Când învățăm copilul să facă la oliță (mai devreme sau mai târziu)?

ianuarie 10, 2022

iconita

Ana Maria Ivan

IMG 20220101 WA0007 1 01

 

‘Mi-am dorit mult să îți scriu povestea noastră pentru a ajuta mamele care își doresc să renunțe copiii lor la scutec înainte ca aceștia să fie pregătiți, să se gândească de două ori!

Sunt Ioana și am un băiețel de 4 ani și jumătate. Ultimii 2 ani din viața noastră au fost un coșmar. Când Emil a făcut 2 ani eu m-am întors la serviciu. L-am lăsat în grija mamei mele pe care o iubesc nespus și care știu că a vrut doar să ajute.

Ei bine, când l-am lăsat în prima zi la ea mi-a spus foarte surprinsă ‘Vai, dar Emil încă poartă scutece? Ce rușine. Lasă că am eu grijă de asta’. Și a avut, doar că nu știam atunci ce înseamna această grijă.

În primele săptămâni am fost foarte ocupată cu reluarea serviciului, având o funcție destul de mare, cu multe îndatoriri și deplasări. Soțul și cu mine suntem separați de când când Emil avea un an, acesta rămând în grija mea. Singurul meu ajutor era mama, căreia i-am încredințat fără teamă copilul.

Mama în nici două săptămâni de când îl preluase îi schimbase scutecul cu chiloțel. Era foarte mândră de ea și eu mi-am zis că probabil era timpul.

În următoare perioadă Emil devenise foarte agitat, plângea mult, dormea prost noaptea, mânca puțin, deși fusese un mâncăcios.

Am pus toate aceste lucruri pe seama faptului că e o schimbare pentru el și că se va obișnui. Am plecat în prima vacanță cu Emil, singuri, pentru reconectare, la 6 luni de când începusem serviciul.

După primele două zile la munte, realizasem că Emil nu avusese scaun de când am plecat de acasă (sau așa presupuneam).

Am sunat-o pe mama să o întreb cand făcuse ultima oară și răspunsul ei m-a șocat: ‘A făcut acum 9 zile. Stai liniștită că al tău copil face la 12-14 zile de ceva vreme. E foarte constipat și urlă de obicei’.

Mi-a venit să țip la ea cum de nu îmi spusese și de ce nu făcuse nimic, dar mi-a turnat toată plaja de ceaiuri pe care i le dădea și să am răbdare.

Am închis și am sunat imediat pediatrul care mi-a dat niște siropuri.

Emil le-a luat dar abia după două zile a reușit în somn.  A doua oară s-a ascuns după canapea și plângând a reușit să facă, asta la 8 zile.

Ziua de câte ori voiam să îl iau să facă, refuza, se zbătea, alerga prin cameră și se ascundea, țipând tare că ‘nuu vrea’.

Cu greu am dus vacanța până la final. Cum ne-am întors i-am făcut o serie de analize și am fost la pediatru din nou. Acesta ne-a recomandat un psiholog și terapie.

Emil al meu trăise o traumă la schimbarea scutecului, cu siguranță nefiind pregătit.

Greu am reușit să o fac și pe mama să îmi povestească, dar așa am aflat că îl forțase și îl certase și îl pedepsise de câte ori făcuse pe el. Plâng când îmi imaginez prin ce a trecut de la propria bunică. Când am aflat totul, am ales să nu mai stăm cu mama. Cumva, pentru el era o reamintire a traumei trăite, așa că la sfatul medicului m-am mutat singură cu el, l-am dus la o grădiniță privată, unde le-am explicat fricile lui. În ultimii 2 ani, am fost la doi terapeuți, 5 medici pe gastroenterologie și am încercat nenumărate tratamente. Abia în ultimele săptămâni Emil nu a mai plâns când a mers la baie și reușește să facă la 3 zile maxim. M-am gândit să îți scriu pentru că în grupul meu de mămici mereu văd mame care caută ‘soluții minune’ care să le ajute să schimbe scutecul copiilor pe chiloței fără să se întrebe dacă acesta este pregătit. Nu suntem singurul caz așa. Medicii mi-au povestit că foarte mulți copii vin la ele cu constipație cronică, principalul motiv fiind nepregătirea copilului de această schimbare. Sper doar ca povestea mea să schimbe modul în care mamele fac lucrurile cu proprii copii.’

