Am fost o fetiță baietoasă. Purtăm pantaloni și uram rochiile și pampoanele pe care mi le punea mama în păr, am fost tunsă scurt o bună perioadă din copilaria mea, aveam 3 păpuși cărora nu le-am împletit niciodată părul ci le-am tuns, jucam fotbal cu băieții, alergam mult în noroi și băltoace iar jocul preferat era de-a armata. Bineînțeles eu eram comandantul și toti copiii trebuiau să facă ce spun eu. Eram încăpățânata de mică și dacă nu ieșea ca mine (ceea ce se întâmpla extrem de rar) veneam cu o nouă ‘strategie’ (pentru că nu mă dădeam niciodată bătută).
‘Rolul’ jucat la 10 ani m-a ajutat mult în viața. În toate situațiile critice mereu am simțit că trebuie să preiau ‘comanda’ și să rezolv problema. Sunt foarte bună la rezolvat urgențe și crize.
Ce mă sperie acum ca mamă? Să mă joc cu păpușile, să fac codițe sau să le îmbrac. Maria are 3 ani și 3 luni și până acum le ignoră. Dacă totuși își va dori să se joace cu mine așa, ei bine o voi face de dragul ei.
La ce ajută copilul jocurile de rol?
1. Îl ajută să își exploreze imaginația și să își dezvolte limbajul. Crează personaje și situații inedite, cunoscute doar de el. Adaugă în timpul jocului multe cuvinte și expresii noi.
2. Îi stimulează dezvoltarea timpurie a creierului și îl ajută la formarea caracterului de mai târziu.
3. Îi stimulează latura emoțională și abilitățile motorii.
4. Îi îmbunătățește abilitățile sociale comunicând cu alți copii în jocul lor. Ei devin astfel prieteni, adversari sau coechipieri.
5. Îi dezvoltă abilități de lider sau de un bun executant ceea ce îl va ajuta și mai tarziu în viața în lucrurile pe care va le alege să le facă.
6. Va găsi soluții creative la probleme apărute pe parcurs, în timpul jocului.
7. Se va distra aflând și trăind în același timp tot felul de experiențe și scenarii din viața reală.
Jocul de rol este considerat de psihologi o artă magică a imitației în care copiii învață să se prefacă alte personaje. În cadrul acestor jocuri copilul reproduce multe situații reale (personaje, fenomene, funcții, relații) într-un scenariu pe care și-l stabilește singur. Sunt nenumărate beneficiile pe care le aduce în dezvoltatea lui, ajutandu-l să înțeleagă multe dintre conceptele și ideile pe care altfel cu greu și le-ar putea explica.
Știați că prin jocurile de rol vă puteți ajuta copilul să nu îi fie frică de anumite lucruri: jocul de-a doctorul (vă ajutați copilul să se obișnuiască cu ideea unui medic); jocul de-a bucătarul (să îndrăgească legumele și fructele); jocul de-a cumpărăturile (cea mai bună soluție pentru o educație financiară corectă).
#ProvocareaCM
Provocarea aceasta este despre – Jocurile de rol.
Vă propun să alegeți un joc de rol pe care să îl jucați împreună cu copiii și să îmi trimiteți povestea. (Poate fi jucat și cu bebelușii mici care vor fi fascinați de jocul părinților)
Pentru a vă înscrie la această provocare trebuie să îmi trimiteți o POZĂ sau TEXT în care îmi spuneți ce joc ați ales.
Provocarea este valabilă până duminică, ora 19.00.
Textul vă rog să îl trimiteți în formularul de AICI.
Premiul acestei săptămâni constă într-un JOC LEGO pentru copii!
Multă grijă și iubire!
Regulamentul concursului îl găsești AICI.
Ce este Campionatul de mămicie găsești AICI.
Pentru a nu pierde nici o provocare din timpul concursului ai următoarele opțiuni:
1. Înscriere la newsletterul ZânaScutecel
2. Dă LIKE la pagina de facebook ZânaScutecel și apăsa opțiunea ‘see first’
3. Verifică zilnic pagina de facebook ZânaScutecel