Sisteme ergonomice – Babywearing – Ghid complet – 2019

babywearing

Sisteme ergonomice de purtare

Sa iti porti copilul cu tine este unul dintre cele mai naturale lucruri…

… si are o istorie de sute de ani, desi am putea crede ca este o inventie a lumii moderne. Pe vremuri copiii erau purtati de catre cele mai sarace categorii sociale, mamele trebuind sa munceasca cat mai devreme dupa nastere. In functie de zona, sistemele de purtare au variat in functie de conditiile sociale dar si de clima si cu siguranta nu aveau la dispozitie sisteme ergonomice precum cele din zilele noastre si clar nu erau atat de multe varianta (wrap, sling, ssc, etc). Spre exemplu:
  • In Alaska se folosea un sistem de purtare inclus in haina, ca un buzunar, copilul fiind in spatele parintelui.
  • In Asia mamele ii purtau in Mei-Tai (China),  Podaegi (Korea) sau Onbuhimo (in Japonia).
  • In Mexic se folosea o carpa patrata legata peste umar (rebozo), bebelusul fiind purtat de obicei in spate.

Odata cu aparitia carucioarelor, purtarea copiilor a fost vazuta ca practica familiilor sarace. Mamele africane au fost impotriva acestor carucioare, neintelegand de ce este nevoie de el si de ce cineva si-ar ‘izola’ astfel copilul. Primul marsupiu a fost inventat de catre o femeie in SUA in anii ’60. In 1970 in Germania a aparut primul wrap tesut, iar in 1981  in Hawaii a aparut slingul cu inele.

La Maria nu stiam atat de multe despre babywearing. Abia cand a facut 6 luni am cumparat un SSC destul de inconfortabil pentru mine si in care a stat doar daca o tinea tati. La Alexandru am primit un sling cu inele si un wrap tesut si am crezut ca este suficient sa ma uit pe tutoriale pe youtube. In cazul meu nu a fost. Am facut legaturile de wrap elastic la wrapul tesut (nestiind ca exista doua tipuri) iar Alexandru a refuzat cu desavarsire sa stea in el sau in marsupii.

Acum, am ales sa probez toate variantele de sisteme ergonomice de purtare intr-un showroom, sa invat de la un consultant si sa aleg ce mi se potriveste. Unele imi plac tare mult, cu altele m-am descurcat mai greu. Veti putea vedea mai jos toata aventura mea in alegerea sistmului ergonomic perfect… pentru mine.

Ce spun studiile?

Acest mod de purtare al bebelusului a fost indelung studiat pentru a verifica daca este sanatos atat pentru mama cat si pentru copil. Concluziile sunt cat se poate de evidente in privinta faptului ca nu sunt doar lipsite de risc ba chiar aduc beneficii suplimentare importante dezvoltarii copilului si a legaturii dintre mama si copil.

Bebelusii plang mai putin

Bebelusii purtati plang cu 51% mai putin seara si cu 43% per total

Increased carrying reduces infant crying: a randomized controlled trial. Hunziker UA, Barr RG.

Poate reduce refluxul

Imbunatateste rata de alaptare

Calmeaza nou nascutii

Incurajeaza bunastarea

Caldura si atingerea stimuleaza productia de oxitocina ceea ce are rol anti stree prin scaderea tensiunii.

Uvnäs-Moberg K. (1997). “Oxytocin linked antistress effects–the relaxation and growth response.” Acta Physiol Scand Suppl. 640:38-42.

Ajuta in depresia post partum

Stimularea tactila ajuta foarte mult bebelusul chiar si in cazul depresiei post partum, cand expresiile faciale si vocea mamei sunt diferite.

Peláez-Nogueras M et al. (1996). “Depressed mothers’ touching increases infants’ positive affect and attention in still-face interactions.” Child Development, 67(4):1780-92.

Imbunatateste digestia

Masajul burticii bebelusului stimuleaza activtatea gastrica si hormonii responsabili cu absorbtia mancarii. Purtatul beblusului poata creste aceasta activitate.

Diego MA et al. (2007). ”Preterm infant massage elicits consistent increases in vagal activity and gastric motility that are associated with greater weight gain.” Acta Paediatrica, 96(11):1588-91.

Reduce riscul de otita

Refluxul poate depozita lichid in urechea mijlocie, ceea ce este asociata cu un anumit tip de otita ce duce la surzenie.

Tasker A et al. (2002). “Is gastric reflux a cause of otitis media with effusion in children?” Laryngoscope, 112(11):1930-4.

