Ce fel de carne mancam?

Carnea este una dintre sursele de proteine cu biodisponibilitate mare, contine toti aminoacizii esentiali in cantitati suficiente, aminoacizi pe care trebuie sa-i luam din hrana pentru intretinerea proceselor metabolice. Carnea este si o sursa importanta de vitamine si minerale si din punctul meu de vedere nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra, atata vreme cat consumul ei este moderat.

Ce tipuri de carne mancam?

Tipurile de carne difera si sunt evaluate si din punct de vedere al grasimilor continute. De ce? Pentru ca intr-adevar un consum ridicat de grasimi animale influenteaza nivelul colesterolului si al trigliceridelor iar acest lucru nu este benefic pentru noi pe termen lung. Nivelul crescut al acestor doi indicatori (alaturi de aparitia obezitatii abdominale, a hipertensiunii arteriale) este asociat cu aparitia sindromului metabolic: cumulul de factori de risc pentru aparitia bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat.

Carnea rosie de vita sau porc este bogata in vitaminele din grupul B, fier si zinc. Fierul din carnea rosie este deosebit de util pentru ca este mai usor absorbit in organism. Cu toate acestea, carnea rosie este bogata si in grasime, iar medicii recomanda una, doua portii pe saptamana. Ar trebui sa alegem intotdeauna varianta macra, ar trebui sa inlaturam excesul de grasime inainte de a o prepara. Vrabioara de vita si muschiuletul de porc sunt cele mai bune variante.

Puiul si curcanul sunt considerate cele mai bune alegeri, carnea contine mai putina grasime, este bogata in vitaminele B3 si B6 precum si in minerale cum ar fi fosforul si seleniul.

Acestea ar fi cateva detalii legate de proprietatile nutritive ale carnii, insa marea intrebare pe care ne-o punem cu totii este “cat de sanatoasa este carnea care provine de la animale crescute industrial?”

Puii, pentru consumul carora s-a facut atat de multa propaganda in ultimii 20 de ani, motivele fiind cele expuse mai sus, sunt crescuti in ferme la gramada, cu destul de putin spatiu la dispozitie si cu imposibilitatea de a scurma vreodata iarba in cautare de rame sau de a vedea lumina naturala. Primesc hrana speciala, sunt tratati pentru a nu se imbolnavi si in 1,5-2 lun isunt gata de taiere. Spre deosebire de acestia, puii crescuti la tara, in aer liber, sunt gata de taiere in 4-6 luni si nici atunci nu sunt extraordinar de mari si grasi. Iar carnea lor nu este in niciun caz atat de roz si frageda ca a unui pui crescut in ferma.

Si v-as mai propune un experiment, pe care eu l-am facut fara sa vreau acum vreo 10 ani: lasati in frigider un piept de pui nepreparat si vedeti cum arata dupa 10 zile. Parerea mea este cava fi la fel de roz si fara vreun semn de alterare, cel putin eu asa am constatat atunci cand mi-am dat seama ca am uitat in frigder un piept de pui proaspat. De atunci m-am ferit sa mai cumpar din comert, incerc pe cat posibil sa fac rost de la rude de la tara sau mai cumpar de la pe la bunicii/parintii/vecinii prietenilor care stau la tara si cresc pui. Prefer sa dau un ban in plus, dar sa stiu ca nu ma imbolnavesc treptat si ca nu-mi imbolnavesc nici copilul. Pentru ca rata de crestere a puilor este atat de mica din momentul in care eclozeaza si pana cand ajung la abator, incat substantele cu care sunt tratati nu au timp sa se disipeze si ajung in corpul nostru. Unde numai bine nu fac in timp…

Si noi ce mai mancam?

Mancam peste pescuit (nu musai oceanic pentru ca si aici sunt multe discutii legate de nivelul de metale grele continut) avem peste romanesc foarte bun. Mancam muschiulet de porc sau vrabioara de vita (nu spun ca cele crescute industrial sunt lipsite de tratamente, insa avand invedere rata de crestere mult mai mare decat la pui, aceste substante se mai disipeaza in timp) dar nu in fiecare zi, mancam proteine de origine vegetala (seminte de canepa, naut, linte, fasole, mazare), mancam DIVERSIFICAT. Alegerile pe care le facem sunt extrem de importante in vremurile in care traim, pentru ca marii producatori au in vedere in general un singur lucru: PROFITUL, iar asta nu inseamna intotdeauna sanatate pentru consumator. inseamna doar respectarea unor norme legale, de multe ori la limita.

Andreea Carmen Radu, Consultant psiho-nutritie, cu specializare in nutritie generala si nutritie sportiva (acreditat MMPS si MECTS).

Pe Carmen o puteti citi pe www.carmenradu.ro

 

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!