Bullying-ul este un comportament ostil sau de excludere a cuiva sau de umilire. Nu are o traducere in romana dar este asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu inseamna ca exista un conflict bazat pe o problema reala, ci pe dorinta unei persoane de a se simti superioara, pe placerea cuiva de a umili o alta persoana sau de pe autoritatea cuiva castigata prin a pune pe cei din jur intr-o lumina proasta.
Fenomenul de bullying nu apare doar intre copii asa cum am putea crede, ci si intre adulti (de orice clasa sociala) si mai nou intre mamici. L-am intalnit foarte des in ultima perioada sub diferite forme:
Competitivitate: la capitolul asta as spune ca mamele conduc! Toate ne comparam, suntem super competitive de parca ar trebui toti copiii sa creasca dupa cum il crestem noi pe al nostru, iar toate mamicile stiu ce este mai bine chiar si pentru copiii altora. Aceasta competitivitate ascunde in schimb o mare nesiguranta si incertitudine a ceea ce sunt ca mame. Atunci cand nu esti sigura pe ceea ce faci, impui celorlalti pentru a-ti asigura ‘statutul’ de mama perfecta.
Intrebari incomode: si la acest capitol mamele sunt campioane. ‘Si tati te ajuta?’ ‘Cand i-au dat dintisorii?’ ‘A facut colici?’ Toate aceste intrebari au menirea de a se simti tot ele superioare, prin aceeasi competitivitate in care-si expun copilul fara cusururi si deciziile perfecte. Abia cand o mamica deschide subiectul despre copilul ei si are nevoie de informatii suplimentare doar atunci este ok sa ii pui intrebari personale.
Sfaturi: sfaturile vin dupa intrebarile incomode in care au ‘aflat’ tot ce aveau nevoie sa stie. Sfaturi despre mancare, despre creme, diversificare
Multe mamici nu au nevoie de ele pentru ca citesc si aplica singura ce li se potriveste.
Iau peste picior: este gestul cel mai urat pe care l-am vazut la mamici. Nu am inteles niciodata de ce simt nevoia sa ia deciziile altei mamici peste picior.
Fac misto de propria familie: a face misto de propria familie este ca si cum ai face misto de tine. Nu pe acel om il umilesti ci iti arati propriul caracter. Le putem vorbi mult si bine copiilor despre ce sa NU faca, in final nu va avea nici o valoare, caci cuvintele fara fapte sunt doar cuvinte care se uita. Aveti mai multa grija la ceea ce faceti in preajma copiilor si la ce spuneti langa cei de langa voi.
Multa grija si iubire!