🧐Când se face schimbarea?
Diferite studii arată că majoritatea copiilor învață să folosească olița sau toaleta mult mai târziu decât generațiile anterioare. În ultimii 60 de ani lucrurile s-au modificat cu mult începerea antrenamentului la oliță. Dacă în anii 1920-1940 antrenamentul începea la 12-18 luni, în 1960-1980 s-a trecut la 18-24 luni, iar în anul 2000 vârsta medie era de 21-36 luni.
Să nu uităm că fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare!
Medicii ne spun că vârsta medie la care un copil reușește să stea uscat este 3,5 ani, iar pe timpul nopții la 4 ani.
📍Știi că e pregătit când:
Cere și spune (cu cuvintele lui, căci nu toți copiii vorbesc foarte bine) că urmează să facă și așteaptă să facă până ajunge la oliță/toaletă.
Niciodată înainte!
🙄Ce se poate întâmpla dacă copilul nu e pregătit?
Cam ce a povestit Ioana mai sus. Și așa cum a spus și ea, nu este singura.
📚Conform Academiei Americane de Pediatrie semnele pe care copilul le dă când este pregătit de schimbare:
✋Copilul poate sta uscat pentru cel puțin 2 ore pe tipul zilei și este uscat când se trezește.
✋Eliminările devin previzibile și regulate.
✋Prezintă expresii faciale, de postură sau folosește cuvinte pentru a indica nevoia de a urina sau defeca.
✋Poate urma instrucțiuni simple.
✋Încearcă să se îmbrace singur și poate merge.
✋Dă semne că se simte inconfortabil cu scutecul murdar și vrea să fie schimbat.
✋Îți solicită chiar el olița pentru a elimina.
✋Vrea să poarte lenjerie intimă.
Ultimele 4 lucruri sunt cele mai clare: îți spune el că vrea această schimbare.
🤫Ce să NU faceți!
NU certați, umiliți, jigniți, pedepsiți copilul când are accidente! Acest lucru duce la teama de toaletă, eurezisul nocturn și refuzul de a mai face.
💆Ce îl ajută?
Fiți propriul exemplu și arătați-i cum se folosește, ce bine se simte burtica după (eu am avut un cântec cu copiii după și dansam).
Încurajarea, apreciarea și răbdarea voastră sunt lucrurile de care au nevoie.
👉’Poartă chiloțel ziua și scutec noaptea’ ajută?
Unii specialiști spun că da, alții că nu.
Eu pot să vă spun din exemplul propriu că mama a încercat la Maria timp de o săptămână să renunțe la scutec când avea un an și jumătate și când am luat-o de la ea ne-am chinuit cu o constipație cruntă pentru că refuza să facă. Deși mama nu o pedepsise, nu țipase la ea, dincontră doar a încurajat-o.
Am lăsat-o în ritmul ei și a renunțat singură de tot la scutec, la 3 ani și 2 luni. La fel și fratele ei mijlociu. Cu nici unul din ziua în care au renunțat nu am mai avut vreun accident.
Achim (are 2 ani și 9 luni) nu vrea să renunțe și nu îl grăbesc. Îl las în ritmul lui, îl încurajez, jucăm jocuri cu plusurile, îi dau exemple de cum frații lui fac, îl întreb, dar nimic condiționat și fără să pun presiune pe el.
Știu că nu va ajunge la școală în scutec!
🤔Dorința copiilor de a folosi independent olița poate veni destul de târziu, la 3-4 ani, precum și motivația copilului de a-i imita pe adulți.
Să luăm în calcul că fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare fizică, socială, emoțională, cognitivă.
Dacă alegeți să antrenați copilul când este pregătit din toate punctele de vedere, evitați să stabiliți un termen când acesta va fi, deoarece acest lucru este impredictibil și vă poate frustra (pe dumneavoastră, nu pe el).
Sunt copii care nu mai poartă de la 2 ani sau chiar mai devreme. Felicitări lor și mamelor lor. Tu, dragă mamă, urmărește-ți propriul copil, căci el este important!
Cum a fost la voi?
Viața e o bucurie!
Ana Maria
\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!