Am copilarit toata viata la casa. Sunt nascuta si crescuta in Bucuresti, in zona Domenii din sectorul 1, in cartierul de case. Mi se pare ca am locuit in cea mai frumoasa zona din Bucuresti, avand parcul Regina Maria la 3 minute de casa si scoala la 5 minute. Era o casa veche cu doua etaje si mansarda. La parter locuia o familie, iar in restul casei, eu, parintii si fratii mei.
Aveam o gasca de copii pe strada, cu care am facut o multime de trasnai frumoase. Am avut vecini de toate felurile, si draguti si ursuzi si romani dar si straini, ajungand sa fiu babysitter de weekend la 12 ani pentru doi copii francezi micuti, la rugamintea piticilor care nu vorbeau romana, iar eu stalceam franceza.
Am avut o copilarie plina de amintiri frumoase care m-a facut atat de fericita.
Nu mi-am dorit niciodata sa ma mut la bloc, dar viata dupa 20 de ani m-a dus si acolo.
In total am stat 7 ani la bloc. 7 ani in care am urat viata la bloc si din care abia asteptam sa fug la casa.
Acum 12 ani am vazut prima oara Corbeanca cu o prietena care se mutase aici. Avand tatal arhitect si-au facut o casa superba, luminoasa si scoasa din povesti. Stiu ca atunci am decis ca urmatorul loc unde voi sta, va fi tot aici.
Acum 6 ani si jumatate m-am mutat cu Alex intr-un complex rezidential in Corbeanca, fix langa padurea Tamasi.
Este un cartier cu oameni tineri, in jur de 100 de case si peste 90 de copii. E o harmalaie in wkeend-uri, copiii impartindu-se pe categorii de varsta. Avem parc si complexul este ingradit, astfel ca nu au unde fugi minunile. Toata lumea se cunoaste cu toata lumea, asa cum erau pe vremuri oamenii de pretutindeni.
Casele sunt foarte bine construite iar izolatia este perfecta (astfel ca nu ne auzim cu vecinii desi locuim intr-un duplex, perete in perete) datorita careia iarna nu avem pierderi de caldura, mentinandu-se pe timp indelungat. In toti acesti ani nu am reparat mare lucru. Conteaza enorm sa va interesati de la inceput de cat de bine sunt construite si daca puteti sa fiti de fata in momentul construirii pentru a va putea alege singuri finisajele, asa cum am facut noi.
Platim lunar o taxa de casa pentru intretinerea cartierului, astfel ca este mereu curat si avem plantele ingrijite si iarba tunsa.
Pana acum nu am avut nevoie de reparatii la casa, acoperis sau gard asa cum am auzit ca se intampla des.
Avantaje stat la casa
Cum ar fi sa iesi pe terasa, cu cafeaua calda, in pijamale si sa auzi linistea? (Sau chiotele de copii 😂😂)
Ce ador eu? Spatiul, natura, linistea (nu se aud masini), curtea si vecinii.
📍E minunat sa ai vecini de la care sa ceri un ou la nevoie sau sa te ajute sa muti dulapuri (cum a mutat sotul pe la vecini), sa pui tapet (asa cum am pus noi tapetul in living, impreuna cu 3 vecini), indiferent de ora la care ai nevoie.
📍Curtea este atat un mare plus, mai ales anul acesta, unde copiii s-au jucat liber toata ziua.
📍Gradinaritul care poate fi un hobby de relaxare extraordinar (inca nu l-am deprins, dar mai am timp).
📍Ador sa fac piata in weekend la Buftea de unde cumpar produse romanesti dar si oua de tara.
📍Spatiul de depozitare si faptul ca nu simt ca sunt inghesuita.
📍Gratarele si petrecerile in curte cu familia sau prietenii sunt fabuloase, mai ales cand nu trebuie sa iti faci griji ca parinte pentru copii si distractia lor.
📍Gradina de fructe sau/si legume. In fiecare an plantam rosii cherry de 3 culori si toata vara mancam doar din productia proprie. Mai avem un mar minunat, care pe langa umbra ne da si mere. Anul acesta am strans 5 kilograme.
