‘Zana draga, nu stiu cum esti in realitate, ca nu ne cunoastem, dar mi-ar placea sa cred ca esti asa cum scrii.
Iti scriu pentru ca prietena mea e in depresie cu tot ce citeste din online si are impresia ca nu face nimic bine. Ii tot povestesc ca nu e mereu real totul si sa mai lase si graficele din cartile de pareting, dar nu stiu cum sa o scot din starea ‘eu de ce nu pot ca ele?
Am o prietena foarte buna care mereu imi pune intrebarea ‘cum de la faci pe toate?’
Si mereu ii spun asa cum scriu atat de des, NU le fac pe toate!
Cand am pornit blogul, l-am pornit in primul din dorinta de a arata toate partile din viata de mama, cu bune si rele. Astfel, ca am articole cu zilele bune si zilele mai putin bune.
Zile in care ma simt Super Eroina si zile cand sunt MOMzilla. Zile cand vreau sa fug si zile cand sunt ca in ‘carti’.
NU sunt perfecta si NU sunt de luat model. Nici nu imi doresc sa fiu unul.
Blogul am vrut sa fie un loc despre experienta mea personala, asa cum este cu bune si rele.
Nu scriu din perspectiva specialistului, desi am terminat Asistenta Sociala, lucru care m-a ajutat mult mai mult de cand sunt mama.
Nu scriu din perspectiva coach-ului, desi am terminat Scoala de coaching acum un an si jumate si in privat fac coaching cu mame.
Nu va scriu din carti, desi citesc multe, ci doar ce vad ca functioneaza la copiii mei.
Si cu toate astea va spun ca NU merge ce fac eu, 100% la toti copiii.
Luati doar ce aveti nevoie de aici. Rugamimtea mea este doar sa NU fiu luata sac de box.
‘Ce carti de parenting citesti?’
E intrebarea pe care o primesc cel mai des.
Citesc cam tot ce exista pe piata si orice apare nou, citesc. Nu cred ca exista o carte mai buna decat alta, ci doar ca trebuie sa o treci prin filtrul propiu. Fiecare carte ajunge la noi atunci cand avem nevoie de ea. Nu putem intelege o carte daca nu suntem in momentul in care nu o putem intelege.
Spre exemplu e ok sa citesti de diversificare cand bebe are o luna pentru ca iti iei lucrurile de baza din ea, dar abia cand vei fi in plina diversificare o vei asimila asa cum ai nevoie.
Nu rezonez cu toate cartile de pareting pentru ca sunt stiluri diferite si nu iau niciodata informatia 100% asa cum este, ci aplic parti din ea sau modific pe propriile nevoi.
Cele mai multe carti de parenting sunt scrise de autori straini, care isi aduc si valorile din tara respectiva in ea. Desi baza este buna cu aplicabilitate mare, ea nu este perfect adaptata si tarii noastre. Deci luati si acest lucru in calcul cand cititi o carte.
Si eu fost si zile cu copiii, cand dupa ce am aplicat ca la carte ce trebuia, NU a functionat nimic si mult mi-a venit sa urlu ‘la naiba cu cartile de parenting’.
Cand s-a intamplat asta le-am luat ca pe momente mai putin bune si am inteles ca sunt zile cand nimic nu merge. Si ce merge mereu sunt imbratisarile si rabdarea de a astepta sa treaca ziua.
‘Cum iti alegi specialistii dupa care sa te ghidezi?’
Citesc despre viata lor, indifernet ca sunt persoane din online, autori de carti sau specialisti in coaching, specialisti in parenting, specialisti in orice.
Nu aleg un blogger/instagramer/vedeta doar dupa ce i-am citit un articol, care poate a ajuns la mine din greseala si nu le pun eticheta ‘inca unul, la fel cu ceilalti’.
Prefer sa intru pe blogul lui sa citesc mai multe articole si apoi vad daca rezonez sau nu.
Daca nu rezonez, merg mai departe, NU arunc cu rosii pentru ca eu vad altfel lucrurile.
Imi iau exemplu oamenii care scriu real despre viata lor si ii evit pe cei care isi ascund in postarile lor bonele/bunicii/autovictmizarea/plecarea fara copii in vacante despre care nu scriu.
Cand aleg o carte, citesc si despre autor.
Atunci cand imi aleg un ‘guru in educatia copilului’ vreau sa stiu clar ca acesta a avut si copii nu doar experienta din cabinet.
Experienta din viata de zi cu zi este cu totul alta decat cea din cabinet.
In cabinet omul vine la ‘serviciu’ si priveste totul cu detasare.
Acasa, doar o femeie care a stat nonstop cu un copil si din perspectiva omului odihnit si din cea in care a nu a dormit nopti intregi, intelege altfel lucrurile.
Copiii trebuie observati si dimineata cand se trezesc si noaptea cand stau ca bufnitele si ziua cand urla de dor/durere/frustare. Iar aceste lucruri nu se vad intr-un cabinet.
Cunosc multi specialti fara copii foarte buni, care punctual pe o problema, ajuta.
Si cunosc si specialisti pe care e mai bine sa ii eviti.
Citesc cartile si celor cu copii si celor care nu au, dar iau in calcul acest aspect atunci cand citesc.
Imi aleg specialisti de comunicare/coaching/parenting dupa viata pe care o au.
Nu ma duc la un specialist care imi promite ca ma ajuta in plan profesional, cand el personal nu este de succes.
Nu ma duc la un specialist in probleme de cuplu, el fiind divortat.
Nu ma duc la un specialist in parenting, cand a pierdut custodia in divort sau copilul nu vrea sa aiba nimic de-a face cu el.
Aleg sa merg la oameni la care prin exemplul personal, traiesc despre ce vorbesc.
Teoriile mi le pot lua singura din carti, eu am nevoie de experiente personale de succes, cu lucruri pe bune.
Si la final NU va spun sa faceti ca mine.
Treceti tot ce cititi, vedeti, auziti prin filtrul propiu. Nu exista perfectiune niciunde. Luati doar ce aveti nevoie si mergeti mai departe daca nu rezonati.
Singurul sfat le care vi-l dau este sa nu va comparati. Merele cu zmeura, in afara de faptul ca sunt fructe, nu au nimic in comun!
Cum va alegeti modelele?
Multa grija si iubire!