Cum incepem o diversificare corecta

februarie 27, 2017

iconita

Ana Maria Ivan

diversificare min min
  • Cum incepem diversificarea?
  • Cand incepem difersificarea?
  • Cu ce incepem diversificarea?

Vi se pare cunoscut?

Este plin internetul de articole pe acest subiect! Librariile sunt si ele la punct cu noile carti ce povestesc despre acest important pas in viata copilului!

Cand am inceput la Maria am citit mult! Foarte mult! Carti, studii, specialisti! Am ales sa iau fiecare pas la modul logic si sa incerc sa imi dau seama de ce trebuie sa aleg un lucru si nu altul.

Cand avea Maria 2 luni m-am inscris in grupuri de sustinere BLW si m-am documentat serios. Voiscrie zilele viitoare un articol special pentru mamicile care vor sa stie ce inseamna.

Personal, am ales diversificarea clasica (aici si un infografic de slavat in telefon cu cele mai importante informatii) , fiindu-mi prea frica de inec, a mea neavand nici un dintisor atunci cand am inceput si aparandu-i abia la 10 lumi jumate.

Semnele ca poti incepe diversificarea sunt multe: sta in fundulet, casca gurita cand te vede mancand, duce lucruri la gurita, are peste 6 kg.

Cand incepi? Multi spun ca daca este alaptat exclusiv se poate incepe dupa 6 luni, daca este hranit cu lapte praf se incepe dupa 4 luni.

Aici va pot spune, ca exista prea putina informatie. Personal desi amandoi au fost hraniti cu lapte praf, am inceput la 6 luni, desi aveau celelalte semne manifestate de mult. Stomacul bebelusului are nevoie de timp sa se dezvolte. Dandu-i mancare prea devreme, creste pericolul de a dezvolta boli precum: diabetul, obezitatea, boala celiaca.

Asa ca, nu ii grabiti! Dupa 6 luni copilul este pregatit din toate punctele de vedere!

Regula: fara zahar, fara sare, fara ulei, fara unt pana la 1 an!

Dupa varsta de 1 an am adaugat uleiul si untul in cantitati foarte mici!

Mariei dupa varsta de 2 ani am inceput sa ii pun foarte putina sare si doar in cateva mancaruri, gen supe de pui (sunt gretoase altfel).

Zahar nu va exista in alimentatia nici unuia pana la varsta de 6 ani! Organismul unui copil nu are nevoie de el. Poate cauza obezitate, diabet, probleme cu inima mai tarziu, sau chiar incepand de mici!

Fara paine! Mariei i-am dat abia dupa 1 an si 10 luni! Cunosc prea multi copii care refuzau mancarea si mancau multa paine! Paine nu aduce nici un aport nutritional!

Cu ce incepem?

O sa va dau schema dupa care am inceput la Maria si care este usor diferita la Alexandru, caci au gusturi diferite!

Maria

Am inceput cu masa de pranz (in jur de 13.00. Am tinut de regula adauga un aliment nou dupa 3 zile. Nu am facut piureuri din mai mult de 2 legume combinate, dupa gust. La 6 luni am inceput cu piureul de morcovi, facut la aburi, simplu! La 3 zile am adaugat pastarnacul. Apoi: telina, dovlecel, cartof dulce, brocoli (nu l-a agreat), ardej gras, avocado.

Fara varza, fasole, mazare – baloneaza si provoaca constipatie.

Incepand cu 7 luni, am adaugat masa de dimineata (in jurul orei 10) cu fructe. La Maria a fost simplu, era vara. Am inceput cu piure de para, apoi cu mar, apoi banana, pepene galben, pepene rosu, caise, piersici, mango.

Fara fructe cu seminte: capsuni, kiwi, zmeura – au potential alergen.

La 8 luni i-am adaugat masa de dupa masa, in jurul orei 16.00, cu lactate. Iaurt, branzica de casa, smantana.

Maria era innebunita dupa iaurturi. Manca cateodata si 2. Si a mancat pana la 1an jumate. De atunci, mamanca mai rar. Gusturile se schimba. Dar! Va pot spune ca a mea este si acum mare amatoare de morcov! Il alearga in ciorbe!

Alexandru pe de alta parte, vrand sa urmez aceeasi schema ca la Maria, nu a vrut sa vada morcov! Il scuipa in toate modurile. Ii place tare mult dovlecelul cu pastarnac! Nu stiu cu cine seamana, ca noi nu mancam!

Iar cu fructele, am inceput saptamana asta, mananca mar doar copt in cuptor. I-a placut para si azi a incercat banana. Nu l-a dat pe spate!

Cat mananca un bebelus?

Aici depinde de fiecare in parte. Dupa parerea mea: cantitati putine. Ca sa va faceti o idee: jumatate de cana (de piure legume, fructe), 1 iaurt. Nu fortati copilul sa manance mai mult. Ii veti forta stomacul, care se va mari!

Ii dau lapte dupa masa de legume sau fructe?

La carte spune ca nu. Eu in primele 2,3 luni, la jumatate de ora sau o ora ii dadeam un laptic mic (jumatate cantitatea pe care o manca pana sa inceapa diversificarea).

Cu multa rabdare si timp, o sa va amuze toate fetele pe care le vor face, mai ales cand iau mancarea si si-o pun in cap! Nu e panica! Se spala!

Multa grija si iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!