Pe toate grupurile de mămici când se vorbește despre diversificarea copilului singura întrebare care se pune este cu ce începem: legumă sau fruct? Suc sau piure?
La diversificarea Mariei am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în afara granițelor noastre și iată ce am aflat:
În Puerto Rico se începe cu piureul de cartofi și bananele de tip plantain. Foarte dulci aceste banane.
În Canada se începe cu carne de vită, pește, gălbenușul de ou și chiar tofu. Tofu? Ce bebeluși sofisticati..
În Asia se începe cu budinca din orez, preparată sub diverse forme. Era și normal dacă stăm să ne gândim.
În Japonia prima gustare a bebelusilor este din supa miso sau terci de orez cu pește prăjit. Pește prăjit? Oare ce zice copilul?
În India au varianta de mazăre tropicală piure sau un amestec de linte cu orez. Oare are dureri de burtică după?
În Insulele Caraibe se începe cu tapioca, cartof dulce și dovleac.
În Israel bebelușii papă pufuleți din arahide.
În Alaska copiii încep diversificarea cu alge de mare, carne de balenă sau ren. Altfel, nici nu îmi pot imagina cum pot manca alge.
În Nigeria bebelușii mănâncă aceleași feluri de mâncare ca adulții dar pasate.
La mine a fost simplu: Maria a fost îndrăgostită de piureul de morcovi, Alexandru de dovlevel. Până la urmă și copiii au ceva de spus.
Dacă vreți să aflați mai multe despre diversificare, autodiversificare și nutritia preșcolarului și scolarului vă invit să vedeți înregistrarea conferinței cu aceeași temă din seara aceasta, Social Moms. http://www.socialmoms.ro/eveniment/30/totul-despre-nutritia-pediatrica
Multă grijă și iubire!