📍Curtea unde iti poti usca rufele vara. Eu am facut-o 5 ani, anul trecut alegand sa luam un uscator de rufe care ne face viata foarte usoara.
📍Bucataria deschisa cu living-ul ma ajuta enorm cu copiii, ei jucandu-se si eu gatind cu ochii pe ei.
Dezavantaje?
Noi nu am gasit nici unul dar va scriu ce ne spun cei din jur.
📌Distanta de oras. Ca sa va faceti o idee: sotul meu lucreaza aproape de Sos Stefan cel Mare si face intre 45 de minute si o ora si un sfert. Asta in conditiile in care lasa si ia copiii la gradinita. Conteaza cat de legati sunteti de oras si cat va doriti sa stati departe de el.
📌Tunsul ierbii. Cel putin o data pe saptamana trebuie avut grija de plantele si iarba din curte, care necesita ceva timp alocat, in functie de marimea acesteia.
📌Buget alocat intretinerii casei si curtii. Daca nu se strica, mereu vrei sa schimbi sau sa imbunatatesti. In fiecare an am investit in plante sau casuta copii, casuta unelte, anul acesta reusind sa facem terasa.
Practic curtea inseamna o buna parte din buget, in functie de nevoi.
Ca sa va faceti o idee o terasa poate fi intre: 5000 Ron si 17000 de Ron sau chiar mai mult.
📌Departe de terase. In Corbeanca avem cateva restaurante faine, gelaterie si anul acesta s-a deschis si un minimall la iesire cu toate magazinele mari de care ai putea avea nevoie. Nu am suferit nici inainte ca mergeam 20 de minute pana la mall-ul din Baneasa.
📌Ai nevoie de minim o masina in familie. Exista si linie de transport public, dar nu cred ca va incanta pe cineva sa faca 2 ore pana in Bucuresti
📌Pericolul animalelor din afara: rozatoare, insecte si alte daunatoare. Tin minte ca in primul an, un vecin gasise un soricel in cosul de gunoi.
📌Distanta fata de un spital in caz de urgenta. Daca este aglomerat, chiar si o ambulanta poate face o ora, daca nu chiar mai mult.
📌Curatenia dureaza ceva mai mult fata de un apartament la bloc. Recomand o doamna care sa ajute la acest aspect, altfel luati-va o zi doar pentru asta.
📌Impozitul si taxele aferente locuitului la casa.
📌Costurile de intretinere care duc in functie de marime intre 200 de Ron pe timp de vara la 500 de Ron pe timp de iarna.
📌Taxa de intretinere cartier, undeva intre 150 de Ron si 300 Ron. Taxa de desapezire iarna, de cate ori ninge. Nu e ieftin. Fiind cartier privat nu este acoperit de primarie. Vara se da cu solutie pentru tantari, alta taxa.
Daca alegi sa nu stai intr-un cartier rezidential, atunci aceasta nu exiata.
📌Gradinite si scoli. Sunt cateva private si de stat si trebuie sa iei in considerare si acest aspect pentru copii, cat de departe vrei sa ii duci de casa.
Casa aceasta este prima mea proprietate si a sotului meu.
Va recomand sa cautati mult si sa luati in considerare cateva lucruri:
1. Distanta serviciu/scoala – casa
2. Cat de mult va place viata la tara
3. Daca sunteti pregatiti sa investiti o parte din buget in fiecare an in casa, pentru curte sau alte aspecte pe care vi le doriti.
Noi am mobilat casa in 6 ani, asta si pentru ca intre timp au venit 3 copii si prioritatile au fost ei. Nu regretam o secunda mutarea in aceasta casa pe care o iubim nespus si o gasim perfecta pentru nevoile noastre cu copii mici. Pentru ca la 3 copii spatiul nu este atat de generos, avem 100 metri patrati, in cativa ani ne dorim o casa ceva mai mare, in acelasi complex rezidential.
Casa sau bloc? Ce alegeti si de ce?
Multa grija si iubire!