Cand un lector universitar de la Universitatea de stat din Michigan iti scrie pentru ca a aflat despre campania ta si isi doreste o colaboare, nu poti sa nu te simti mandra ca munca ta nu a fost in zadar.
Va redau un pasaj din mailul primit de la acesta:
” Buna Ana,
Am urmarit cu mare placere succesul proiectului tau #nufumainsarcina si implicarea si din partea altora care sustin. Ma pasioneaza ideea de a oferi informatie corecta femeilor insarcinate si partenerilor lor, de a oferi suport pentru renuntarea la fumat, si de a oferi informatie corecta si verificata factorilor de decizie din sfera sanatatii. Nu e usor, e un proces continuu, si avem nevoie de implicare si sustinere din partea sistemului de sanatate. Partea buna este ca am constatat in ultimii cativa ani ca exista o masa critica (persoane, institutii, asociatii) in Romania care sustine sanatatea mamei si copilului si un viitor fara tutun pentru copii. Te includ aici pe tine, pe toti cei care au sustinut #nufumainsarcina, initiativa 2035 Fara Tutun, Aer Pur, SAMAS, programul meu (si alte studii) de cercetare cu UBB axat pe fumat in sarcina, programul STOP FUMAT, si inca multi altii. Cred ca daca ne unim fortele vom reusi sa schimbam in bine lucrurile.
Toate cele bune,
Cine este domnul profesor Cristian Meghea?
Cercetator in cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca si Assistent Universitar in Departmentul de Obstetrica, Ginecologie si Biologie Reproductiva la Universitatea de stat Michigan din USA. Este si coordonatorul proiectului Renunt in Doi, cu SAMAS ca si partener. Ca cercetator este axat pe renuntarea la fumat in timpul sarcinii si prevenirea reluarii fumatului dupa nastere. Este Clujean de-al nostru, cercetator la Universitatea Babes-Bolyai (UBB) din Cluj si profesor la Michigan State University. Are proiecte de cercetare in Romania axate pe fumatul in sarcina incepand din 2008.
Ce este Renunt in Doi?
De ce consilierea este cea mai buna forma de ajutor?
Studiile de cercetare indica faptul ca in timpul sarcinii consilierea este cea mai eficienta metoda de suport pentru renuntarea la fumat (in conditiile in care medicatia si terapia de inlocuire a nicotinei nu sunt intotdeauna recomandate in sarcina). Consilierea este si mai accesibila pentru ca se poate face si prin telefon. Nu ai nevoie sa te deplasezi nicaieri, nu dureaza mult (fiecare sedinta durand undeva la 30 de minute), si programul sedintelor de consiliere e la alegerea participantilor. Domnul Profesor Meghea a dezvoltat ‘Renunt in Doi’ ca un program de consiliere prin telefon, bazat pe tehnica Interviului Motivational, si axat pe ideea de lucru in echipa (sot/sotie).
Detalii despre acest program gasiti aici: renuntindoi.publichealth.ro
Aceast mail imi da speranta ca daca ne unim fortele putem schimba ceva. Din partea Ministerului Sanatatii nu mi-a raspuns nimeni la scrisoare trimisa in septembrie , asa ca voi insista curand cu inca una.
In demersul nostru avem nevoie de tot ajutorul, asa ca sper sa cooptam cat mai multi medici care sa ne sprijine si sper ca statul sa ne ajute cu o campanie de informare la nivel national. Curand sper sa va dau vesti bune.
De ce-ati plati pentru terapie cand exista posibilitatea unui program gratuit care sa va ajute? Renunt in Doi: renuntindoi.publichealth.ro