Cate scaune pe zi trebuie sa aiba un bebelus?

septembrie 30, 2020

iconita

Ana Maria Ivan

FB IMG 1601446951380

Din prima zi de nastere toti 3 copii ai mei au avut cel putin un scaun in fiecare zi, fara exceptie.
Maria a fost hranita mixt (lapte matern in biberon, pentru ca nu a fost alaptata niciodata) primele 2 luni, Alexandru tot mixt (dar alaptat) pana la 3 luni si un pic si Achim mixt pana la aproape 6 luni (cu o perioada de 3 luni cand manca un biberon pe zi, restul la san).

Are legatura scaunul cu laptele cu care este hranit?
Scaunul difera ca textura, culoare, miros in functie de laptele cu care este hranit, laptele matern fiind ‘influentat’ de ce mananca mama.

Cand au scaun bebelusii?

In primele 48 de ore bebelusii elimina mecconiul, un scaun verde-negru.
In prima luna bebelusii pot avea scaun si dupa fiecare masa, iar incet, incet numarul scaunelor ajunge sa fie unul pe zi. (La ai mei copii s-a intamplat cand au facut 3 luni).

Bebelusii alaptati pot face si la 10 zile?

Prima oara cand am citit un articol ca un bebelus alaptat poate face caca si la 10 zile, m-a socat. Cel care recomanda acest lucru era un consultant in alaptare, nu un medic pediatru, despre care mai nou aud ca sunt ‘invechiti’ sau ‘neinformati’.
Sa nu uitam ca un medic urmeaza o facultate si apoi un rezidentiat in spital, pana ajunge medic specialist. Chiar si dupa ce si-a luat specialitatea, acesta merge anual la cursuri si conferinte unde afla toate noutatile.
Un consultant in alaptare face un curs de maxim un an, unde NU invata despre nimic pe partea medicala a celor mici. Acesta isi are rolul lui foarte important in ajutarea mamicii sa alapteze (desi unii fac mai mult de atat).

Mit sau adevar?
Laptele matern se digera mai usor si de aceea bebelusii alaptati pot avea scaun si la 10 zile.
Adevar: laptele matern se digera mai usor dar nu suficient cat sa NU aiba cel putin un scaun pe zi, desi unele studii spun ca pot avea si la 5-7 zile (maxim) si DOAR pana la 3 luni se intampla sa fie nu fie zilnic. Dupa varsta de 3 luni ar trebui sa aiba scaun zilnic.

Alexandru si Achim au stat la terapie intensiva, nascandu-se la 34 si 35 de saptamani. I-am vizitat cateva zile bune in interiorul sectiei, astfel ca am avut timp sa observ dar si sa intreb despre cum se ingrijeste un bebelus.

La neonatologie (eu am nascut toti cei 3 copii la Regina Maria) am invatat ca bebelusii (alaptati sau nu) ar trebui sa aiba scaun zilnic.

Ce trebuie sa urmatiti la un bebelus sub 3 luni.
Daca bebelusii alaptati exclusiv nu au scaun zilnic trebuie sa verificati:
1. Daca sug suficient si verificati cate scutece uda (e posibil sa nu se hraneasca suficient).
2. Daca iau in greutate. Cantariti la cateva zile, ideal o data pe saptamana. Nu este nevoie mai des.
3. Daca se chircesc de dureri de burtica
4. Daca dorm bine

Acest lucru l-am trait doar la Achim, cand refuza sanul si nu manca si a fost un semnal de alarma (a refuzat sanul timp de 6 ore) si am ajuns in spital cu el cu pneumonie (aveam sa aflu acolo).

Bebelusii nostri ne transmit daca e ceva neregula cu ei. Daca stiti ca au mancat bine, dar se chircesc de dureri de burtica, sunt agitati, nu reusesc sa doarma si stiti ca nu au avut scaun de mai bine de 24 de ore, ii puteti ajuta cu exercitii de tip bicicleta si masaj.
Nu ii lasati pentru ca ati citit ca pot avea si la 10 zile scaun si va plimbati cu ei in brate pana se linistesc sau le puneti eticheta ca au colici si aia e. Daca bebe are scaun la cateva zile dar papa bine si e linistit, urmariti sa nu treaca mai mult de 5-7 zile.

Medicul neonatolog de la spital ne-a spus la externare: ‘Daca bebe are nevoile de baza satisfacute zilnic: papa bine, are scaun, somn bun, veti avea un bebe linistit. Daca oricare dintre acestea lipseste, veti avea un copil agitat.’

Cum a fost perioada de bebelusie la voi?

Multa grija si iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!