‘Sa mananc pentru doi este important.’
‘Ce conteaza kilogramele acumulate daca bebe e sanatos? Lasa ca slabesc dupa.
De la cate mamici nu am auzit asta atunci cand erau insarcinate.
Nu mi-am facut un scop la nici una dintre sarcini sa iau un numar anumit de kilograme in sarcina si nici nu m-am oprit din a manca orice la orice ora de fiecare data cand mi-a fost foame. Ca sa intelegeti: eu nu am cantar in casa. Nu am avut niciodata si singurele masuratori le aveam la medicul de familie sau la controlul obstetricianului.
Dar, am tinut cont de aceleasi reguli pe care le am ca stil de viata: am mancat mai sanatos, exceptiile au fost exceptii, am baut multa apa, am mancat putin si des iar gustarile au continut multe fructe si legume crude. Mai multe despre ‘dieta’ din sarcina am scris AICI.
Multa lume spune ca e gena. Gena la oricine trebuie ajutata mai ales dupa 30 de ani.
Prima oara am ramas insarcinata la 31de ani. Aveam 53 de kilograme si in primele 3 luni am slabit aproape 4 kilograme din cauza greturilor. Cand m-am dus sa nasc aveam 61 de kilograme.
La a doua sarcina aveam 33 de ani si am plecat de la 52 de kilograme si am nascut cu 59 de kilograme.
La a treia sarcina aveam 35 de ani si am plecat de la 52 de kilograme si am ajuns tot la 59 de kilograme la sarcina.
Cele mai multe mamici se bazeaza pe alaptat sa slabeasca sau sa scape de burtica. Recunosc, ca nu m-am bazat pe asta. Uitandu-ma in jurul meu si vazand mamici care alaptau exclusiv fara sa de-a jos un gram desi trecuse un an de cand nascusera.
Exista studii care spun ca numarul de kilograme in sarcina are legatura si cu depresia postpartum. Studiul il gasiti AICI. A manca pentru doi este un mit demonstrat de multa vreme. Adevarul este ca acumularea de prea multe kilograme in sarcina poate afecta negativ atat mama (poate duce a complicatii in timpul cezarienei) cat si bebelusul (risc crescut de rezistenta la insulina, afectandu-o tensiunea arteriala in copilarie). La nivel global 75% dintre mame nu cresc in greutate sanatos. Mai multe despre cate kilograme este normal sa luati in sarcina dar si cum afecteaza bebelusul puteti citi AICI.
Fix o luna de la nastere
Daca e ceva ce nu imi doream era sa raman cu burtica de dupa nastere. Cunosc mamici slabe cu burtica ramasa, astfel ca m-am documentat bine despre toate produsele de pe piata.
Exista diferite modele postapartum: bustiere, centuri, chiloti.
Nu am ales un produs cu balene fiind foarte inconfortabil. Nu am ales nici un produs cu capse, multe dintre ele fiind pozitionate fix pe operatie si sunt incomode.
Eu am ales un produs elastic, reglabil si cu sistem de prindere velcro (cu arici), fiind foarte usor de folosit. L-am folosit din ziua externarii, 12 ore pe zi (am alternat cand ziua cand noaptea) timp de 4 saptamani. L-am folosit la toate cele 3 nasteri cu acelasi rezultat. Produsul il gasiti aici sau pe orice alte siteuri cu produse similare.
Sa purtati sau nu?
Motivul principal pentru care am ales sa port un produs postpartum este sa ma ajute la strangerea uterului. La 7 zile cand medicul mi-a scos firele mi-a confirmat ca uterul meu era complet retras, desi eu purtam acest chilot de doar 3 zile.
Si medicii recomanda purtarea de produse postpartum pentru prevenirea eventratiilor (defect de cicatrizare la nivelul structurilor musculare si aponevrotice).
Multa grija si iubire!