Încă de când afli că vei deveni părinte singurul lucru pe care ți-l dorești este să nu faci greșeli în educația copilului tău. Unele sunt greu de evitat, altele mai ușor dar toate țin de noi.
Care sunt greșelile care totuși ar trebui evitate?
1. Nu suntem consecvenți
Acum le dăm ce își doresc, apoi le refuzăm. Acum îi luăm în brațe, în secunda următoare le spunem că nu avem timp. Acum îi iubim, după care țipăm că nu e bine. Copilul nu va înțelege de ce reacțiile noastre și modul de a relaționa cu el sunt atât de diferite iar asta se va vedea în comportamentul lui: acum va fi ‘cuminte’ după va țipa; acum va plânge și imediat va râde…
2. Nu îi lăsăm să testeze singuri
Copilul învăța doar experimentand. Chiar și anumite lucruri care sunt periculoase trebuie încercate controlat. Ce înseamnă asta? Picii mei au învățat ce înseamnă frige (pentru că degeaba le spuneam eu că frige un lucru, ei neștiind ce înseamnă acest lucru îl făceau) cu ajutorul meu sau al tatalui. În jurul vârstei de un an am pus lichid fierbinte într-o cană și cu degetelul lor am atins pentru o secundă cana. Ei au încercat de mai multe ori și au simțit ce înseamnă a frige. Acum spun doar ‘frige’ și ei se retrag. Aplic această regulă și în multe alte cazuri.
3. Îi ajutăm prea repede
Chiar dacă piciul are doar un an și abia s-a ridicat în picioare acesta va vrea să facă singur lucruri pe care noi nu îl credem capabil să o facă. Tocmai de aceea: le dăm noi jucaria, îi urcăm noi scările, le rupem noi banana etc.
Încercați să îi lăsați singuri și ajutati-i abia când vă cheamă ei.
4. Nu suntem un exemplu pentru copiii noștri
Când spun asta mă refer la faptul că picii noștri copiază tot CE FACEM noi și NU CE SPUNEM noi. Așa că, dacă vrei să mănânce spanac, mănâncă și tu! Dacă vrei să se spele pe dinți, fa-o și tu de față cu el. Dacă vrei să facă curat, fa-o cu el. Dacă vrei să fie bun, fii tu primul. Copilul e oglinda ta! Cum ești tu așa va fi și el!
5. Nu suntem perfecți
Pe copil nu îl ajută să îi spui că tu ai fost doar de nota 10, cel mai bun în toate și nu ai greșit vreodată. Ce îl va face să se apropie de tine sunt greșelile. Altfel, îți vei complexa copilul singur și tot ce va face va fi să vrea să fie pe aceeași treaptă cu tine, fără să țină cont de dorințele lui, iar dacă va eșua nu va ști cum să treacă peste asta.
Cea mai bună lecție este să îi spui despre greșelile pe care le-ai făcut și cum le-ai depășit, ce ai învățat de acolo.
6. Îl iubim condiționat
Atunci când îi spui ‘mami te iubește dacă…’ deja ți-ai condiționat iubirea. Pe copil îl iubim indiferent ce greșeli va face în viața, dacă ne ascultă sau nu, dacă va fi de 10 sau nu, dacă doarme la prânz sau nu, dacă țipă că nu vrea un lucru sau nu, dacă…
L-ai făcut să îl iubești!
7. O palmă din când în când educă
Sau o urecheala zdravănă sau o riglă peste palmă sau o smuceală…. Copilul învăța doar că nu este respectat, va simți frică, deznădejde, singurătate, abandon. Niciodată, pentru nici un motiv copilul nu merită nici o atingere.
Palma NU EDUCĂ! Iubirea și înțelegerea DA!
8. Oferim lucruri materiale în lipsa timpului
Copiii nu au nevoie de încă o jucărie. Cea mai bună jucărie este parintele și doar de el nu se plictisește niciodată!
Chiar dacă aveți de lucru, aveți de făcut mâncare sau spălat, luati-va zilnic timp în care să fiți doar cu copilul în lumea lui! Copiii au nevoie de joacă cu părintele ca de aer. Așa vă veți clădi o relație frumoasă de prietenie și atașament.
9. Îi respingem
De câte ori țipă, sau fac o boacănă sau vor în brațe la 3 ani (e mare, nu?) îi respingem. Tocmai când au mai multă nevoie de iubirea și îmbrățișarea noastră, noi le-o refuzam.
Luati-i în brațe și tineti-i la piept chiar dacă a spart cana preferată. Explicati-le să fie mai atenți, dar după ce le trece sperietura că au făcut ceva greșit. Copilul va învăța mai multe ținut în brațe decât țipăt la el și arătat cu degetul.
10. Țipăm des și pentru orice
Copilul vrea mereu joacă, atenție, iubire. De unde să îi oferim toată ziua când și noi vrem 5 minute pe WC, o cafea în liniște dimineața, 5minute să vorbim la telefon cu vecina…
Și atunci ridicăm vocea des și pentru orice. De ce avem un copil care face tantrumuri des? Pentru că asta vede cel mai des în casă.
Sunt convinsă că nu există părinte care să nu ridice vocea, eu una i-aș da un premiu. Și da și mie mi se întâmplă. Dar, aceste momente trebuie să fie situații excepționale nu ritualul zilnic! Este greu! Este cel mai greu să nu tipi când îți vine să urli…. dar este ceea ce debusoleaza cel mai mult copilul și îl face să simtă frică.
A fi părinte este cea mai grea meserie din lume. Poți fi cel mai mare director cu mii de angajați în subordine dar nimic nu te va consuma așa mult ca petrecutul unei zile cu un bebeluș sau copil mic.
Partea bună este că nimeni nu te iubește ca ființă mică căreia i-ai dat viață, nimeni nu îți spune ‘mama te iubesc’ așa cum o face el și nimeni nu te îmbrățișează la fel. Merită toți nervii noștri epuizati, toate nopțile nedormite, toată munca de reeducare pe care o facem cu noi pentru EI!
Când vă e greu uitati-va în ochii lor și iubiti-le inocența!
Multă grijă și iubire!