BLW inseamna baby led weaning in traducere libera, diversificarea naturala sau autodiversificarea! Inainte sa inceapa Maria partea cu diversificarea, eram convinsa ca voi alege BLW. Mi se parea mult mai simplu si pentru bebita si pentru mine!
Pentru cine nu cunoaste conceptul BLW va pot spune ca sustine ca este cel mai corect mod de diversificare. Ce faci practic?
Pui in fata copilului diverse legume, fructe cat mai colorate, morcovi, ardei gras, dovlecel, pastarnac etc. (multi spun fierte, altii spun crude) si lasi copilul sa aleaga ce mananca si cat.
Aceasta metoda incurajeaza:
– independenta copilului
– construirea unei relatii sanatoase cu mancarea (copilul mananca ce vrea, cat vrea). Cei care aleg acest mod de diversificare sustin ca astfel, copilul va manca ceea ce are nevoie organismul lui. Confirmari exacte nu exista, dar stim ca indiferent de metoda de diversificare, copiii aleg pentru o perioada lunga de timp un anumit aliment, pentru ca brusc intr-o zi sa nu-l mai vrea! (Cam asa a fost la noi Maria cu iaurtul).
– mancatul de produse nepreparate, ‘vii’, copilul cunoscandu-le gustul nealterat de diversele moduri de gatire
– mai putine mofturi! Prin faptul ca au libertate maxima, copiii vor fi mai putin mofturosi comparativ cu cei care mananca dupa modelul diversificarii clasice. (Personal, cred ca tine de copil, indiferent cum va fi diversificat).
– o experienta senzoriala completa. Copilul atinge, miroase, gusta, mesteca.
Marele dezavantaj (acum depinde de parinte, pentru mine acest motiv nu era o problema) este ca va fi totul in jur un haos. Va arunca cu mancare peste tot, pe el, pe cei din jur, iar cand vei termina o masa va trebui sa te apuci de cel putin o curatenie generala, daca nu chiar de vopsit peretii. Dar asta se poate intampla si se intampla si cu piureurile. Ai mei isi baga mainile adanc in boluri si murdaresc tot!
Un alt dezavantaj este ca nu vei sti niciodata cat a mancat de fapt! Din cauza faptului ca va zbura multa mancare in jurul lui, nu vei sti cat a ajuns in gurita. Din acest motiv exista pericolul ca avand un copil mai sensibil si care nu mananca foarte bine, sa ajunga la varsta de un an cu alimentare 90% lapte, cu multe carente de vitamine si minerale. (Maria mea ar fi murit de foame, nu a fost un copil caruia sa ii place sa bage lucruri in gura si desi am incurajat-o de la 6 luni, abia la un an si 2 luni a inceput sa vrea ea sa manance singura! De atunci papa singurica aproape tot).
Mie mi-a fost cel mai frica de innec! Un copil asa mic se poate inneca chiar si cu piure! Asa ca, nu am avut incredere in mine ca voi sti cum sa reactionez, deci nu a fost pentru mine aceasta metoda si am mers pe diversificarea clasica!
Inainte de a alege ce vi se potriveste, cantariti bine avantajele si dezavantajele si urmariti ce credeti ca i s-ar potrivi si copilului vostru!
Multa grija si iubire!