‘Copilul meu e constipat si nu mai stiu ce sa fac. Asa a fost de mic dar speram sa se schimbe lucrurile. Ce-i drept si noi l-am certat cand facea in scutec. Dar are 3 ani si rade lumea de noi’.
De cate ori primesc un astfel de mesaj de la parinti ii intreb ce varsta are copilul, cata apa bea dar și cate fructe mananca zilnic. Una dintre cauzele reale ale constiparii la copiii peste 2,3 ani este schimbarea scutecului cu chilotelul pentru care cel mic NU era pregatit. Sunt cazuri cand cineva din familie l-a facut sa se simta rusinat pentru ca a facut in scutec numarul doi si atunci cel mic a inceput sa refuze sa faca zile intregi sau sa se ascunda cand face. Copilul unei prietene facea doar ascuns dupa canapea, spre exemplu. Va rog, niciodata sa nu il faceti sa se simta prost, indifernet unde a facut, din contra mereu trebuie incurajat si in timp cu rabdare si blandete, se va obisnui si la olita sau direct toaleta.
Daca vorbim de sugari pana intr-un an, atunci vorbim de diversificare sau autodiversificare. Stomacul trebuie sa invete sa digere si altceva in afara de lapte, lucru cu care unii bebelusi se obisnuiesc mai greu.
Cauze:
– Constipatia la inceputul diversificarii arata ca bebelusul nu era pregatit sa inceapa atunci (atunci cand se incepe diversificarea inainte de 6 luni).
– Atunci cand ii dam un aliment care nu poate fi digerat asa cum trebuie de stomac
– Constipatia poate aparea atunci cand incepem cu produsele din lapte
– Diverse alimente pot contribui la aceasta stare. Aceste alimente sunt bananele, piureul de mere (atentie NU suc), cerealele, pastele, cartofii albi.
– Stresul emotional cand nu este pregatit de sa renunte la scutec. Foarte multi copii se constipa in aceste perioade de tranzitie desi parintii cred ca le este mai usor ‘acum ca fac la olita’.
Cum puteti trata eficient constipatia:
– sucul de mere (si cel de prune, atunci cand este anotimpul lor) proaspat stors este un foarte bun adjuvant (incepeti cu 20-30 ml pe zi la un bebe de 6 luni, NU mai mult)
– piureul de pere oferit la masa de dimineata
– seara faceti-i o baita cu apa calduta si incercati sa ii masati burtica in cadita
– masajul burticii in sensul acelor de ceasornic
– exercitii de tip bicicleta cu piciorusele
– introduceti in dieta copilului: caise, piersici, prune, spanac, dovlecel
– hidrateaza-l cu multa apa (pentru un bebelus de 6 luni incepem cu 50 ml pe zi si crestem in fiecare luna doza cu 10 ml). Copiii mai mari ar trebui sa bea apa din ora in ora, cat isi doresc ei.
La Alexandru si Maria functioneaza foarte bine sucul de mere si apa din belsug.
Cand aceste lucruri deja nu mai ajuta, va sfatuiesc sa vorbiti cu un medic care sa va recomande o schema de tratament. Atenție!! NU le dati singuri supozitoare, miniclisme si alte asemenea, fara a consulta medicul!I Inloc sa ii faceti bine, ii puteti face mult rau!
Multa grija si iubire!