Cat de ‘dulci’ sa fie Sarbatorile?

decembrie 26, 2020

iconita

Ana Maria Ivan

IMG 20201223 WA0082 01

‘Un pic de ciocolata/prajitura/suculet nu strica. Au si ei o copilarie si ce e copilaria fara dulce?’

Sunt de acord pana la un punct.  Ce insemna un pic? Zilnic, cat cantitativ? Ce fel dulce le oferim? Cunoasteti obiceiurile alimentare din Franta si Japonia? Aici rata obezitatii si a diabetului in randul copiilor si a adultilor este foarte scazuta si pot fi luati de exemplu.

Copiii francezi primesc la desert cate o felie de cascaval la sfarsitul meselor. Ati auzit bine! Asta stiu copiii ca este desertul! Zaharul si ciocolata le sunt prezentate mult mai tarziu, dupa varsta de 6, 7 ani. Regula ce este respectata si in gradinite si scoli. francezii au o rutina intreaga pe care toata lumea o respecta si ii ajuta pe cei mici sa iubeaaca mancarea sanatoasa. Deserturile lor preferate le gasiti AICI, cel mai des intalnit fiind FONDUE de branza cu legume. Tot ce contine ciocolata (mousse-urile si eclerele) este doar gustat de prescolari si oferit abia cand incep scoala.

Japonezii pun accent pe legume, fructe si mult peste. Mancarurile dulci sunt diferite de ale noastre, iar prajiturile lor contin: banane, seminte, mere rase si legume cu frunze verzi! Desertul servit copiilor (chiar si la adolescenti) consta in fructe sau tot felul de gustari traditionale cu porumb si fructe uscate, deshidratate, seminte sau cartofi dulci.

Nici unii nici altii nu ofera asa zisele sucuri naturale, ciocolata, produsele din zahar fiind oferite ocazional si doar dupa o anumita varsta. In multe tari civilizate nu este permisa reclama produselor nocive pentru copii!

De ce sa intarziati aceste produse copiilor?

Zaharul si ciocolata nu ofera nici un aport nutritional (singura care ajuta la dezvoltarea creierului, concetrare si atentie este CIOCOLATA NEAGRA cu peste 80%. Cati copii stiti sa manance ciocolata neagra? Cati adulti stiti?). Copiii care mananca chiar si o bucatica mica de dulce, vor fi agitati (din cauza cafeinei), energici,  vor refuza mancarea si vor avea un risc crescut de diabet si obezitate. Cei mai multi dintre copii sunt hiperactivi si au probleme seriose de atentie dar si de somn. (Din pacate nici copiii si nici adultii nu se opresc doar la o bucatica, iar de Sarbatori mereu se fac excese!).

Sa luam exemplu de la japonezi, sunt cei mai feriti de boli si traiesc foarte mult. Un copil care nu a gustat niciodata dulce, nu il va cere! (Am exemplu viu acasa – pana anul acesta in aprilie cand au gustat prima ciocolata din viata lor, Maria si Alexandru nu au cerut inainte (MARIA are 6 ani, Alexandru 4 ani  si jumatate).

Lasa ca vezi tu! Si cand vor incepe vor rupe frigiderul’ mi s-a spus in N mesaje si pe blog si de catre prieteni. La Maria am citit intr-o carte ca pupilele gustative se dezvolta pana la 5, 6 ani si ca gusturile cu care este obisnuit copilul pana la aceasta varsta, asta va cere. Au deja cateva luni bune de cand au descoperit ciocolata.  Ei bine, nici unul si nici celalalt nu o cer. Alexandru entuziasmat a cerut la tortul lui in vara tort cu ciocolata. Nici el si nici Maria nu l-au mancat.

IMG 20201223 WA0082 01

Se vede pe fata ei ce ‘fericita’ a fost cand a ajuns la blatul de cacao.                                                              De ziua ei a cerut tort fara ciocolata (a avut ziua acum cateva zile) si a ocolit blatul care avea cacao. Au papat zilele trecute pentru prima ora o felie de paine mica cu nutella pe ea. Au mancat cu pofta si au zis ca ‘e prea dulce, mama’. Amandoi prefera prajiturile facute de mine cu miere, prajiturile cu fructe si crema de mascarpone. Cel putin la ei, observ clar ca ce am citit in aceea carte e real: cu cat ii tii mai mult departe de dulcele din zahar si ciocolata, cu atat vor cere mai putin. Si avem ciocolata peste tot in casa la indemana lor. Nu a disparut pe ascuns, niciodata. Dar nici eu nu mananc des sau de fata cu ei mai mult decat le ofer eu.

Oferiti-le variante sanatoase de desert facute in casa, cu miere, nuci si seminte. Daca vreti sa le dati sucuri, preparati-le in casa din fructe (dar nici pe acestea nu le oferiti in exces). Oare vom putea sa ne schimbam obiceiurile alimentare si in loc de munti de ciocolata sa le oferim gustari cat mai sanatoase?

Voi ce alegeti de Sarbatori?

Multa grija si iubire!

Cititi despre ciocolata si studii facute cu copiii care mananca ciocolata zilnic vs copiii care mananca ciocolata rar vs copiii care nu mananca deloc. 

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!