Am mancat sutlac acum 12 ani prima oara si m-am indragostit de acest desert, atat de cremos si bun.
Exista o terasa in Bucuresti unde il faceau demential. Nu am mai ajuns acolo de ani buni, fiind in centrul orasului si mereu salivam doar cu gandul la el.
De vreun an am tot cautat pe internet retete pentru el, dar nici una nu mi se parea ca este ce trebuie.
Printre cititoare am o mamica casatorita cu un turc, stabilita acolo de ceva ani.
Asa ca am rugat-o sa imi dea reteta de la soacra ei. Mi-a dat doua. Una pe care o fac ei in casa, fara crusta si una cu crusta, facuta traditional. Am ales-o pe cea cu crusta, pentru ca pentru mime, tot farmecul in crusta sta.
Nu puteam sa o fac exact, fara sa ii aduag si ce imi place mie.
Ce va trebuie?
2 cani de apa
O cana de orez
900 ml de lapte
Doua linguri zahar brun (sau mai mult daca vreti mai dulce)
O jumatate pastaie de vanilie (sau esenta vanilie)
Coaja rasa da la jumatate de lime
O lingura de amidon de porumb dizolvata intr-o jumatate de cana de lapte
Cum am facut?
Am spalat bine orezul in doua ape si l-am pus pe foc in cele doua cani de apa pana cand a a inceput sa fiarba, apoi am pus capacul si am lasat la foc mic.
Cand orezul s-a fiert l-am amestecat pe foc pana nu a mai fost apa deloc, apoi am adaugat putin cate putin laptele fiert, pana a devenit cremos, am adaugat amidonul si am mai lasat 5 minute, inainte sa il torn in forme.
Cuptorul l-am dat la 180 grade, iar tava am pus-o in partea de sus a cuptorului (ca sa iasa crusta).
Dupa ce s-a facut crusta (15-20 de minute), l-am scos.
Sfat: fiti cu ochii pe el, pentru ca dupa ce se face crusta trebuie scoase, altfel se ard repede.
Copiii au cerut scortisoara deasupra, eu am mancat fara.
Afiyet olsun sau Pofta mare!
Multumesc mult Simona pentru reteta minunata
Multa grija si iubire!