Reduce riscul de cap aplatizat

Sansele de a se aplatiza capul in timpul somnului cresc foarte mult cand bebelusul sta intr-o singura pozitie. Acest risc scade atunci cand este purtat.

Bigelow A et al. (2012). “Effect of mother/infant skin-to-skin contact on postpartum depressive symptoms and maternal physiological stress.” J Obstet Gynecol Neonatal Nurs., 41(3):369-82.

WRAP

Wrap-urile sunt sisteme ergonomice de purtare create dintr-o bucata lunga de material de aproximativ 4.5m-5m pe care o poti infasura in diferite forme in jurul tau pentru a forma un spatiu in care sa poti tine bebelusul. Acestea pot fi folosite si la prematuri pentru plimbari de scurta durata.

Wrap-urile sunt  de doua tipuri: ELASTICE (care se intind) si TESUTE (care au o expansiune mai mica).

Wrap elastic & Wrap Tesut

Descriere

Wrap-urile sunt  de doua tipuri: ELASTICE (care se intind) si TESUTE (care au o expansiune mai mica).

WRAP ELASTIC

Wrap-ul elastic este mai flexibil si mai maleabil datorita combinatiei de materiale folosite. Acesta se poate leaga in jurul mamicii si apoi se pune bebelusul in wrap. Wrap-ul elastic este foarte des folosit in occident in cadrul maternitatilor pentru a promova contactul piele pe piele (skin on skin). Wrap-ul poate fi elastic unidirectional sau bidirectional.

WRAP TESUT

Wrap-ul tesut este mai rigid ca structura a materialului dar pe masura ce-l speli, calci, innozi, porți, el devine din ce in ce mai maleabil si usor de montat. Datorita rezistentei tesaturii, se adreseaza si parintilor care au copii mai mari si permite o gama foarte larga de legaturi, distribuind greutatea copilului diferit, in functie de modul de purtare. De asemenea, wrapurile tesute se gasesc intr-o varietate mare de grosimi si amestec de tesaturi cum ar fi: bumbac, in, canepa, matase, lana, casmir, bambus.

Wrap elastic

Wrap Elastic

Se poate purta de la nou-nascut pana la 16-20 Kg.

Confectionat din bumbac sau cu bambus adaugat.

Marime unica: ~4.5m.

Poate fi purtat si cand alaptati.

Greutatea este distribuita uniform pe tot spatele.

Wrap Tesut

Wrap Tesut

Se poate purta de la 3.5 Kg.

Tipul de tesatura: poate fi 100% bumbac (cele mai comune) sau bumbac in combinatie cu in,canepa,matase,lana,casmir,bambus etc.

Lungime variabila de la ~2,7m la ~5,7m”

Poate fi purtat si cand alaptati.

Greutatea este distribuita uniform pe tot spatele.

Avantaje

Prietenos cu nou-nascutul

Este cel mai natural mod de a purta un nou-nascut. Materialul este moale si se muleaza perfect pe orice nou-nascut

Adaptabil

Pentru wrap-ul elastic, masura este unica pentru purtator. Wrap-ul tesut este disponibil pe mai multe dimensiuni. Marimea care se potriveste pentru majoritatea taliilor si pentru majoritatea tipurilor de legaturi este ~4,6m.

Confortabil

Wrap-ul este foarte confortabil de purtat pentru ca distribuie toata greutatea bebelusului pe toata dimensiunea spatelui purtatorulul si nu forteaza coloana.

Usor de intretinut

Se spala foarte usor la masina de spalat la temperaturi joase.

Dezavantaje

Antrenament

Nu este foarte greu de montat, insa este nevoie de o perioada de acomodare cu acesta. Puteti apela la un consultant pentru ajutor.

Caldura

Wrap-ul elastic poate deveni un sistem prea calduros pe timp de vara deoarece pe spatele bebelusului se afla 3 straturi de material.  Wrap-ul tesut este indicat si pe timp de vara deoarece este versatil si permite tipuri de legaturi cu un singur strat de material pe spatele bebelusului.

Manevrabilitate

Cand scoti bebelusul din wrap, acesta poate atarna uneori pe jos ceea ce il face dificil de purtat in anumite situatii.

Tips & Tricks

Este ideal sa folositi aceste sisteme ergonomice de purtare pana la greutatea de 8-9 kg ale bebelusului (~5-6 luni), desi ele sunt recomandate de producator pana la 15-18 Kg.

Wrap-ul elastic este recomandat pe timp de primavara, toamna si iarna cand temperaturile nu sunt foarte ridicate si nu exista riscul de supra incalzire.

