Top 5 povești violente și Top 5 povești recomandate pentru copiii mici

martie 18, 2018

iconita

Ana Maria Ivan

20191118 203302 01

Săptămâna trecută am scris despre Topul 5 cântecele de evitat dar și recomandate.

Ca orice articol despre orice subiect de pe lumea asta și acest articol a strâns păreri Pro și Contra. Ce probabil trebuia să subliniez în acel articol si voi sublinia încă de la început aici este că vorbesc despre copiii până la 5-7 ani (depinde de nivelul de dezvoltare) și că sunt doar recomandările mele, fiecare mamă decide pentru copilul ei și doar al ei.

Că vrem să recunoaștem sau nu există un impact emoțional demonstrat științific pe care poveștile îl au asupra copiilor. Acest impact în funcție de natura poveștii poate fi pozitiv sau din contră negativ.

Afectează sau nu copilul?

Mulți cred și spun ‘copilul meu nu este afectat de o poveste cu final trist sau nu va folosi cuvintele vulgare auzite’. Realitatea este că sunt copii care viseaza urât și care țipă noaptea în somn, sunt copii care jignesc sau imbrancesc alți copii la școală sau în parc, fix așa cum au auzit sau au văzut într-o anumită poveste, doar că parintele nu face legătura între ce poveste a auzit copilul și comportamentul lui.

Specialiști nu recomandă să îi țineți într-un glob de sticlă dar menționează că la vârste mici este recomandat să evitați contactul cu poveștile triste, violente sau în care se folosesc cuvinte vulgare, doarece nu aduc nici un beneficiu copilului. În funcție de vârsta copilului și de etapa lui de dezvoltare le puteți spune ce alegeți voi. Doar voi vă cunoașteti copilul și puteți decide la ce doriți să îl expuneti.

Nu vreau Capra cu 3 iezi!

Din experiența personală vă pot spune că am crescut cu povești vesele cu final fericit. Singura poveste care m-a oripilat și m-a făcut să am coșmaruri ani întregi a fost ‘Capra cu 3 iezi’ și ale lor capete sângerande din ferestre.

Coincidență sau nu, faptul că toată copilăria a fost marcată de lucruri vesele și pozitive m-a făcut nu doar să fiu un copil fericit ci și un adult care mereu găsește picătura de bine într-o mare de rău.

Lupul cel fioros

Maria a primit de la o prietenă o carte de colorat cu Scufita Roșie în care este inclusă și povestea. A dus-o cu ea la bunica acum 3 luni.

Mama fără să vrea i-a spus Mariei Scufita Roșie adăugând la sfârșit că lupul a fost prăjit pentru că a fost rău cu Scufita și bunica. De când am luat-o de la mama, Maria dormea doar cu mine și se trezea noaptea țipănd ‘Nu lupul!’.

Am fost foarte supărată pe mama și supărată că o vedeam speriată pe Maria. Mamei i-am povestit de efectul pe care l-a avut asupra ei, lucru de care s-a convins și ea la următoarea vizită a Mariei. Am încercat cu toate poveștile din lume și toate explicațiile din lume să îi vorbesc despre lup. Nimic nu a mers.

Săptămâna trecută am ales să o duc la Zoo. Întrebarea ei a fost ‘Sunt și lupi?’. I-am explicat că da, dar că nu îi vor face nimic pentru că este în siguranță cu mine și că îl va cunoaște și ea pe lup și va vedea că nu prăjește pe nimeni. La Zoo la noi sunt 2 lupi albi, tare frumoși. Mariei i-a plăcut mult de ei și mi-a spus că nu îi mai este frică de ei. Nu-i așa că puteam evita toată această teamă doar schimbând niște lucruri la o poveste?

Ce spun specialiștii?

Părinții sunt factorul cheie în dezvoltarea și educația psiho-sociala al copiilor. Principalele mijloace de exprimare a vieții afective a copilului sunt poveștile, desenul și cântecelele. La vârsta copilăriei personajele din basme le sunt modele de viață pe care își doresc să le urmeze în viața adultă. Depinde doar de părinți și de cum le prezintă copiilor poveștile, ce omit din ele și cât adevăr spun.

Top 5 povești violente:

1. Capra cu 3 iezi.

Ca fir general capra sfatuie iezii să o asculte și să nu deschidă ușa străinilor.

‘Dacă vede lupul şi vede că nu mai găseşte nimic, îşi pune în gând una: aşază cele două capete cu dinţii rânjiţi în fereşti, de ţi se părea că râdeau; pe urmă unge toţi păreţii cu sânge, ca să facă şi mai mult în ciuda caprei, ş-apoi iese şi-şi caută de drum.’
Modul violent în care este transmisă informația poate fi evitat până la vârste mai mari.

2. Scufita Roșie

Povestea vorbește despre riscul și primejdiile cu care se pot confrunta copiii atunci când se abat de la drumul stabilit pentru a ajunge la destinație. Recomand schimbarea finalului cu unul mai blând, în care înțelesul este același dar modul de a face lucrurile să fie prezentate nonviolent.

3. Albă ca Zăpada

Să faci bine și să fii cuminte și ascultator îți aduce satisfacții, dar hai să nu prezentăm copiilor varianta de ‘adu-mi capul, inima, ficatul fetei’ (depinde de versiune). Mamele vitrege nu sunt rele așa cum sunt prezentate în poveste.

4. Hansel și Gretel

Am ascultat povestea asta prima oară la 12 ani și mă bucur că abia atunci am ascultat-o. Cu tot respectul pentru Frații Grimm povestea mi se pare pur și simplu groaznică. Cum părinții își părăsesc copiii pentru că nu au bani de mâncare, copii singuri în pădure, vrăjitoarea care vrea să îi tortureze și să îi mănânce…

Nici nu știu ce aș putea inventa ca să iasă o poveste veselă.

5. Soacra cu 3 nurori

Ce vor învăța fetele de la această poveste? O soacră care va fi rea și care le va pune la muncă, tinandu-le flămânde, iar apoi va fi torturată la sfârșit de nurori: ‘Tu s-o iei de cânepa dracului şi s-o trăsneşti cu capul de peretele cel despre răsărit, cât îi putea; tot aşa să faci şi tu cu capul babei, de peretele cel despre apus…’

Știați că poveștile Fraților Grimm au iscat scandal prima oară când au fost publicate și că erau povești pentru adulți, nu copii?

Mai multe despre poveștile originale vă invit să citiți și pe Historia.

Top 5 povești recomandate:

1. Biblioteca ursului

Despre iubirea pentru carti si cat de frumos este sa imparti cu cei dragi.

2. Ma faci sa Zambesc

Primele emotii si sentimente de dragoste ce nu pot fi explicate de copii, descrise atat de frumos.

3. Erus in Valea Rabdarii

O carte despre bunatate, rabdare, vise implinite si mai ales increderea parintilor in copil.

4. Ziua cand au plecat creioanelor colorate

Copiii mei rad in hohote la aceasta poveste si eu cu ei. Invata usor despre cat de importanti suntem toti, indiferent de cat de diferiti suntem.

5. Un mielut la cina!

O carte amuzanta in care un lup si un miel devin prieteni buni.

Eu am grijă ce le citesc copiilor! Tu o faci? Dacă alegeți poveștile clasice, schimbați-le măcar finalul.

Multă grijă și iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!