Premergator sau antemergator? (Mituri versus adevar)

‘Al meu copil a mers foarte repede. La un an alerga si asta datorita premergatorului. Unde mai pui ca m-a ajutat sa nu stau cu ochii pe el. Am gatit, am facut si eu curat’. Cate mame nu spun asta?

Premergatorul

Ce spun producatorii ca face un premergator?
Este un dispozitiv cu roti, destinat copiilor care pot sta singuri in sezut, incepand cu 6 luni si care nu au invatat inca sa mearga. Acesta sustine greutatea bebelusului si ofera libertatea de a se misca singur, atinand podeaua cu picioarele, ajutandu-l pe copil sa mearga mai repede.

Ce face mai exact?
Atunci cand copilul este in premergator, acesta foloseste alti muschi decst cei necesari mersului – el avand tendinta sa mearga pe varfuri in loc sa utilizeze toata talpa.
Atentie! Premergatorul nu sustine spatele bebelusului si nici nu il ajuta sa invete sa si-l sustina. Pentru a invata sa se coordoneze copilul are nevoie sa isi vada picioarele, in premergator nefiind posibil acest lucru.

Mit: Premergatoarele ajuta bebelusii sa mearga mai repede.
Adevar: studiile au aratat ca NU exista nici un test care sa arate ca acestea ii ajuta sa mearga mai repede decat ar face-o in rimtul propriu. Ba mai mult unele teste au indicat mai degraba o intarziere a deprinderii mersului ca urmare a utilizarii premergatorului.

Mit: le da ragaz parintilor sa isi faca treburile de prin casa.
Adevar: le da ragaz cu niste riscuri. Sunt foarte multe cazuri de accidentari, rostogoliri, caderi si raniri ale copiilor in aceste dispozitive, tocmai pentru ca sunt lasati nesupravegheati.
Copiii ajung usor la lucruri periculoase pe care le trag peste ei: cani si cutite de pe masa, fire si cabluri, carti etc.
In perioada 2002-2007, o analiza realizata de specialisti la bebelusii ce folosesc premergatorul (in 9 tari europene) a aratat ca 90% dintre accidentari au fost la cap, iar dintre acestea 31% au provocat leziuni ale creierului si 35%  leziuni ale craniului. Anual, peste 2000 de copii se prezinta cu accidentari, in urma utilizarii premergatorului, in Statele Unite, in spitale. 

Copiii care stau mult in premergatoare sar peste etape importante cum ar fi taratul, mersul de-a busilea sau ridicarea. (sunt copiii care si fara premergator sar aceste etape, asa cum a facut Maria mea).

De rentinut!!
Numeroase organizatii de experti din Europa, SUA, Australia incearca sa obtina interzicerea premergatoarelor din cauza riscurilor pe care le implica, mult prea mari fata de avantajele aproape inexistente.
Din 2004 in Canada, a fost interzisa utilizarea si comercializarea acestor dispozitive, fiind sanctionata cu amenzi si chiar inchisoare.

Consecinte pe termen lung:
Anul, kinetoterapeutii din Anglia trateaza peste 4000 de copii cu probleme in urma folosirii premergatorului, lucru confirmat si de kinetoterapeuta care a lucrat cu Achim.
Acestia sustin ca poate afecta intregul proces de invatare a mersului, de coordonare si mentinere a echilibrului, incetinindu-l si impiedicandu-i pe cei mici sa exploreze in conditii optime.

Daca totusi cumparati un premergator, aveti grija la:
1. NU lasati copilul nesupravegheat (deci daca il luati ca sa gatiti, nu veti face asta).
2. Luati un model care respecta standardul
EN 1273: 2005.
3. Luati un model cu opritor pentru a nu il lasa sa umble singur, daca intrati fara el intr-o camera sau alta.

Antemergatorul

Ce spun producatorii ca este un antemergator?
Este un obiect creat cu scopul de a ajuta copilul sa faca primii pasi sau de a-l ajuta sa capete mai multa incredere in piciorusele sale.

Ce face de fapt?
Antemergatorul functioneaza prin impingere, copilul sustinandu-si propria greutate.

Mit: ajuta copilul sa faca primii pasi.
Adevar: antemergatorul este recomandat de specialisti DUPA ce isi tine bine echilibrul, dupa ce copilul face primii pasi si dupa ce merge pe marginea canapelei, cand copilul are deja tendinta de a impinge lucrurile prin casa.
Antemergatorul il ajuta in etapa intermediara de a merge ajutat si a merge singur. Etapa ce poate dura si cateva saptamani bune, in functie de fiecare copil.

Cum am procedat la copiii mei?
La Maria am spus un mare NU la ambele variante. Maria a inceput sa mearga cu sustinere la 11 luni si a mers singura la un an si o luna. Nu a mers de-a busilea si nici nu s-a tarat.
La Alexandru am primit cadou un premargator si am zis ca nu o fi asa rau. L-am pus fix 2 saptamani pana cand am vazut ca avea tendinta sa stea aplecat in fata pe el si sa mearga pe varfuri. Am fost la 6 luni si jumatate la kinetoterapeut care mi-a interzis sa il mai pun in el si mi-a recomandat gimanstica.
Alexandru la 7 luni mergea de-a busilea, a plecat in picioare cu sustinere la 11 luni si a mers singur la un an si o luna.
La Achim lucrurile au fost mai grele. El a stat tarziu in fund, fara sustinere, a plecat de-a busilea la 9 luni, cu ajutorul kinetoterapiei. S-a ridicat in picioare singur la aproape 11 luni si a inceput mersul sustinut. Are un an si 2 luni si de 2 saptamani face cativa pasi singur, dar inca merge de o masa sau impinge prin casa scaunele sau antemergatorul pe care il are si ca centru de activitati.

Eu va recomand sa asculati ce spun specialistii si sa lasati copiii in ritmul propriu. Daca vreti, puteti folosi antemergatorul pentru etapa intermediara, dar ocoliti premergatoarele.

Ati folosit premergatorul sau antemergatorul?

Multa grija si iubire!

Bibliografie:
Phonix children depre premergatoare
Mituri despre premergator
Ce spun specialistii: Interzis in Canada

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!