Instructiuni

 

Recomandare

 WRAP ELASTIC

Te inveti usor cu el pentru ca legaturile sunt relativ simple si copilul se aseaza usor. Vara cred ca se incalzeste ne incalzim amandoi (si eu si bebe) pentru ca sunt trei straturi de material

 WRAP TESUT

Indemanarea mea lasa de dorit, de aceea ca wrap-ul tesut mi se pare cel mai greu de folosit din punct de vedere al legaturilor si asezarea bebelusului.

SLING

Sling-ul cu inele (ring sling) este tot o bucata lunga de material (aproximativ 2m) care are 2 inele la unul din capete. Acestea se prind in asa fel incat se creaza un buzunar mare pentru bebe.

Bebelusul nu are cum sa cada din sling pentru ca slingu-ul se strange sub greutatea bebelusului.

Sling-ul nu este confectionat din materiale elastice si spre deosebire de wrap-uri se leaga prin intermediul inelelor.

Descriere

Sling

Se poate purta de la nou-nascut pana la 15 Kg.

Wrap tesut din bumbac sau bumbac + in

Latime: 50.8 cm, Lungime: 201 cm.

Poate fi purtat si cand alaptati.

Greutatea este distribuita uniform pe tot spatele, insa poate pune presiune pe umarul cu inele.

Avantaje

Ideal pentru vara

Sunt cele mai aerisite sisteme ergonomice de purtare. pe spatele bebelusului fiind un singur strat de material.

pozitionare pe sold

Pozitionarea pe sold ofera bebelusilor foarte curiosi o raza vizuala mai mare

Usor de manevrat

Bebelusul se pune si se scoate foarte usor din slingul cu inele, nefiind necesara reluarea procesului de montaj.

Adaptabil

Materialul este suficient pentru a fi utilizat pe parcursul mai multor varste.

Confortabil

Bebelusul sta foarte confortabil in slingul cu inele fiind foarte apropiat de pozitia fetala.

Versatil

Este foarte usor de transportat datorita dimensiunilor foarte mici, dar ceea ce este remarcabil este faptul ca poti lasa bebelusul in patut fara sa il trezesti pentru ca il poti scoate foarte usor.

Dezavantaje

Umeri

Centrul de greutate se afla pe unul din umeri, astfel incat daca aveti dureri in acea zona evitati sling-ul.

Tips & Tricks

Este indicat sa discutati cu un consultant cand alegeti un sling cu inele (ring sling) pentru ca acesta va poate invata purtarea corecta a bebelusului astfel incat sa nu suferiti de dureri de spate.

Instructiuni

Recomandare

Pentru acesta cred ca este nevoie de o persoana cu maini puternice pentru a il aranja cu bebe in el. In schimb dupa ce acesta este asezat in el mi se pare usor de folosit mai ales ca nu esti infofolit si folosesti putin material, deci sanse mici sa transpiri vara.

SSC

Este probabil unul dintre cele mai des utilizate sisteme ergonomice de purtare ale bebelusilor de catre parinti, datorita avantajelor pe care acestea le prezinta. Dupa ce este montata acesta arata ca un rucsac (purtat in fata) in care bebelusul poate fi introdus cu usurinta.

El are o ajustabilitate foarte mare si se pliaza pe foarte multe categorii de greutate si de varsta. De asemenea vine si in sprijinul parintilor distribuind greutatea in mod egla pe spatele acestora.

Descriere

SSC = Soft Structured Carrier

Copiii pot fi purtati atat in fata ca si in spate sau pe lateral (pe sold) la anumite sisteme. Sistemul se monteaza cu ajutorul cataramelor si se regleaza in functie de pozitia dorita.

SSC

SSC

Se poate purta de la 3.5 Kg – 20 Kg

SSC din bumbac organic 100%. Oeko Tex Standard 100

Compact, reglabil pentru bebe

Nu puteti alapta

Panou/spatar ergonomic, bretele moi si confortabile, captusite. 3 pozitii de purtare: in fata cu bretelele paralele, in fata cu bretelele incrucisate si in spate;

Portbebe

Portbebe

Se poate purta de la 3.5 Kg pana la 20 Kg.

Bumbac organic 100%. Pentru orice anotimp.

SSC reglabil pe toate dimensiunile.

Nu puteti alapta.

