‘Draga Ana,
Am citit articolele tale despre avort (‘Aleg avortul pentru ca..’, ‘Am avortat cu andrele de crosetat’, ‘Pentru dreptul bebelusului de a trai cine lupta?’) si iti recunosc ca m-am infricosat.
Sunt uimita de inversunarea cu care femeile isi apara organismul si socotesc ca daca bebelusul e in burta lor, ele au drept de viata si de moarte.
Inteleg si sustin ca trebuie sa existe alegere atunci cand vorbim de cazuri speciale, precum copiii veniti din violuri, sarcini extrauterine, malformatii incompatibile cu viata, mame mult prea tinere. Totusi, si in cazul lor este nevoie de terapie si consiliere gratuita.
Locuiesc in Belgia de cativa ani si aici NU poti face avort, fara sa te fi vazut cel putin 2 medici si sa fi mers la psiholog. Abia dupa poti primi aprobarea pentru a face acest lucru.
Chiar si in cazurile cu copii veniti din violuri, unele mame au renuntat sa il avorteze, datorita sedintelor cu psihologul. Unele i-au dat spre adoptie, aletele si-au schimbat viziunea si l-au vazut pe bebelus fiind doar al lor.
Aici se primeste foarte mult ajutor emotional si pentru cand ai copil si pentru cand alegi avortul. Exista grupuri suport si specialisti cu care femeia sa stea de vorba.
Sunt cabinete unde se cere si acordul tatalui si se discuta si cu el motivele.
Daca sunt fete sub varsta majoratului, atunci este necesar acordul unui parinte, dupa ce se discuta si cu el.
In cadrul scolii, incepand cu varsta de 10 ani, copiii citesc in clasa Scrisoarea bebelusului avortat si se tin multe ore despre cat de responsabil trebuie sa fii atunci cand iti incepi viata sexuala si cum sa aveti avortul.
Iti spun sincer ca aici tinerii, datorita modului in care sa fac aceste lucruri, evita avortul si fac ce tine de ei. Prezervativul este prima optiune.
Ce vreau sa iti spun ca nu este ok ce se intampla in Polonia (interzicerea avortului) asa cum nu este normal ce se intampla in Romania (avorturi pe banda rulanta).
Cred cu tarie ar trebuie sa schimbam legea la nivel international, sa luptam pentru fiecare viata si sa oferim alegere, acolo unde nu se poate altfel. Iti multumesc pentru imensa implicare si pentru ca esti printre putinii influenceri care lupta pentru dreptul la viata a celor care nu se pot lupta pentru el singuri.
Mirela’
Ulterior am aflat ca si in Anglia au aceeasi procedura si ca sustin spijinul emotional al mamei. Puteti citi mai multe despre legea avortului in Anglia legislation.gov.uk si bpas.org
In urmatoarea perioada m-am decis sa scriu catorva oameni politici cu privire la acest subiect si daca putem schimba, legea si oferi finantele de care au nevoie pentru sprijin si suport emotional pentru femeile care au nevoie. Avem nevoie de un proiect in scoli care sa sustina citirea acestei Scrisori (al bebelusului avortat) si discutarea acestui subiect cu elevii. Iar pentru acest lucru e nevoie doar de vointa si dascali implicati. Revin, sper, cu vesti bune.
Pentru ca la noi in tara nu exista grupuri suport, astazi am creat si infiintat Primul Grup Suport pentru Femeile care au Avortat (sau care se gandesc). Va invit acolo pe cele care aveti nevoie si va rog sa va invitati prietenele care ar avea nevoie. Treptat voi chema alaturi de noi, specialisti dar si femei care vor dori sa isi impartaseasca povestea.
Schimbarea trebuie sa vina de undeva si trebuie sa inceapa cu noi. Cum credeti ca s-ar putea schimba lucrurile la noi in tara?
#FiecareViataConteaza
Multa grija si iubire!