Schimbă cearta cu copiii printr-o frază magică!
Înainte să devin părinte am ‘cel mai bun părinte’ și eram convinsă că așa voi fi și cu 10 copii.
Fusesem dădaca câțiva ani în adolescență, eram preferata prietenilor cu copii pentru că mă super distram cu ei, ba chiar mă rugau să rămân cu ai lor câteva ore să fugă de acasă singuri. Am fost crescută cu multă iubire și infinită răbdare, cum puteam să cred altfel despre mine?
Și da, vă pot spune că la primul copil am fost mama ideală, după toate cărțile. S-au complicat lucrurile când a venit al doilea copil, diferența de vârstă fiind foarte mică între ei. Nu mai spun de comparația pe care o făceam în mintea mea mereu cu mama, care mereu mi s-a părut că a fost perfectă. Dar! Câteva luni bune am fost la bunica când a venit fratele meu, apoi amândoi am fost la creșă o perioadă scurtă și de fapt, cumva, mama mai avea și pauze lungi (câteva săptămâni sunt pauze lungi), comparativ cu mine care am stat non-stop cu ei.
Deși nu pare, oboseala, rutina, lipsa de timp își spun cuvântul și cea mai blândă mamă din lume își pierde ușor, ușor răbdarea.
‘Mama, Alexandru nu mă lasă în pace’
‘Mama, Achim mi-a distrus jocul. Vino să îl iei’.
‘Mama, nu mă asculți niciodată’.
De cel puțin câteva ori pe zi se aude asta, în zilele în care suntem cu toții acasă, când nivelul de anxietate crește și fiecare dintre copii simte că nu are suficient timp cu mama sau cu tata. Nu într-o casă cu 3, cel puțin, ori cât timp le-am acorda.
Emoții, ceartă, magie
Cercetările au demonstrat că emoțiile accentuate pot întuneca obiectivitatea și raționamentul logic. Atunci când centrul nostru de emoții (amigdala) se trezește, capacitatea noastră de a gândi logic este perturbată – aproape ca și cum un întrerupător ar fi fost activat în creier. Capacitățile noastre cognitive devin puternic afectate, lăsându-ne incapabili să vedem dincolo sau să controlăm orice reacție emoțională.
Ca atunci când suntem foarte nervoși și vedem negru în fața ochilor, la fel se întâmplă și cu copiii. Dacă noi nu ne putem controla, cum putem cere asta de la copiii noștri?
Antidotul pentru cearta cu copiii!
Tehnica ‘I Statement’ adică folosirea lui ‘eu’ în loc de ‘tu’ este o modalitate eficientă de comunicare în timpul unei situații de conflict. Aceasta vă ajută să vă asigurați că vă asumați responsabilitatea pentru cuvintele și sentimentele dumneavoastră, în loc să arătați cu degetul spre cealaltă persoană sau să faceți declarații acuzatoare. Această abordare poate fi incredibil de benefică pentru în situații de conflict cu oricine, nu doar cu copiii.
Eu simt că … În loc de ‘tu ai făcut..’
Eu am nevoie de … În loc de ‘tu ai nevoie de …’
Exemplu:
‘Eu simt că atunci când….se întâmplă…am nevoie să te rog să…’
‘Eu mă simt ignorată când nu mă auzi atunci când te strig.’
‘Eu mă simt furioasă atunci când te porți urât și mi-ar plăcea să nu o mai faci’.
Prin utilizarea puterii unei ‘declarații Eu’ pentru a vă exprima, nu numai că se menține cu ușurință comunicarea fără consecințe negative, dar este și incredibil de simplu de reținut pentru toate părțile implicate. Această metodă este un instrument puternic pentru a transmite eficient mesajul cuiva și pentru a evita certurile inutile!
Cu ajutorul practicii, veți dezvolta un instrument puternic pentru a gestiona viitoarele neînțelegeri și pentru a promova relații pozitive.
Transformați conflictele dintre frați și dintre voi și copii în probleme rezolvabile cu această afirmație magică!
Cu un model bun de acasă (nu degeaba le spune cei 7 ani de acasă!) copiii își pot dezvolta astăzi capacități valoroase de autocunoaștere, de inteligență emoțională și de comunicare care le vor oferi un avantaj în relațiile lor viitoare. Consolidarea abilităților de rezolvare a problemelor îi împuternicește pe copii să navigheze prin provocările vieții cu încredere!
Sigur că schimbările nu le veți vedea peste noapte, dar cu timpul, ‘cearta’ se va transforma în ‘schimb de idei’.
Viața e o bucurie!
Ana Maria