‘Te vaccinezi impotriva Covid?’. Sunt asa des intrebata, incat mi s-a parut corect sa scriu despre asta.
Nu sunt medic, dar am lucrat in farma 5 ani.
In cadrul companiei primeam traininguri facute de cei din departamentul de farmacovigilenta care ne povestea despre testele de siguranta pentru medicamente si vaccinuri, fiecare avand propriul protocol, dar lucruri comune: toate testele de siguranta sa fac in ani.
Am gasit pe site-ul raportdegarda.ro un articol care explica extrem de succint si usor CARE SUNT PASII PENTRU CA UN VACCIN SA FIE ELIBERAT.
Vi-l las aici:
‘Înainte ca un vaccin să fie aprobat și introdus pe piață, acesta trece printr-un proces riguros de cercetare și testare. În medie, perioade necesară dezvoltării unui vaccin este de 12-15 ani. În continuare, puteți urmări întreg procesul de dezvoltare a unui vaccin, așa cum este ilustrat de Vaccines Europe (VE), un grup de specialiști în vaccinuri, parte a European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA).
Cum se dezvoltă un vaccin
Studii preclinice
Primul pas în dezvoltarea vaccinurilor este stadiul de dezvoltare pre-clinică, cu scopul de a determina profilul de siguranță al vaccinului. Cercetătorii selectează cu atenție antigenul și tehnologia potrivită și sunt efectuate teste in vitro (în laborator) și in vivo (în organisme vii).
Informațiile colectate din aceste studii sunt esențiale pentru demararea în siguranță a studiilor clinice pe subiecți umani.
Studii clinice de fază I
Cercetătorii testează vaccinul candidat pe un număr redus de voluntari (20-50) pentru a-i evalua siguranța, pentru a determina dozajul și pentru a identifica reacțiile adverse. Toate acestea date se obțin comparând vaccinul cu o substanță de control sau una inactivă, denumită „placebo” (de exemplu, soluție salină).
În această etapă, se identifică informații legate de dozaj și de perioada dintre vaccinări, care asigură un răspuns optim al sistemului imunitar.
Studii clinice de fază II
Vaccinurile care au rezultate bune în timpul studiilor de fază I, trec în a doua etapă de studii. Aici, vaccinul este administrat unui grup mai mare de voluntari (100-300), pentru a-i fi evaluate siguranța și imunogenitatea (capacitatea unei substanțe de a produce un răspuns imun).
Tot în această etapă sunt explorate mai detaliat dozajul corect și calendarul de administrare. Această fază poate dura doi sau mai mulți ani.
Studii clinice de fază III
Cele mai promițătoare vaccinuri candidat ajung în faza a III-a a studiilor clinice, unde sunt înrolați 3.000-50.000 de voluntari. Această etapă are ca scop măsurarea eficienței vaccinurilor la scară largă, în rândul populației căreia îi este destinat vaccinul.
În această etapă este testată și administrarea concomitentă cu alte vaccinuri.
Studiile clinice de fază III pot dura 3-5 ani.
Faza IV – Farmacovigilența
Odată ajuns pe piață, vaccinul începe procesul de farmacovigilență. Acesta presupune monitorizarea strictă a vaccinurilor pentru detectarea, analizarea, înțelegerea, prevenirea și comunicarea oricăror efecte adverse în urma imunizării sau a oricăror altor aspecte legate de vaccin sau imunizare.
Studiile clinice pe termen lung sunt deseori efectuate pentru a evalua dacă protecția oferită de vaccin este una de durată.
Așadar, procesul de dezvoltare și aprobare a unui vaccin durează mai mult de un deceniu și este testat pe câteva zeci de mii de voluntari. Mai mult, siguranța și eficacitatea vaccinurilor nu este monitorizată doar de producători, ci și de autoritățile competente.’
Restul articolului il puteti citi AICI
NU va spun nici sa va vaccinati si nici sa nu va vaccinati, doar va rog sa va puneti intrebarea: merita riscul acest vaccin sau riscurile sunt mai mari daca nu il fac? Voi alegeti pentru voi, doar sa alegeti in cunostiinta de cauza.
Morti de CORONAVIRUS 2020 un milion 700 de oamenii la nivel mondial.
Pentru cine doreste, il invit sa citeasca si un istoric al pandemiilor de pana acum AICI.
E interesant de urmarit cat timp a tinut fiecare pandemie si in cat timp au aparut vaccinurile pentru fiecare.
Multa grija si iubire!