L-am născut pe Alexandru la 34 săptămâni și 3 zile având cicatricea primei cezariene de 2 mm grosime. ‘Foaie de ceapă’ a spus minunată doamnă doctor care mi-a urmărit încă de la început sarcina dar și grosimea și evoluția primei cicatrici. Am ales împreună să nasc mult mai devreme, riscul fiind prea mare pentru a mai aștepta. În timpul operației am avut hemoragie puternică iar primele 24 de ore pentru mine au fost critice. Alexandru a primit nota 9 la naștere dar la mai puțin de 24 de ore a făcut pneumotorax (i-a cedat plămânul drept) și a trebuit intubat. A stat 10 zile la terapie intensivă dar fiind puternic și având toată aparatura necesară pentru a face față complicațiilor lui și o echipă extraordinară de medici, am plecat acasă sănătoși. Nu am cum să nu mulțumesc pentru asta echipei Regina Maria.
Sunt printre norocoasele care a dat peste un medic ce cunoștea această complicație și care a avut foarte mare grijă de mine. Azi eu și copilul meu trăim datorită ei.
Din păcate, sunt prea mulți medici care nu iau în seamă suficient de serios această complicație și o tratează superficial. E vina lor sau e vina sistemului?
Am întrebat-o mai multe pe doamna doctor Dina Mohammad, medic specialist Obstetrica-ginecologie, Regina Maria.
ZS: Ce este mai exact ruptura uterină?
DM: O sa încep cu definitia din ghidul national pentru ruptura uterina și apoi o să detaliez: ‘Ruptura uterină este o urgență obstetricala majoră deoarece este amenințată atât viața fatului cât și a mamei. Formele majore au din păcate un prognostic fetal sumbru, mortalitatea ajungând la 60/70%.’
Aceste forme majore se referă la faptul că peretele uterin are mai multe straturi și în funcție de ruptura lor și gradul de întindere al rupturii există rupturi incomplete sau complete, iar cele complete pot avea o întindere mai mică sau mai mare. În cazul în care ruptura este completă și întinsă iar sângerare nu poate să fie stăpânită se poate ajunge chiar și la scoaterea uterului pentru supraviețuirea mamei.
ZS: Cum apare ea și care este cauza?
DM: Mă bucur că ai pus această întrebare pentru că vreau să menționez faptul că ruptura uterină poate să apară și pe un uter indemn fără să existe o cicatrice pe uter. Este adevărat că aceste cazuri sunt mai rare dar ele din nefericire există. În cazul uterului cicatricial, cicatricea poate să fie nu doar post cezariană ci și postextractie a unui fibrom, post corectare chirurgicală a unei malformatii uterine sau post accident rutier cu plagă penetrantă a peretelui uterin…. situațiile sunt diferite. Cicatricea este un punct slab al peretelui uterin și ea cedează în cazul în care apar contracții sau atunci când conținutul uterului depășește capacitate acestuia. În cazul uterului indemn apare mai frecvent în travaliu atunci când fătul, din multiple motive, nu se poate angaja în canalul de naștere iar contracțiile duc la ruperea uterului. Ruptura uterină poate să apară și în afara travaliului în cazul unui exces de lichid sau al unei sarcini multiple.
ZS: Ce simptome apar?
DM: Aici este problema! Simptomatologia evidentă din păcate NU apare cu câteva zile înainte ci apare chiar înainte de ruptura uterină! Este adevărat că la termen durerile în zona cicatricei te pot duce cu gândul la o cicatrice mai subțire. Pacientele trebuie să fie atente la acest tip de durere și la apariția contractiilor sau la ruperea membranelor iar dacă simt că durerea este constantă și contractiile sunt dureroase, trebuie să ajungă cât mai repede la cea mai apropiată cameră de gardă. Din păcate dacă ruptura uterină se produce la domiciliu prognosticul este prost.
ZS: Ce analize trebuie facute pentru a fi depistată?
DM: Din păcate nu există o analiză de sânge sau o ecografie care să depisteze ruptura uterina. Atunci când uterul este rupt ecografia nu are valoare. Ecografia fie ea abdominală sau transvaginala poate să îți ofere informații privind cicatricea uterina dar nu te ajută să depistezi momentul în care se va rupe uterul. Acest moment depinde de foarte multe variabile iar una dintre cele mai importante este apariția contractiilor uterine. Nu poți să determini momentul în care ele vor începe. Vorbesc despre contractii pentru că trebuie menționat că există și naștere spontană (vaginala) după o operație de cezariana în antecedente.
ZS: Cum vorbeam data trecută despre protocolul de urmărire al unei sarcini, intră în acest protocol și urmărirea unei rupturi uterine?
DM: Am răspuns parțial la această întrebare prin informațiile oferite la întrebarea precedentă, însă trebuie să știți că nu există acest termen de urmărire a unei rupturi uterine pentru că momentul rupturii nu poate fi determinat cu exactiatate! Urmărirea se face și în funcție de simptomatologia pacientei, de apariția durerii, de examinarea clinică și ecografică de-a lungul sarcinii . Pe final de sarcina pacienta se prezintă săptămânal la control însă dacă apar dureri sau modificări importante percepute de pacientă trebuie discutate cu medicul curant și dacă acesta consideră oportun, controlul poate să fie făcut mai des sau în funcție de simptomatologie.
ZS: Ce complicații pot apărea?
DM: Complicațiile sunt multiple. În cea mai fericită situație atunci când ruptura nu intersectează arterele uterine, uterul poate fi cusut însă atunci când nu poți să oprești sângerarea se ajunge la scoaterea uterului. Sunt multiple complicații care pot apărea și după intervenție însă acestea nu fac subiectul discuției noastre. Trebuie să știți că riscurile și complicațiile în ruptura uterină sunt foarte mari atât pentru mama cât și pentru făt, iar pacientele trebuie să fie atente la durere și să se prezinte cât mai repede la camera de gardă!
ZS: Cum o putem preveni?
DM: Asa cum am tot menționat pacientele trebuie să fie atente la apariția durerii, a contractiilor, la pierderea de lichid amniotic și din punctul meu de vedere primul lucru pe care trebuie să îl facă este să se prezinte la camera de gardă, nu să sune medicul curant pentru că răspunsul sunt convinsă că va fi: MERGEȚI DE URGENȚĂ LA CAMERA DE GARDĂ!
O femeie în travaliu va face greu diferența între durerile nașterii și durerile unei eventuale rupturi uterine. Sfatul meu este să alegeți un spital apropiat, un medic care să vă trateze uman și să aveți grijă să aibă aparatura necesară pentru a interveni de urgență în cazul în care este nevoie. Intrebati de toate aceste lucruri inca de la inceputul sarcinii. E bine să fiți optimiști și să sperati că totul va decurge fără probleme, dar cel mai bine este să fiți pregătiți de orice.
Despre cum alegeti spitalul am scris AICI.
Multă grijă și iubire!