Ce controale medicale se fac in primul an la bebe?

Sunt genul de om care crede mai mult in preventie decat in tratament, tocmai de aceea de la 18 ani merg anual la analizele uzuale de sange, cele ginecologice (papanicolau si ecografie san) si ecografie tiroidiana (am un nodul ce trebuie urmarit).

Cand am nascut-o pe Maria am aplicat aceleasi reguli si m-am interesat la ce controale trebuie sa merg. Nu sunt vreo mamica stresata cu orice lucru minor care apare, dar anumite controale NU trebuiesc ratate!

Daca nu exista alte recomandari (situatii speciale) acestea sunt controalele din primul an la care e bine sa mergeti:

1. Vizita medicului de familie acasa la cateva zile de la nastere.

Este datoria (legala) a fiecarui medic sa vina acasa la un nou nascut, sa il ia in evidenta, sa il masoare si sa ii faca diverse teste, apoi sa faca recomandari (daca este nevoie)

2. Controlul de la o luna.

Maria a venit pe lume la 35 saptamani si 3 zile cu un icter puternic. Sefa sectiei de neonatologie ne-a recomandat sa mai ramanem o zi in spital, fiindu-i frica ca eram la primul copil si nu vom sti cum sa gestionam situatia. Eu organizata din fire i-am spus dnei doctor sa fie fara grija ca o lasa pe maini bune.

La o luna am revenit la control la aceeasi doamna doctor care ne-a externat. (Pentru prima vizita e bine sa o vada neonatologul care ii stie nasterea si eventualele probleme, decat sa mergeti la un medic nou). Maria era perfect sanatoasa, luase in greutate 1200 gr. si se dolofanise. A masurat-o (inaltime, circumferinta cap, bust – cutia toracica si abdomen – aceste masuratori fiind luate des de medicul de familie apoi).

3. La 6 saptamani se face ecografia de sold (unde mai peste tot trebuie facuta o programare, asa ca programati-va din timp).

4. Control la 3 luni la medicul de familie, acesta este optional daca va doriti sa fie acasa (va fi platit) sau la cabinetul acestuia.

5. Control la 6 luni din nou la medicul de familie (pentru alte masuratori si discutii despre diversificare).

Tot la 6 luni este bine sa mearga la primul control oftalmologic. Noi cu Maria am fost la 8 luni. Am cautat un medic de oftalmopediatrie (care sa aiba aparatura pentru teste la bebelusi). Pe Maria am suspectat-o de un usor strabism, dar care nu s-a confirmat in cazul testarii. La Alexandru a fost alta poveste. Fiind nascut la 34 saptamani a fost suspectat de dezlipire de retina. Am fost la o luna la test (un test foarte greu pentru copilasi) unde avea o usoara dezlipire de retina pe ochiul drept dar cu recomandarea de a-i reface testul peste inca 6 saptamani. La urmatoare testare ochiul a iesit perfect, refacandu-se singur.

6. Control de un an. Masuratori, teste si recomandari (daca este cazul).

Unii medici recomanda control lunar in primul an. Stand de vorba cu mai multi medici mi-au explicat ca nu este nevoie, decat daca situatia o cere (trebuie urmarit indeaproape atunci cand sunt probleme), altfel e chiar indicat vizite mai rare deoarece cabinetele sunt focare de infectii (oriunde ai merge), raceli etc.

La orice semn ca ceva nu este bine cu bebelusul SUNATI medicul! Nu vecina, nu prietena, nu pe facebook. Sunt multe boli similare ca semne, dar cu tratamente diferite si in loc sa ii faceti bine, mai mult ii faceti rau!

Multa grija si iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!