Greutatea este distribuita uniform pe tot spatele. 3 poziții de purtare: în față, pe șold sau în spate. Permite prinderea bretelor la spate în paralel sau in X – alege cum îți este mai confortabil

Marsupiu

Marsupiu

Se poate purta de la 3.5 Kg – 15 Kg

Portbebe din bumbac 100% BIO.

Portbebe compact, simplu, practic si rapid, reglabil

Nu puteti alapta.

Greutatea este distribuita spate si lombar. Poate fi purtat in fata, pe spate sau pe sold

Avantaje

Usor de folosit

Dupa prinderea cataramelor practic ati terminat montajul acestor sisteme ergonomice de purtare. 

Mostenire

SSC-urile sunt foarte rezistente si pot fi utilizate pentru mai multe generatii. Ideale daca aveti mai multi copii.

Ergonomic

Acestea sunt create astfel incat pozitia bebelusului sa fie cea corecta si sanatoasa pentru el.

Dezavantaje

Diversitate

Exista multe SSC-uri care desi au aceeasi modalitate de prindere vin cu tipuri de centuri, bretele sau modalitati de reglare diferite. Exista sisteme ergonomice de purtare ajustabile de la nastere sau cu punte si panou fix care se potrivesc de la 4-6 luni. Recomand apelarea la un magazin specializat pentru a gasi marsupiul potrivit pentru dezvoltarea bebelusului dar sa fie confortabil si pentru parinte.

Accesorii

SSC-urile au nevoie de accesorii suplimentare pe timp de iarna sau vreme ploiasa. Pe timp de vreme rece se recomanda protectii de ploaie/iarna pentru toate sistemele ergonomice de purtare nu numai pentru SSC-uri.

Calitate

Verificati sursa achizitiei inainte de a cumpara un SSC pentru a avea siguranta originalitatii. Anumite branduri pot fi contrafacute.

Tips & Tricks

Discutati cu un consultant pentru a gasi SSC-ul perfect pentru ambii parinti.

Verificati daca pozitia bebelusului in SSC-ul ales este cea corecta.

Instructiuni
Recomandare

Maruspiu

Ador culorile care sunt ca un curcubeu. Imi place ca este reglabil si se poate folosi mult timp. Este foarte usor de folosit si spatele meu se simte confortabil in el.

Portbebe

Este usor de folosit si poate fi utilizat pentru foarte mult timp pentru ca este adaptabil. Are foarte multe accesorii si protectii si asta imi place tare mult.. Pentru o persoana cu maini subtiri ca mine, s-ar putea sa fie usor incomode bretelele masive.

SSC

Este preferatul meu. Este cel mai usor de asezat copilul in el si imi place ca are si varianta de vara din material subtire pentru ca cel mic sa nu transpire. Ariciul a facut diferenta pentru mine. Ma misc repede si la montat si la demontat.

5 Reguli de siguranta

S- STRANS LA PIEPT
V- VEZI  BEBELUSUL
A- APROAPE CAT SA IL SARUTI
B- BARBIA SUS
S- SPATELE ASIGURAT

Strans la piept

Bebelusul trebuie sa stea cat mai lipit de corpul purtatorului pentru a-i oferi maximul de confort. Daca legaturile sunt slabite, acestea ii vor permite bebelusului sa se miste si sa stea in pozitii nefiresti crescand riscul de sufocare.

Trebuie sa vezi bebelusul

Bebelusul trebuie sa fie intr-o pozitie astfel incat sa ii vezi cu usurinta fata si capul. Ea trebuie sa fie pozitionata in sus astfel incat sa poata respira. Nu trebuie sa ii acoperiti fata cu wrap-ul nici o clipa.

Aproape cat sa il saruti

Bebelusul trebuie sa stea la o distanta suficienta de barbia voastra cat sa il puteti saurta cu usurinta pe frunte. 

Barbia sus

Bebelusul nu trebuie niciodata sa stea cu barbia in piept sau cu fata spre corpul vostru pentru ca nu va putea respira.

Spatele asigurat

Spatele trebuie sa stea intr-o pozitie naturala pentru a se simti confortabil. Pieptul si burtica lui trebuie sa fie perfect lipite de corpul purtatorului.

Sfatul meu este unul singur: probati mai multe modele ale acestor sisteme ergonomice de purtare si vedeti ce vi se potriveste. Ideal este sa mergeti intr-un showroom, sa gasiti un consultant cu care sa stati de vorba si care sa va invete ce trebuie sa stiti iar apoi sa exersati acasa mult. Ce i se potriveste prietenei s-ar putea sa nu va placa, asa ca nu plecati de la ideea ca vreti doar un anumit tip ci incercati mai multe.

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!