Ai face chiar ORICE pentru copilul tău?

octombrie 9, 2018

iconita

Ana Maria Ivan

FB IMG 1539177580245

În școala generală pe care am urmat-o erau 2 frați gemeni, Mihai (fratele) și Alexa (sora). Nu erau în clasă cu mine, ci într-o clasă paralelă. Alexa era o fetiță blondă, blândă, sociabilă și albă ca o stafie. Toată lumea știa că Alexa avea leucemie și toată lumea se purta cu grijă cu ea să nu o rănească. Mi-o aduc aminte cu mult drag. Lua note bune și visa la un liceu și la o facultate buna.

Pe atunci nu știam nimic despre această boală si nici de ce avea nevoie pentru a trăi suficient ca să își îndeplinească visele. Alexa nu mai este din păcate printre noi. A fost suficient de ambițioasă cât să îi arate vieții că ea o iubește deși nu a vrut-o foarte mult pe aici. A murit în anul 2 de facultate.

Acum că sunt părinte mă tot întreb ce o fi fost în sufletul părinților ei care au privit-o 21 de ani cum moare încet în fiecare zi fără să poată face ceva. Au căutat donatori și au încercat tot ce se putea face în acele vremuri. Dar n-a trăit vremurile care ar fi ajutat-o..

Doar 1 din 400.000 de oameni pot fi compatibili!

Speram ca de atunci știința să evolueze suficient de mult pentru ca această boală să nu mai existe sau măcar să existe metode mai blânde de tratament.

În zilele noastre există 2 variante de a trata 80 dintre cele mai cunoscute boli: una dintre ele (transplantul de măduva, trebuie ca cineva să își riște propria viață pentru a oferi altcuiva această șansă) iar cea de doua stă într-o recoltare nedureroasa de celule stem la naștere.

De ce sunt mai bune celulele stem tinere? 

1. Eu aș spune pentru că în primul rând NU suferă nimeni la recoltarea lor, dar asta sunt doar eu.

2. Ca orice celula tânără, NU a suferit modificări din cauza agresiunilor de mediu.

3. Sunt mult mai compatibile (pe o scara de la 1 la 6 are nevoie să iasă doar 4 puncte pentru a fi compatibil, pe când la celulele adulte are nevoie să iasă compatibil 6 din 6 puncte).

4. Sunt mult mai mici efectele secundare post-transplant

5. Are o capacitate de multiplicare mărită: 2-4 săptămâni, față de cele adulte 4-6 săptămâni.

Sunt peste 80 de boli din ultimii 30 de ani pentru care transplantul cu celule stem este tratament standardizat.

Lista celor 80 de boli o găsiți AICI.

Riscul de a avea nevoie de transplant de celule stem în cursul vieții este de 1/200 (conform unui studiu realizat de NHI – SUA, Institutul Național de Sănătate).

Statistic vorbind cunoaștem printre cei apropiați cel puțin o persoană cu riscul de a fi bolnavă cu una dintre cele 80 de boli ce poate fi tratată cu celule stem. (Din păcate aici, personal, depășesc acest număr).

Cele mai frecvente boli ce pot fi tratate sunt: leucemii, limfoame, anemii, cancere ale măduvei osoase, tumori solide, anomalii moștenite, afecțiuni ale sistemului imunitar, boli metabolice congenitale.

Știați că acum 8 ani, lista conținea doar 70 de boli? Eu mă gândesc că dacă în 8 ani au mai adăugat 10 boli ce pot fi tratate, vă imaginați în alți 10, 20 de ani?

E bine de știut că pentru bolile care NU sunt moștenite se fac transplanturi cu propria probă de celule stem, recoltată chiar de la pacientul în cauză. În schimb pentru cele moștenite de prima intenție nu se fac transplanturi cu propriile celule stem (de exemplu leucemiile). 

Procesul este lung și anevoios în găsirea unui donator și cei mai multi dintre pacienți nu au timp să aștepte până când se găsește acesta.

Ce am ales eu? 

Ambii copii ai mei au recoltate celule stem. Sunt bani pe care cu bucurie sper să nu îi folosesc niciodată! Pentru mine este o asigurare pe care sper să nu pun mâna niciodată.

Nu știam pe atunci că există 4 moduri de a recolta celule stem și că DE MODUL de PRELUCRARE a acestora depinde și reușita unui transplant mai tarziu. 

După cum spuneam reușita unui transplant nu ține de pacient sau starea bolii ci ține de CALITATEA GREFEI (adică de modul în care celulele stem au fost procesate după recoltare).

Stem SURE este singura companie din lume ce folosește cel mai performant proces de prelucrare a celulelor stem și datorită acestui fapt sunt singurii cu cele mai complete produse ce pot fi transplantabile oriunde în lume. Multe boli pot fi tratate doar în anumite spitale, doarece foarte puțini medici fac acest lucru. Pentru a avea o rată mai mare de succes  aceștia aleg cele mai bune celule stem iar acestea sunt cele prelucrate într-un proces unic doar de Stem SURE.

Deși la noi în țară încă NU există o bancă de celule stem publică, există totuși în multe țări.

Băncile publice sunt bănci de stocare ale statului și statul suportă toate cheltuielile aferente procesului de procesare și stocare a celulelor stem. Părinții ce decid să depună sângele ombilical în aceste bănci fac o donație către stat. Ei nu plătesc depozitarea, dar nici nu sunt posesorii respectivei probe. Oricare cetățean al acelui stat, în situația în care are nevoie de acea probă de sânge și este compatibil cu ea, poate beneficia de transplant.

Sunt 87 de bănci publice la nivel mondial. 

USA, Marea Britanie, Franța, Germania sunt doar câteva dintre țările ce dețin aceste bănci de stocare a sângelui ombilical.

Există numeroase studii în întreaga lume despre vindecarea unor boli cu celule stem. În viitor se speră că aceste celule stem să ajute la vindecarea Sindromului Down și a Autismului. Studiile le găsiți AICI.

În societatea în care trăim și cu un număr crescut de copii și adulți tot mai bolnavi șansele din păcate, cresc.

Tu ce alegi pentru copiii tăi?

Multă grijă și iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!