Zilele trecute am racit si nu doar eu ci si cei doi copii ai mei. De fapt, Alexandru (1 an si 2 luni) a racit sambata trecuta, apoi ma luase si pe mine pana seara si cand sa sper ca macar Maria (2 ani si 9 luni) va scapa, era si ea mucioasa fix de-a doua zi. Sotul pleca in delegatie iar eu nu aveam timp de ‘bolit’ in pat, de fapt as fi plecat in oras cu copii sa ne distram asa cum de fapt mi-as fi dorit din suflet. Eee, poate data viitoare.
Ce remedii naturale am aplicat si pentru mine si pentru copii va scriu mai jos.
Atentie! Merg la copiii cu varsta peste un an.
1. Siropul de ridiche neagra.
Mi-a povestit despre el o vecina si apoi m-am apucat sa citesc. Este minunat pentru imunitate, tuse, raceli de orice fel. Cum se prepara? Simplu. Iei o ridiche neagra (mai mare) ii tai partea de sus ca un capac, scoti din miez, adaugi miere, dar lasi un pic de spatiu ca sa aiba unde sa se faca siropul si lasi cel putin 12 ore. Apoi tragi cu o seringa de 2,3 ori pe zi sirop de acolo si dai copilului.
Reumpli cu miere dupa ce tragi de fiecare data. La 2 zile arunci ridichea si pui alta.
2. Ceaiul de ghimbir.
Pui apa la fiert, cand fierbe adaugi ghimbir dat prin razatoare, lasi 2 minute sa fiarba, apoi stingi focul si acoperi cel putin jumatate de ora. Il servesti cald cu lamaie si miere.
3. Ceapa cruda taiata.
O pui in camera unde doarme copilul peste noapte. Ajuta la desfundarea nasului si se spune ca strange din microbi. (Babeasca sau nu, eu o fac, nu vad ce rau i-ar face)
4. Siropul de ghimbir. (Cu miere si lamaie).
Intr-un borcan pui un strat de miere, un strat de felii de lamaie si un strat de ghimbir taiat sau dar prin razatoare si tot asa pana umpli borcanul.
5. Supa de ceapa (dupa o reteta frantuzeasca)
Ai nevoie de:
- Supa de pui
- Jumatate de kg de ceapa
- 100 gr. unt
- 30 ml Smantana lichida
- Sare
- Piper
- 1 lingura faina
Secretul meu este ca am folosit 3 tipuri de ceapa: alba, galbena si rosie in proportii egale, astfel incat la sfarsit supa a avut un gust foarte intens si bun.
Cum o prepari:
Supa de pui sa fie facuta deja (eu am fiert o bucata de pui mare mult timp, pentru o aroma intensa). Am pus untul la topit, apoi am adaugat ceapa taiata solzisori. Am lasat la foc mic si am tot amestecat sa nu se prinda de fund, pana a devenit usor maronie (s-a caramelizat), dureaza intre 20-40 minute.
Apoi am adaugat cate un polinic de supa si am tot amestecat (cate un polonic la 5-10 minute, primele 3 polinice) apoi toata supa. Am lasat la foc mare 5 minute pana a dat in clocot, apoi am dat la foc mic. Am adaugat sare si piper.
Intre timp am facut ‘liaison’ sau ingroseala din: lingura de faina am amestecat-o cu putina supa pana s-a incorporat bine, apoi am adaugat smantana lichida, sare si piper si am amestecat bine. Tot acest amestec l-am adaugat in supa amestacand bine sa nu faca cocoloase. Am mai lasat la foc inca 15 minute si am oprit. Intre timp am pregatit si bruscheta de paine. De obicei se foloseste parmezan sau branza chedar. Eu nu am avut in casa, asa ca am pus cascaval afumat ras deasupra si am adaugat ulei de masline. Le-am pus la cuptor la 170 grade pentru 7 minute (sau pana se topeste cascavalul). Adaugi bruscheta in supa si mananci cat poti de repede.
Ador aceasta supa, dar nu indraznisem sa o fac pana acum. Ce poate fi mai bun la o raceala decat sa strangi toate proprietatile miraculoase ale supei de pui cu proprietatile miraculoase ale unei cepe. Incercati si nu veti regreta!
Multa grija si iubire!