M-a intrebat acum cateva saptamani o prietena ce NU are voie sa ii dea copilului ei in primul an. M-am apucat sa scriu articolul, dar nu apucasem sa il termin. Am vrut sa fie cat mai complet si cat mai detaliat.
Inainte de 6 luni:
Conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) pana la 6 luni este recomandat doar lapte matern sau lapte formula! Fara ceaiuri (stiu ca in comert multe firme isi fac reclama pentru ceaiuri, inclusiv de colici, dar aceastea contin zaharuri si nu sunt nici eficiente si nici benefice pentru bebelus), sucuri de morcovi sau mar!
Intre 6 si 12 luni:
In aceasta perioada, norocoasele care se bucura de un mancacios dar si cele care au un copil mofturos (fiecare din propriile motive), vor sa dea cat mai multe lucruri noi copilului. Va rog tineti cont de avertizarile specialistilor si nu va jucati cu viata copiiilor!
Lista cu alimente interzise:
– albus de ou (are un risc crescut de a provoca alergii)
– capsuni, citrice, fructe de padure (sfatul OMS este sa NU le dati pana la un an, fata de alte site-uri care spun ca dupa 8,9 luni sunt permise), pot provoca alergii puternice, soc anafilactic la capsuni. (Aici depinde ce medic intrebi sau daca mergi pe alt sistem de diversificare. Spre exemplu la BLW toate aceste reguli nu se impun.)
– pestele alb sau oceanic (contine mercur in cantitati mai mari sau mai mici, iar cei de acvacultura sunt plini de hormoni, ca si puiul din comert)
– fructele de mare (se introduc dupa varsta de 3 ani, desi cunosc cazuri cu copii care mancau la 1,2 ani). Sunt aceleasi atentionari ca in cazul pestelui alb.
– carnea de porc (dupa varsta de 3 ani), fiind o carne grasa greu de digerat pentru copii
– mierea, poate produce botulism
– lactatele degresate, copiii au nevoie mare de grasimea din ele
– fara zahar si sare (abia dupa 2 ani), ficatul digera greu aceste ingrediente, risc de obezitate mai tarziu
– fara produse ce contin gluten (boala celiaca)
– fructele si legumele afectate de pesticide, in special cele de import (cele mai afectate sunt: mere, capsuni, piersici, cirese, pere, spanac, cartofi, dovlecei, fasole verde).
Pentru parinti care nu stiu, scriu cateva detalii despre bolile si afectiunile provocate de alimentele oferite inainte de 1 an:
– Alergiile (procate de albusul de ou, capsuni, citrice, fructe de padure. Cum se manifesta: atunci cand sistemul imun identifica alimente daunatoare produce o reactie alergica. Intre 6% si 8% dintre copii pot avea reactii alergice.
In alergii nu este vorba doar despre niste bubite pe corp (asa cum cred multi dintre parinti). Simptomele pot fi: prurit (mancarime), roseata, tumefiere a buzelor si gurii, urticarie, respiratie dificila, ameteala si alte simptome diverse.
Ce trebuie sa faceti cand aveti o reactie alergica la un bebelus?
Sa aveti mereu cu voi o trusa de prim ajutor si sa stiti cum se foloseste. Pregatirea in vederea tratarii prompte si corespunzatoare a unei reactii alergice severe scade riscul de soc anafilactic.
Alergiile pot afecta aparatul digestiv.
– Afectiunile digestive, apar ca reactii la anumite alimente pe care bebelusul nu le digera asa cum trebuie sau ca o reactie la alergii.
Printre simptome avem: crampe, greata, voma, diaree, prurit, rectoragii (sangerari rectale, frecvente la bebelusi), urticarie, roseata, dermatita atopic.
– Boala celiaca, este o boala provocata de alergia la gluten (continuta in grau si cereale) si este o afectiune autoimuna. Poate duce la aparitia de leziuni la nivelul intestinului subtire. Afecteaza tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul si sistemul reproducator.
– Reactia anafilactica (anafilaxia sau socul anafilactic) apare in cazurile grave de alergii. Aceasta poate aparea imediat sau intr-o ora.
In timpul socului anafilactic bebelusul are o stare de soc, tensiunea arteriala scade brusc, caile respiratorii se ingusteaza, iar respiratia se blocheaza.
Se administrarea antihistaminice si epinefrina injectabil urgent, altfel se poate ajunge la pierderea constiintei si la moarte. Este cea mai periculoasa reactie de tip alergen.
Severitatea fiecarei simptome variaza de la copil la copil, intre nivelul moderat sau cel amenintator cu moarte. Simptomele se dezvolta adesea in cateva minute, desi este posibil ca ele sa nu fie evidente timp de o ora sau chiar mai mult. In unele cazuri, pot trece zile pana la aparitia simptomelor (Cand multe mamici deja nu mai asociaza reactia cu alimentul mancat).
Fiecare dintre afectiunile de mai sus sunt tratate cu medicamente, unele neavand recomandari sub 1 an, dar neexistand alte variante ne vor fi recomandate acelea.
De ce sa riscam cand putem astepta?
Recomandarea mea?
NU cumparati din import fructe si legume. Asteptati sa se faca ale noastre, sunt mai sanatoase.
Avem emotii la primul morcov, apoi la prima para pe care le papa bebelusul nostru dar toate au fost bine.
Unii parinti pentru ca au copii mancaciosi se grabesc sa le dea de toate mult prea repede, fara pauzele recomandate, desi stomacelul lor este in plina dezvoltare.
Nu va mai grabiti dragi parinti, nu le faceti nici un bine celor mici! Dati-le timp ca stomacelul se se obisnuiasca cu digerarea alimentelor. Unui stomac fortat, caruia nu i s-a dat timp sa digere, va fi un stomac cu probleme mai tarziu, desi aparent copilul este bine. Specialistii in boli digestive si obezitate ne atrag atentia ca numarul persoanelor cu probleme in aceasta zona a organismului este intr-o crestere alarmata si ca aceste boli debuteaza din copilarie (incepand cu diversificarea) chiar daca nu sunt vizibile simptome specifice in acesta perioada.
V-am povestit regulile de baza cand v-am scris dezpre diversificarea clasica.
In concluzie: Asteptati! Asteptati! Asteptati! Au toata viata sa manance de toate!
Multa grija si iubire!
Bibliografie: Produse de evitat