‘Aseara am ajuns cu copilul la spital, speriată. Asta după ce am fost la spital la Colentina unde am aflat cu stupoare că ei nu se ocupă și abia după am ajuns la Grigore Alexandrescu, vreau să te rog să scrii despre ce pot face mamele dacă găsesc pe copiii lor o căpușă. Eu am de așteptat 21 de zile să aflu dacă căpușa era purtătoarea de boală Lyme. Și nu, nu fusesem în parcuri cu el.’
Oricât am fi de precauți, acest insecte parazite (minuscule) își găsesc calea ușor pe pielea noastră, a copiilor dar și a animalelor.
Căpușele sunt dăunători externi care se hrănesc cu sânge și care trăiesc aproape de sol, în iarba înaltă, în litiera de frunze și în zonele verzi. Căpușele sunt deosebit de active în lunile de primăvară și de vară, când sunt cele mai susceptibile să muște oameni și animale.
Căpușele pot transmite oamenilor o serie de boli, inclusiv boala Lyme, febra pătată a Munților Stâncoși, babesioza, encefalita de căpușă sau tularemia.
Căpușele se găsesc cel mai adesea în zonele împădurite sau cu iarbă, dar pot fi găsite și în parcurile și grădinile urbane.
☝️Ce putem face pentru a ne proteja de ele?
Este important să evitați să mergeți prin iarba înaltă, prin frunziș sau pădure. Dacă trebuie să vă plimbați în aceste zone, purtați pantaloni lungi și mâneci lungi pentru a împiedica căpușele să aibă acces la piele.
Sunt o mulțime de produse repelente în farmacii pentru a preveni mușcătura de căpușă, fie că este vorba de spray-uri, creme sau brățări. Eu vă recomand variantele cu uleiuri esențiale, cât mai blânde cu pielea (atât pentru voi, cât și pentru copii).
👉Ce faceti când ați găsit o căpușă atașată?
Ideal ar fi să mergeți la spital, dar dacă este noapte sau vă aflați într-o zonă departe de unul, e bine să aveți cu voi Kitul de urgență pentru căpușe, pe care îl găsiți în farmacii (sunt de mai multe feluri, nu știu dacă există vreo diferență).
Căpușele pot fi, de asemenea, îndepărtate de pe piele folosind o pereche de pensete speciale pentru a prinde căpușa cât mai aproape de piele și apoi trăgând-o direct afară.
Asigurați-vă că spălați zona cu apă și săpun și ați dezinfectat-o după ce ați îndepărtat-o.
În foarte multe țări europene, oamenii nu merg la spital, ci folosesc fix acest kit, acasă.
Neapărat vorbiți și cu medicul pediatru sau sunați la numerele de telefon gratuite unde puteți găsi un medic de gardă care să vă îndrume.
👉La ce spital mergem?
Căutați doar spitale cu chirurgie pediatrică, altfel nu vor putea scoate căpușa și dați la analiză respectiva insectă pentru a fi siguri că nu este purtătoare de boală Lyme.
În București aveți următoarele spitale: Grigore Alexandrescu, Gomoiu, Spitalul Universitar, Marie Curie, Ponderas sau Medicover.
📍Atenție!
Nu toate tipurile de căpușe sunt purtătoare de căpușe.
Medicul Virgil Musta (de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara) a declarat că abia după 24 de ore de stat pe piele, căpușa eliberează boala:
‘Este foarte important ca în fiecare seară, după ce am frecventat o zonă cu iarbă sau de agrement, să facem un duș și atunci să ne căutăm de aceste căpușe care pot fi prinse de tegumentul nostru. Pentru că dacă ele stau mai puțin de 24 de ore, nu apucă să elimine agenții patogeni cu care pot fi încărcate.’,
sursa: Digi24
De aceea este extrem de important să verificați zilnic pielea copiilor și mai ales scalpul (locul unde pot fi ascunse foarte bine). Când veniți de afară, mai ales când ați fost în iarbă, puneți toate hainele la spălat, dacă doriți puteți adăuga și dezinfectant, iar copiii in duș cu apă caldă și atent verificați.
🙏Chiar dacă au fost mușcați și ați scos acasă căpușa NU dați nimic copiilor preventiv antibiotic! Vorbiți cu medicul și stabiliți împreună ce trebuie să faceți sau ce trebuie să urmăriți mai departe.
Dacă țineți cont de toate aceste lucruri, vă puteți bucura liniștiți de vară iar copiii pot zburda și desculți prin iarbă.
Salvați articolul și dați-l mai departe către mamele care au nevoie să știe aceste lucruri. ☘️
Viața e o bucurie!
Ana Maria
Apreciază:
Apreciază Încarc...