Continuam seria intrebarilor cu doamna Doctor Dina Mohamnad cu un subiect care pe mine cel putin m-a interesat foarte mult atunci cand am ramas insarcinata.
ZS: Dina spune-mi te rog care este protocolul de urmarire al unei sarcini la noi in tara?
DM: Este greu sa dau un raspuns standard la aceasta intrebare pentru ca fiecare sarcina este diferita.
Exista sarcini care decurg fara probleme si alte sarcini pe parcursul carora pot aparea complicatii, insa sunt anumite investigatii obligatorii. Sa inepem cu primul pas: confirmarea sarcinii- exista posibilitatea ca o sarcina sa aiba localizare extrauterina, trebuie confirmata ecografic si prin analize paraclinice (beta hcg in cazul in care sarcina este foarte mica).
Dupa ce stabilim ca sarcina este in uter avem nevoie de analize pentru luarea in evidenta: probe de sange , de urina si probe genitale si aici este o discutie destul de lunga; important este sa nu plecam la drum (cum imi place mie sa spun) cu infectii sau cu probleme endocrinologice care pot avea repercursiuni negative ulterior in sarcina.
Tin sa mentionez profilul TORCH (Toxoplasmoza, Others, Rubella, CMV si Herpes) cu dozarea anticorpilor de tip IgM si Ig G care ne arata daca avem imunitate pentru aceste infectii si daca nu, de ce anume trebuie sa ne ferim in sacina.
Trecem apoi la dublu test – o analiza de screening pentru depistarea unor sindroame genetice mai frecvente (saptamana 11 /13 si 6 zile). Dublu test contine analize de sange, ecografie de morfologie si calculul de risc (statistic). Trebuie sa mentionez inca odata ca aceasta analiza nu este una de certitudine iar daca avem un rezultat prost acesta trebuie confirmat sau infirmat prin biopsie de vilozitati coriale sau amniocenteza.
In trimestrul doi importanta este morfologia din saptamana 22/24 unde putem depista diverse malformatii care pot fi vizualizate ecografic.
In trimestrul trei repetam probe de sange, de urina si genitale iar in saptamana 32 se face ecografia de morfologie.
Cultura pentru Streptococul de grup B se efectueaza de obicei in saptamana 35, iar in saptamana 36 se efectueaza o ecografie mai putin amanuntita dar care ofera informatii importante.
Discutia privind urmarirea unei sarcinii este complexa, eu am mentionat cateva lucruri care dupa parerea mea sunt importante insa NU suficiente. Cel mai important cred eu, este ca pe parcursul unei sarcini sa explici pas cu pas de ce recomanzi anumite investigatii.
In cazul in care, avem o crestere insuficienta in greutate a copilului (restrictie de crestere intrauterina) sau o crestre excesiva cum se intampla in diabetul de sarcina urmarirea se face mai atent cu investigatii si ecografii suplimentare.
Testul de non stres se efecueaza in ultimele saptamani de sarcina si ne arata activitatea cardiaca a copilului care variaza in functie de miscarile acestuia si foarte important tonusul uterului si aparitia contractiilor uterine.
ZS: Ce trebuie sa stie o mamica despre acest protocol ca sa o ajute sa stie ce sa ii ceara medicului?
DM: Nu sunt de acord cu aceasta intrebare si iti spun si de ce.
O gravida care are incredere in medicul curant nu trebuie sa ceara anumite investigatii pentru ca medicul o sa recomande ceea ce considera necesar.
Este adevarat ca in calitate de viitoare mamica trebuie sa te documentezi si in cazul in care pot sa apara complicatii sa ai anumite notiuni insa aici este o problema delicata. Daca in calitate de pacienta te documentezi de pe diverse siteuri care nu sunt avizate poti sa iti creezi mai multe probleme decat cele reale. Aici revin cu sfatul in ceea ce priveste comunicarea cu medicul care este cel mai bun furnizor de informatii veridice. Nu cred ca atunci cand o gravida cu probleme vine la un consult si solicita informatii suplimentare, medicul curant nu o sa i le ofere sau cel putin imi doresc sa nu existe astfel de situatii.
ZS: Cunosti protocoalele altor tari? Difera de ale noastre?
DM: Pot sa vorbesc despre unele tari catolice unde de exemplu dublu test nu se efectueaza, pacienta face o morfologie de trimestrul doi pentru depistarea unor malformatii incompatibile cu viata.
In aceste tari un fat cu sindromul Down sau care are o malformatie compatibila cu viata se naste, avand tot suportul sistemului social din tara rspectiva.
Din punctul de vedere al unui medic care lucreaza in sistem privat consider ca am un mare avantaj : protocolul de urmarire a unei sarcini este complex iar daca eu consider ca pentru pacienta mea am nevoie de o investigatie suplimentara pot sa o recomand.
In alte tari protocoalele sunt mai putin permisive din cauza asigurarilor de sanatate (in special asigurarile private) care se bazeaza foarte mult pe cost eficienta.
In principu protocolul de urmarire al unei sarcinii din punctul meu de vedere este mult mai permisiv la noi in tara chiar si in cadrul unui spital de stat, fata de multe alte tari.
ZS: De ce sa aleaga o pacienta un spital privat in defavoarea unui spital de stat?
DM: Nu consider ca trebuie sa aleaga un spital privat si nu unul de stat ci consider ca trebuie sa aleaga un medic curant adecvat nevoilor ei. Este adevarat ca rezerva in care sta cazata o viitoare mamica in spitalul privat nu se compara cu o camera din spitalul de stat, dotarea salilor de nastere si a salilor operatorii este foarte buna insa trebuie sa avem in vedere si costurile care sunt pe masura. Trebuie sa ne gandim si la pacientele care nu isi permit sa nasca intr-un astfel de spital.
Din punct de vedere al confortului eu personal consider ca este de ales un spital privat dar vreau sa mentionez ca cel mai important pentru o gravida este sa aleaga un medic curant instruit, cu care sa comunice si in care sa aiba incredere.
Multumesc mult pentru informatiile atat de pretioase oricarei mamici!
Luna viitoare revenim cu un alt subiect de interes!
Multa grija si iubire!
Dr. Dina Mohammad
Medic specialist | OBSTETRICA – GINECOLOGIE
Regina Maria