‘Și ce le-ați luat copiilor de iepuraș?’, m-a întrebat o prietenă, deși sunt întrebată de multe mame în fiecare an.
‘Ce iepuraș?’, i-am răspuns.
Apoi a continuat:
‘Cum care? Iepurașul de Paște’.
‘Copiii mei știu de Învierea lui Hristos, iar la mormântul lui NU a țopăit nici un iepuraș!’.
‘Eee hai, dar de Moș Crăciun știu?’
‘Stiu! Iisus a primit daruri la nașterea sa de la cei 3 magi de la Răsărit care apoi în tradiția noastră a devenit Moș Crăciun.’
‘Deci fără cadouri și fără vânătoare de ouă?’
‘Fara!’
‘Si copiii ce zic?’
‘Copiii zic ce zic părinții. Sărbătorim Învierea și înroșim ouă.’
‘Ce trist e la voi în casă’.
‘De fapt, e plin de lumină, voie bună și binecuvântare!’
Hai să îi învățăm pe cei mici și semnificația sărbătorilor dacă tot țineți Paștele, indiferent că sunteți credincioși sau atei. Măcar ca și poveste.
Ca și materiale ajutătoare vă puteți folosi în discuțiile cu cei mici de Biblia pentru copii cu imagini, serialul animat Cartea Cărților sau filme dacă sunt copii mai mari.
Am povestit cu copiii mei despre semnificația zilei de azi și cât de specială este toată această săptămână. Ne-au ajutat episoadele din Cartea Cărților fix despre această perioadă și îi pregătesc pentru primul lor an în care vom lua toți 5 Lumină la miezul nopții.
Pentru mulți copii, Paștele este un moment de emoție și anticipare. Este un moment se bucură de mese festive cu familia și prietenii și este suficient!
Pentru creștini, Paștele este o sărbătoare religioasă care celebrează învierea lui Iisus Hristos. Sărbătoarea cade în prima duminică după prima lună plină care urmează echinocțiului vernal, ceea ce înseamnă că poate avea loc oriunde între 22 martie și 25 aprilie. În tradiția creștină, Paștele este un moment de speranță și de noi începuturi. Este un moment de reflecție asupra sacrificiului lui Iisus Hristos și a victoriei sale asupra morții. Este, de asemenea, un moment pentru a celebra mila și dragostea lui Dumnezeu.
Mergeți cu copiii la biserică și urmăriți slujbele religioase din această perioadă. Sunt pline de bucurie sufletească și obiceiuri frumoase: cum este trecutul pe sub masă (în Joia Mare) și înconjuratul bisericii cântând Prohodul în Vinerea Mare.
Sfintele Paști nu înseamnă doar Lumina luată la miezul nopții, ci toată pregătirea din această perioadă.
Când vopsiți ouăle cu copiii, spuneți-le de ce le facem roșii și când faceți pască și cozonac, implicați-i și pe ei.
Sărbătoarea Paștelui NU este nici despre iepurași și nici despre ciocolată. Ouă de ciocolată găsiți tot anul! Dar Domnul Iisus învie doar o dată pe an! Sărbătoriți-l cu cinste, bucurie sufletească și înțelepciune!
Cu iepuraș sau fără de Paști?
Viața e o bucurie!
Ana Maria
Apreciază:
Apreciază Încarc...