secretul nostru.
5. Iubire si râsete multe
Iubire fără margini, imbratisari fara limite și râsete zilnice – sunt alte stimulente naturale ce întăresc imunitatea.
Cel mai bun tratament ramane prevenitia, adică toate acțiunile noastre de a preîntâmpina apariția bolii.
6. Aveți grijă la alegerea unei scheme terapeutice optime în tratamentul infecțiilor respiratorii: siguranța produselor, eficiența, aderența la tratament, calitatea, proba timpului.
7. Nu uitați! Să țineți la curent medicul cu starea de sănătate a copilului pentru a NU ajunge doar în stări acute la el. Feedback-ul de la pacient către medic înainte, în timpul și după un episod de răceală, de exemplu, este important pentru a determina starea generală de sănătate a celui mic pe termen lung. Educația pacientului pentru un stil de viață preventiv este și ea importantă și trebuie dezvoltată.
8. Părintele trebuie să știe în orice moment care sunt antecedentele, alergiile și sensibilitățile copilului, dar și predispozițiile din familie pentru a le transmite corect mai departe în caz de urgență.
Oana Moraru a avut câteva sfaturi foarte interesante pentru parinti:
1. Nu le săriti în ajutor.
Copiii trebuie să știe să cadă și să se ridice singuri. Copiii trebuie lăsați să încerce singuri și abia apoi ajutați.
2. Setați limite clare cu copiii și niciodată nu le încălcăti
3. Dacă acasă nu se vorbesc 2 limbi, mintea unui copil este forțată de a învăța la grădiniță 2 limbi. (Apropo de părinții care își doresc ca ai lor copii să învețe de la grădiniță în altă limbă)
Și cel mai important sfat: Atitudinea copilului depinde de atitudinea părintelui.
Până pe 31 octombrie beneficiați de 10% discount la produsele de imunitate selectate din portofoliul Secom® dacă le achiziționați de pe magazinul online Secom.ro. Vă puteți înscrie și în marea tombolă pentru câștigarea unuia dintre cele 3 premii x 5.000 lei în produse Secom® pentru sănătatea întregii familii.
Aici puteți găsi mai multe informații: Imunitate pentru fiecare în parte în familie.
Voi cum stați cu imunitatea?
Multă grijă și iubire!