Când auzi de autism te sperii imediat. Această afecțiune bagă în sperieti orice părinte și doar când îl pronunță cineva deja ți se face pielea de găină.
Știați că autismul nu este o boală ci o tulbutare neuropsihiatrica cu care copiii se pot dezvolta și pot trăi ca adulți independenti DACĂ sunt tratați la timp și cum trebuie?
Da, familia unui copil cu autism va avea multe sacrificii de făcut pentru copilul său, căci terapia de recuperare a unui copil cu autism nu este deloc ieftină (cunosc familii care și-au vândut casa pentru terapia copilului lor).
Ce este autismul?
Este una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei.
Reuneşte în spectrul ei o serie întreagă de manifestări (tulburări de spectru autist și invadează toate aspectele personalităţii şi dezvoltării copilului de la limbaj, autoservire, cogniţie până la socializare) printre care sindromul Asperger, tulburarea dezintegrativă a copilăriei şi sindromul Rett. Afectează copiii începând cu vârsta copilăriei mici 0-3 ani.
Personal, cred că partea de recuperare a unui copil cu autism ar trebui decontată de stat integral sau măcar parțial. Un copil recuperat mai mult de 90% își va trăi viața perfect normal, devenind un contribuabil perfect. Pe când un copil parțial recuperat, foarte puțin sau deloc va costa statul pentru îngrijirea lui o viață întreagă.
De cauze nu voi vorbi, pentru că nu îmi doresc să intru în polemici, fiind atât de dezbătute aceste cauze.
De autism nu poate fugi nimeni dacă este declansat. Ce vă pot spune este că dacă autismul este declanșat sunt semne pe care le puteți vedea observa devreme la copilul vostru, iar asta ajută la o recuperare cât mai bună dacă este dus la medic cât mai repede.
Ce trebuie să știți și să urmăriți?
Primele semne apar în jurul vârstei de un an și doar o parte din semnele de mai jos apar(rar apar toate)
2. Nu răspunde când îl strigați (după 6 luni)
3. Se joacă inadecvat cu jucăriile
4. Pierde contactul vizual
5. Rotește la nesfârșit roțile unei mașini (după 12 luni)
6. Pare absent, în lumea lui (de la 10 luni în sus)
7. Nu imită și nu copiază ce fac cei din jur (după 12 luni)
8. Copilul nu zâmbește și nu gângurește (6-9 luni)
9. Nu pronunță silabe/nu vorbește pe limba lui (după 9 luni)
10. Nu spune nici un cuvânt (16-20 luni)
Pediatrii din America aplică un test de screening ce este doar UN TEST ORIENTATIV, diagnosticul concret putând fi pus doar de către psihiatrul sau neuropsihiatrul infantil.
Testul de numește Modified Checklist for Autism in Toddlers (M-CHAT) și încearcă să surprindă o schemă modificată de comportamente, urmărind interacţiunea socială, comunicarea şi comportamentul.
Îl puteți găsi online AICI și îl puteți completa.
Ce trebuie să știți este că diagnosticarea cât mai precoce şi intervenţia timpurie prin terapie comportamentală aplicată (ABA) ajută recuperarea copilului cu până la 100%.
Dacă aveți orice fel de suspiciune, primul pas este să urmăriți semnele, faceți testul și mergeți la medic.
Multă grijă și iubire!