As zice pe la 2 luni odata cu primele gangureli, incepe bebeluseasca, pe care doar mama o intelege si poate raspunde. Si de cele mai multe ori pana pe la vreo 2 ani (sau chiar mai mult) tot cuvinte stalcite sau jumatate din ele, rostesc (de te intreaba lumea ‘ce zice?’).
Cand Maria a inceput sa vorbeasca avea 2 ani si 9 luni. Sigur, pana atunci spunea cuvintele de baza si alea putine si doar de mine intelese, de se amuza tata ca eu inteleg ce imi cere copilul dar lui i se parea chineza.
Nu o sa va mint, la Maria m-am stresat destul de mult, mai ales cand vedeam copii mai mici care vorbeau bine si minunea mea abia silabisea 3 cuvinte. Dar, era stresul meu, nu al ei. Desi nu vorbea mult, intelegea tot si comunicam minunat. Era foarte atenta la ce ii povesteam (ii citeam sute de povesti), imi dadea mereu ce ii ceream, raspundea in felul ei la tot ce o intrebam.
Atunci am aflat si ca, pana la 3 ani, nici un logoped serios (adica care nu vrea doar sa iti ia banii) nu primeste vreun copil, pentru ca abia dupa aceasta varsta poate deveni o problema.
‘Daca vorbeste devreme e semn ca e destept’
Asta mi-a zis o mamica in parc, pe vremea cand Maria nu vorbea.
In prima secunda m-a durut, apoi mi-am adus aminte ca Einstein a vorbit la 4 ani si a fost ‘doar’ laureat al Premiului Nobel.
Einstein este dovada pura ca NU exista nici o legatura intre vorbitul devreme si genialitate.
Daca e sa glumim, geniile gandesc mai mult si de aia vorbesc mai putin.(asa cum am spus, luati-o ca pe o gluma).
Cititul ajuta dezvoltarea vocabularului
Dar nu inseamna ca il ajuta sa vorbeasca mai devreme. Mi-a scris o mama suparata ca ii citeste fetitei ei de cand era in burtica apoi de cand a adus-o acasa si ca acum la un an si o luna nu spune nimic.
Cititul ajuta la devoltarea vocabularului dar nu grabeste vorbitul.
Asa ca, nu renuntati la citit.
‘Daca vorbeste mai devreme va avea un vocabular mai bogat’
Alexandru a inceput sa vorbeasca la un an si 10 luni. De o varsta cu el aveam un prieten a carui fetita a inceput sa vorbeasca multe cuvinte de la un an. La 2 ani si jumatate Alexandru depasea cu mult fetita in cuvinte, expresii si propozitii clare.
Un alt mit, fara adevar.
‘Are autism daca nu vorbeste, nu?’
Am scris un articol pe aceasta tema care contine si un test pe care il puteti face cu cei mici. Este un articol care a fost apreciat si distribuit si de specialisti in autism. Il gasiti AICI.
Copiii inmagazineaza informatii
Si abia apoi le si folosesc. De aceea important nu este sa repete neaparat dupa voi (daca o fac minunat, daca nu, nu e o problema) ci sa fie atenti la ce le spuneti, sa va dea ce le cereti (mingea, cartea), sa existe comunicarea non-verbala si prezenta.
Achim vorbeste?
Gangureste si stie sa ceara ce vrea. In afara de tata pe care il spune de fapt ‘dada’ ca sa fiu mai precisa, spune ce vrea el in limba lui.
Nu imi mai fac griji de mult. Stiu ca nu conteaza cand va incepe sa vorbeasca, pentru ca fiecare copil are propriul ritm si nu e o competitie de ‘care copil vorbeste mai repede’.
Mai stiu si ca nu inseamna ca e mai destept sau nu in functie de cand scoate primele sunete. Asa ca, am fost relaxata chiar si dupa ce o mamica mi-a scris ca al ei copil nu vorbeste la 11 luni cand i-am scris sa nu se streseze, mi-a spus ca sunt ‘o mama jalnica si ca nu ar trebui sa mai dau sfaturi altora, doar pentru ca eu nu stiu sa imi stimulez copilul’.
Ca si concluzie, lasati copiii sa vorbeasca cand vor ei!
Nu ii stresati si nu va stresati!
Ii ajutati mai usor cu:
– Fara TV, tableta sau telefon pana la 2 ani, minim! (Intarzie vorbirea)
– Cititi-le povesti cat mai des. Nu grabeste vorbirea dar ii ajuta sa isi dezvolte vocabularul atunci cand vor incepe.
Multa grija si iubire!