Haosul de dinainte de Paște? (Idei de meniu pentru Paște)

aprilie 2, 2018

iconita

Ana Maria Ivan

Când eram mică mama se apuca din timp de curățenia de Paște. Cumva lipea și curățenia de primăvară cu cea de Paște și muncea mult. Scutura și spăla covoarele afară pe bara din fața casei, se agăța cum știa ea de toate geamurile de prin casă, curăța casa scării, curtea mică pe care o aveam. În Sâmbăta Mare gătea tot ce putea găti o gospodină grijulie: aperitive (vreo 4,5 feluri), friptură, sarmale (la noi nu lipseaua niciodată), cozonaci și câteva feluri de prăjituri. Ziceai că vine sfârșitul lumii cel puțin…

De când sunt mamă la noi Paștele și Crăciunul e mai mult despre liniștea și bucuria din familie decât despre sute de feluri de mâncare.
Curățenia o facem din timp și îi mulțumesc Cerului pentru doamna de la curățenie iar de gătit, gătim puțin:

  • Ouă roșii
  • Multe salate (pregătite pe loc la friptură),
  • Drob cu multă verdeață și
  • Friptură ținută 3 zile în baiț cu verdeață pe care le face soțul,
  • Pasca care îmi ia 5 minute mie și
  • O ciorbiță acră din salata și lobodă cu afumătură

Anul asta plecăm la mama dar am anunțat-o de pe acum că ea face doar cozonacii. Știți că ea deja a întors toată casa cu sus-n jos ca să frece tot, că doar am plecat duminică de la ea, dar na, obișnuința.

Ce sfat vă dau?

Alegeți un meniu simplu cu preparate ca timp de pregătire de maxim 15 minute.

Unei fripturi de miel bune îi trebuie un baiț bun în care să o țineți cel puțin 48 de ore, apoi cu tot cu baiț băgată la cuptor pentru cel puțin 4 ore la foc mic (140 grade).

Ce vă trebuie la baiț: sare, piper, boia dulce și iute (după preferințe), usturoi verde, rozmarin verde, ulei măsline, vin roșu, zeama de la o lămâie, pătrunjel, ceapă verde. Frământati bine carnea și apoi cu acest baiț și înveliți în folie de aluminiu apoi țineți la frigider.

Lângă friptură merge foarte bine un piure din cartofi cu sfeclă. Rețeta este simplă: băgați la cuptor în folie câțiva cartofi și 3 sfecle roșii până se fac. Curățati, zdrobiți, puneți lapte cald, sare și unt și adăugați busuioc proaspăt. O nebunie delicioasă care completează perfect gustul fripturii.

Rețeta de pască fără aluat, gustoasă și gata în 5 minute o găsiți AICI.

Dacă aveți și ajutor pentru ca și soțul să facă ceva și voi și poate și bunica, toate se vor face ușor și nimeni nu va leșina de oboseală înainte. Pentru curățenie vă spun doar atât: faceți cât puteți și mai lăsați și pe săptămâna viitoare că n-au intrat zilele în sac…

Mâncați echilibrat, fără să exagerați, oricât de bune ar fi toate. Mai este și mâine o zi!

Multă grijă și iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!