Sunt o mare ciorbareasa. Ador ciorbele acre, foarte rar imi plac supele dulci sau supele crema (dar si acolo, prefer retetele mele 😁).
Nu a fost mereu asa. In copilarie nu stiu daca am mancat de doua ori, mama fiind disperata ca intr-o casa unde se manca ciorba, fie-sa spunea ‘nu’.
Nici prin adolescenta nu am mancat prea des. Abia pe la 30 de ani am descoperit cat de bune sunt, DACA sunt bine facute.
Nu vreau sa ma laud, o face sotul oricum care spune ca nimeni nu face ciorba mai buna ca a mea.
Anul trecut mi-au iesit pentru prima oara si cea de rata si cea de curcan (timp sa am sa scriu retetele).
Ieri am fost la piata si cand am vazut loboda, mi-am zis ‘a mea esti’. Nu este o reteta deloc grea, dar e nevoie sa fii pe faza.
Ce ingrediente sunt necesare:
2 morcovi / un ardei roșu / Un pastarnac mic / O felie de telina / Un ardei iute (optional, noi punem foarte putin si restul il papam la masa)
6 fire de ceapa verde (da un gust minunat) și o ceapa galbena / O salata intreaga / O legatura de loboda
Coaste afumate sau orice afumatura va place
Un litru de zeama de varza acra sau bors
2 oua pentru zdrente / Apa clocotita / trucul meu: 3 căței de usturoi (eu am pus o capatana verde) / o legatura pătrunjel la final
Intr-o oala am pus la calit afumătură (pe care am pus-o separat după) și în grasimea lăsată de la ea am calit ceapa verde si apoi pe rand radacinoasele si la sfarsit iar carnea. Peste toate am adaugat un pic cate un pic din apa clocotita.
Am lasat la fiert pana cand carnea a fost moale dar si radacinoasele. Am adaugat zeama acra, data printr-un clocot si am mai lasat 20 de minute la fiert, apoi am pus usturoiul pisat.
Am adaugat salata taiata marunt si dupa inca 10 minute am adaugat si ouale batute si le-am amestecat cu telul pentru a se face zdrente. Dupa alte 10 minute, am pus si loboda si am stins aragazul dupa 3 minute, apoi pătrunjelul.
📌Trucul e ca loboda sa fie pusa ultima si sa nu fie lasata pe foc mai mult de 3 minute pentru ca altfel devine amara.
La noi se mănâncă cu smantana. Toți lingem bolul de buna ce este. Primăvara abia aștept să iasă loboda să o fac.
Noi facem foarte des aceasta ciorba, deseori si la masa de Paste, pentru a nu face doar miel. Este o ciorba fresh, usoara si satioasa in acelasi timp.
Aceeași rețetă o fac și de post dar fara ou și fără carne și iese la fel de gustoasă.
Stiati aceasta reteta? Si voua va place loboda?
Viața e o bucurie!
Ana Maria