Ducem copiii cu muci la grădiniță?

Până să îmi duc copiii la grădiniță, de câte ori discutam cu o prietena problema mucilor îmi spunea clar ‘Sa mă abțin că nu am copii la grădiniță’ Am început săptămână trecută grădiniță. Acum pot vorbi? 😊

Vineri Mariei i-a strănutat fix în fața un băiețel cu muci (eram la 2 pași de ei). Am respirat adânc și m-am întrebat dacă stăm acasă luni sau nu. Am ajuns cu ea de la grădiniță și 3 zile a băut multă limonada cu miere. Duminică noapte a făcut febră și muci și am rămas acasă. Alexandru părea bine luni dimineață. Luni după masă am fost la medic. Roșu în gât amândoi, puțini muci și Maria mai facuse febra. Tratament și urmărit.

Așa a stat Maria toată ziua de luni pe canapea:

Cele mai multe grădinițe de stat și private au cel puțin un asistent medical sau chiar medic care este prezent toată ziua sau doar câteva ore din când în când (depinde de grădiniță).

La grădinița unde merg copiii mei sunt așteptați în fiecare dimineață de Ruxi, asistenta cea mai drăguță pe care am văzut-o cu copiii și singura de care în acest moment Alexandru al meu este atașat (cred că va face grădinita cu ea după ce se desprinde de mine). Aceasta verifică fără excepție fiecare copil în parte și întreabă mama de starea copilului, asta după ce se joacă cu fiecare în parte. Maria este reticenta și vrea doar eu să îi aprind lanterna de la telefon și împreună cu Ruxi să ne uităm în gâtul ei. Dacă copiii sunt ok și nu au semn de vreo boală infecțioasa pot intra în grădiniță.

‘Sunt doar muci!’

Și asta cu bolile infecțioase e cu dus și întors. Să nu uităm că există o perioadă de incubație pentru orice boală (fiecare are timpul ei) în care poți fi purtător de microbi și să fii nedepistabil. Deci, dacă e să se ia se ia oricum…

Prin clasa Mariei dar și la Alexandru erau pici cu muci. Știu că nu sunt o boală de speriat mucii, știu că în afară toata lumea ‘sta cu mucii la vedere’ în orice colectiv și doar ‘așa copiii își fac imunitatea’. Dar!

Un copil cu muci este un copil cu imunitate scăzută. În loc să îi treacă cu tratament corespunzător, odihnă multă și brațe de iubit de la mama, bunica sau oricine altcineva, acesta duce ‘boala pe picioare’ săptămâni întregi. De câte nu ați auzit ‘Ahh dar are muci de o lună’ (Super! Nu te-ai gândit că nu e ceva ok?).

Copiii cu muci sunt apatici și letargici (cei mai multi!) doar PAR fără nici o problemă, dar urmariti-i în clasă la grădiniță să vedeți cât de diferiți sunt de cei sanatosi (sunt supărați și stau într-un colț, nu specializează, merg ca niște bătrânei, iar după masă devin hiperactivi de la oboseala și durere, când nu sunt atenți la nimic, trosnesc și urlă.

Trebuie să știți:

– Copiii cu febră NU au ce căuta la grădiniță (este ilegal ca personalul grădiniței să administreze antitermice, iar de urgență, trebuie cerut acordul medicului)
– NU toți copiii cu muci sunt contagiosi (dar asta NU o stabilește părintele, ci medicul sau asistentul grădiniței după consult).
– copilul poate fi purtător fără să știe….

Știați că?
Legea acordă angajatului concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu durată de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune (art. 27 alin. 1 din OUG nr. 158/2005) opţional, unul dintre părinţi,
Asiguraţii au dreptul la concediu pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani (art. 26 alin. 1 din OUG nr. 158/2005) și se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie.

De ce să NU îi lăsați cu muci la grădiniță? (Dacă nu vă pasă de îmbolnăvirea altor copii, măcar să fiți atente la al vostru):
1. Orice copil bolnav, cu muci NU înseamnă că este sănătos, ci că are o imunitate scăzută și va lua ușor orice alt virus (asta poate duce la complicații).

2. ‘Poate face usor conjunctivită’ spune doamna doctor Sinziana Istrate, specialist oftalmolog. Un copil care se șterge cu mâna la nas de muci și apoi își șterge și ochiul va transfera ușor microbii, putând să dezvolte o conjunctivita bacteriană. Atenție! Conjunctivitele bacteriene se transmit pe calea aerului și netratata la timp sau corespunzător poate duce la complicații serioase.

3. Preferați un copil bolnav 3 zile sau o perioadă mai lunga? În 3 zile cu voi acasă, tratat cum trebuie îl veți pune pe picioare.

Ce să faceți dacă copilul are muci?

Să mergeți la medic!! România este campioană la automedicatie. Mai mult de jumătate dintre părinți ‘ își fac singuri bine’ copiii acasă (nu doar pe ei). Niciodată nu vei ști dacă sunt doar muci sau are și altceva dacă nu îl vede UN MEDIC. Părinții NU sunt medici!

În Franța, Marea Britanie și Belgia se primesc copiii la grădiniță inclusiv cu febră! În România NU se primesc copiii cu febra la nici o grădiniță. Fiecare alege ce își dorește pentru copilul său. Indiferent în ce țară aș fi stat tot acasă, îngrijiți de mine ar fi fost. Nu este cocoloseală și nici ținut în glob de sticlă, doar îngrijire acasă de mamă. Imunitate își face, ca doar ia boala, nu?

Azi după masă am fost iar la control. Picii sunt bine și am primit avizul pentru a merge la grădiniță mâine.

AICI puteți găsi detaliat diferențele între muci și ce culoare au în funcție de afecțiune.

3 zile! Atât au stat acasă….călare pe mine și apatici.

Multă grijă și iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!