Toata lumea stie de scaunele auto pentru copii RF (rear facing, adica cu spatele la sensul de mers), dar putini stiu ca la noi in tara nu toate produsele gasite pe piata au fost testate pentru siguranta. Motivul pentru care nu au fost testate este pentru ca se vand doar la noi in tara si inca in cateva tari ce nu apartin de Uniunea Europeana. Aceste produse NU ar fi niciodata acceptate in tarile mari din Europa pentru ca NU sunt sigure.
La o simpla cautare online pe cuvintele: scaune auto copii RF se gasesc o multitudine de site-uri care anunta ca au cele mai sigure scaune!! Doar ca NU e asa, iar lumea NU intreaba…
Sunt multe scaune produse in China sau Polonia, aparent respectand standardele europene de omologare (adica fie R44.04, fie R129), iar surprizele care pot aparea in cazul unei testari de impact realizate ulterior (deci nu vorbim Doamne fereste de o testare in conditiile unui accident real) sunt extrem de mari.
Cele mai de incredere scaune RF sunt cele cu productie europeana, certa, cum ar fi BeSafe (Norvegia), Axkid (Suedia), Britax-Romer (Germania), Klippan (Findlanda), Avova (Germania) sau branduri testate in facilitati europene foarte riguroase precum Cybex, GB, Nuna, Joie. – saptamana viitoare urmeaza articolul cu cele mai bune modele de scaun auto RF.
Bine de stiut!!
Daca scaunul NU apare pe site-urile ADAC, WHICH sau PLUS incercati alt model!! Chiar si acolo, verificati punctajele luate si ce inseamna fiecare.
Interpretarea punctajului obtinut la o testare ADAC:
0,5 – 1,5: foarte bun
1,6-2,5: bun
2,6 – 3,5: satisfăcător
3.6 – 4.5: suficient
4.6 – 5.5: nerecomandat (Sursa: SigurantaAutoCopii)
La WHICH e si mai simplu. Dupa testare ei impart scaunele pe 2 liste: Buy (bune de cumparat) si Dont Buy (NU le cumparati).
Iata o lista cu modele de scaune RF prelungit care nu au fost incluse in testari de siguranta europene, dar care se comercializeaza la noi (nu vorbim despre eticheta de omologare, ci de testul care verifica daca e un scaun ce confera sau nu protectie in caz de accident):
Lista integrala cu recomandarile britanicilor din categoria Don’t Buy (adica nu cumparati) o gasiti AICI. Interesant este sa descoperiti ca unii dintre producatorii sus-mentionati, precum Britax-Romer, Recaro, Jane, Graco, Diono au scos din fabricatie modelele afectate, in vreme ce altii nu, modele ce nu au trecut testele de impact si ce se vand cu lejeritate pe site-uri si in magazine, fiind recomandate chiar si in grupurile de RF prelungit.
Pentru a vedea exact ce scaune auto pentru copii au fost testate ADAC in 2019 si ce punctaj au luat va invit sa vedeti toata lista AICI
Mai multe explicatii despre cum se fac exact testele de siguranta gasiti AICI
Inainte de a achizitiona un scaun auto, verificati si iar verificati.
Viata copilului vostru merita o informare corecta si o alegere minutioasa de la specialistii in siguranta auto copii
(nu grupuri unde se fac si recomandari gresite!).
Nota: articolul a fost scris impreuna cu specialistii (Alice Dona – Expert Certificat IOSH) de la Centrul de Informare Siguranta Auto Copii.si prin consultarea site-urilor specializate: ADAC, Which, Plus.
Multa grija si iubire!