Bebelușii și mizeria

februarie 8, 2018

iconita

Ana Maria Ivan

20180209 144207 min 1

Am o prietenă care se plânge că fetița ei de un an și 2 luni nu merge de-a busilea prea mult și nici în picioare singură nu stă.

A fost cu ea la medic pe la 7 luni și este perfect sănătoasă. I s-a recomandat doar să o lase liberă, în ritmul ei și să facă cât mai multă miscare.
Și fetița face mișcare…în pat! Nu o lasă niciodată pe jos. Nici în casă și nici afară, unde exlclus cu desăvârșire.

Îmi tot spune că este prea murdar și că nu este ok pentru copii pentru că se îmbolnăvesc.
(Asta îmi aduce aminte de altă discuție cu o altă prietenă care m-a întrebat despre Maria când avea 2 ani ce vitamine îi dau și a rămas șocată că i-am spus că nu îi dau de nici un fel. Maria are 3 ani și o lună și tot fără vitamine funcționează!)

Murdăria este bună pentru copii!

Asta nu înseamnă că îi iau ca bebeluși și îi arunc în groapa cu noroi (deși sunt grădinițe care au ca loc de joacă un astfel de loc iar ai mei au ajuns ocazional după o ploaie de vară și în noroi).

În casă vă puteți lăsa liberi liniștiți copiii dacă țineți cont de niște reguli simple:

1. Aspirați și dați cu mopul pe jos de 2 ori pe săptămână (este mai mult decât suficient)
2. Nu intră nimeni încălțat în casă (deci nu aduce mizerie de afară).
3. Nu lăsați copilul nesupravegheat

Copiii au nevoie să facă anticorpi pentru a-și întări imunitatea și doar intrând în contact cu bacteriile aceștia îi pot face.

Nu este nevoie să dezinfectați în propia casă orice jucărie o bagă copilul în gură imediat (jucariile se curăță de praf o dată la 2 săptămâni și se dezinfectează o dată pe lună sau la 2 luni. Eu bag în mașină de rufe plusurile la câteva luni bune). În casă se găsesc doar bacteriile lăsate de voi sau de copilul vostru (asta dacă nu aveți copii zilnic în vizită și aceștia sunt bolnavi..) cu care este normal să intre în contact.

Care sunt beneficiile jucatului in ‘murdărie’?

1. Coform unor studii copiii care se joacă în natură și intră în contact cu iarba, noroiul, nisipul etc. sunt mai puțin expuși la alergii decât cei care nu ating nici un obiect.

2. Dezvoltă un sistem imunitar puternic deoarece întâlnesc mai multe bacterii decât copiii care se spală imediat sau stau departe de murdărie.

3. Un copil ‘ținut într-un glob de cristal’ are un risc crescut de a dezvolta boli autoimune la maturitate și alergii în special în mediul urban.

Nu exagerați cu făcutul curățeniei zilnic! Asta dacă nu aveți animale în curte și acestea aleargă liber prin casa voastră zilnic (era o glumă). E normal să existe o scamă pe jos, o firimitura de biscuite de ieri sau un fir de praf.

De ce trebuie să îi protejați pe cei mici?

1. Dezinfectați blatul de bucătărie înainte și după ce ai gătit.
2. Spală bine vesela pe care o folosești la copii
3. Obișnuiește copilul să se spele pe mâini când intrați în casă, mâncati, folosește olița etc. (Apa și săpunul sunt mult mai sănătoase decât sunt șervețele antibacteriene).
4. Curăță o dată pe săptămână baia cu spirt (copiii pot atinge orice obiect din baie fără să îi observați și poate crește riscul de a face enterocolită).

Cel mai bun și sănătos mod de a-ți proteja copiii de boli este să îi înveți regulile de igienă de mici, dându-le cel mai bun exemplu – pe tine și nu ținându-i departe de murdărie!

Multă grijă și iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!