Primul exercițiu de Blackout (fără să fie oprit totuși curentul) se va face în România în perioada 18-21 Noiembrie, la Mediaș, anunță Dumitru Chisăliță, Președintele AIE (Asociația Energiei Inteligenta).
Specialiștii noștri se pregătesc să împartă flyere cu un kit de supraviețuire pentru cazul în care în România s-ar întâmpla acest lucru, un subiect dezbătut deja în mai multe țări din Europa, care își pregătește cetățenii.
Conform Reuters, Comisia Europeană se pregătește pentru întreruperi de energie electrică. Oficialii spun că ar putea să apară situații de urgență în cadrul Uniunii Europene.
Dacă vă aduceți aminte, vă scriam primul articol pe acest subiect acum un an (dar nu era luat în serios!).
Din acest flyer vom afla:
👉Cum faci căldură în momentul în care nu mai ai nicio sursă de încălzire?
👉Ce faci pentru a-ți creşte temperatura corporală?
👉Cum faci lumină în casă?
👉Cum depozitezi şi prepari alimentele?
👉Interacţiunea socială
Până primim flyerul, vă scriu cum ne pregătim noi și las lista deschisă pe care să o actualizez, dacă aveți să îmi trimiteți lucruri la care eu nu m-am gandit. Și așa, ne ajutăm unii pe alții și ne bazăm mai puțin pe oficialități (pentru că motive sunt…). La TV ne-au dat deja soluții ‘sa mergem la țară să ne încălzim la cuptorul cu lemne și lampa cu gaz’, doar că nu știu câți dintre noi mai avem rude la țară. Plus, vă imaginați cât ar fi de aglomerate drumurile?
✋Ce vă propun eu?
👉Căldură: Pentru pentru a avea mai multă căldură, pe perioada de oprire a curentului, vă izolați într-o singură cameră, unde să aveți:
1. Mini aragaz camping cu 3 butelii de urgență. Cost 110 Ron (link unde găsiți)
2. Sac de dormit (există varianta simplă sau dublă) așezat pe saltelele de la paturi pe jos. În funcție de magazin, prețurile încep de la 120 de Ron și ajung și la 800 Ron! (Vă las aici câteva linkuri: Model 1. Model 2)
3. Cort. În loc de saci de dormit puteți pune cortul (dintr-acela mic, cu saltelele de la pat pe jos) astfel, mențineți noaptea o temperatură mai caldă. Un cort mic începe de la prețul de 114 Ron (îl găsiți AICI) și poate ajunge la 700-900 Ron. Rețineți că vă trebuie unul mic.
👉Apă potabilă. Minim 6 litri pe adult, pentru 3 zile.
👉Mâncare. Ne întoarcem la conserve. Dar pe lângă acestea, putem face provizii de orez și arpacaș care se fierb relativ ușor și pentru care nu ai nevoie de multe pentru a le face gustoase, plus că sunt foarte sățioase. Merele și cartofii rezistă bine o perioadă lungă de timp, dacă știm să le depozităm. Ghid pentru cum să păstrați alimentele pentru o perioadă mai lungă de timp.
👉Lumină. Veioză pe baterii (timp de iluminare lung). Găsiți de la 40 de Ron până la 200 Ron. (Link aici)
👉Stingător de foc. NU ar trebui să lipsească din nici o casă. Prețul unuia pornește de la 99 Ron și ajunge la 1000 Ron. (Vă las aici mai multe modele: Model 1. Model 2)
👉Pătură protecție incendiu. Deși lumea NU o ia in considerare, măcar una pe casă ar trebui să existe. Costă 45 Ron. (O găsiți AICI)
👉Trusă de prim ajutor. O găsiți gata de cumpărat (de la 185 Ron) sau o puteți realiza voi în funcție de nevoile și afecțiunile membrilor familiei. Minimum ce trebuie să conțină este: foarfece cu varfuri boante; dispozitiv respiratie gura-gura; pipa Guedel marimea 4; pipa Guedel marimea 10; deschizator gura; garou elastic 50 cm; atele din material plastic – 2 buc; leucoplast 5cm x 3m; leucoplast 2.5cm x 2.5m; pansament individual 2×6 cm; pansament cu rivanol 6×10 cm; plasture 6×50 cm; fasa tifon 5cm x 4m; fasa tifon 10cm x 5m; bandaj triunghiular 80 mm; vata hidrofila sterile 50 g; manusi de examinare; comprese sterile 10×8 cm x 10 buc; alcool sanitar 200ml; alcool iodat 200ml; rivanol solutie 200ml; apa oxigenata 85ml; batiste hartie dezinfectante; ace siguranta; pahare unica folosinta; antitermic (adult, copil), antiinflamator (adult, copil), antibiotic (adult, copil).
👉Mașină. Nu lăsați rezervorul la mașină să ajungă la mai puțin de jumătate. Mereu aveți grijă să fie gata mașină, echipată, cu tot ce trebuie, pentru cazul în care trebuie să plecați de urgență.
❤️De luat în calcul!
👉Generator. Nu toată lumea își permite, dar este un real ajutor. Dacă îl puteți lua împreună cu familia, vecinii sau prietenii și să stați împreună pe perioada penei de curent, poate fi un lucru extraordinar. Pentru un generator bun ai nevoie de minim 5000 de Ron plus gazul cu care să îl alimentezi.
👉 Sobă pe lemne. În Germania magazinele au rămas fără stoc încă din iarna trecută la aceste produse. Prețurile încep de la 1000 de Ron (pentru acest model cu plită inclus și ai salvat și cum gătești) și până la 9500 Ron.
✋De ce să mai țineți cont?
📍- Baterie externă pentru telefon. Minim una. Nu țineți toată ziua telefonul deschis, ci doar folosiți-l doar pentru a suna în caz de ajutor.
📍- Scrieți pe o agendă toate numerele de telefon de la cei dragi, în cazul în care aveți nevoie.
📍- Stabiliți un plan cu cei dragi (dacă vă prinde pana de curent când sunteți la muncă, copiii la școală sau grădinițe), să știți fiecare ce trebuie să facă.
📍- Fiți gata să vă ajutați vecinii, în cazul în care este nevoie. Un grup de câțiva vecini, prieteni, care să se unească și să se ajute, este extraordinar.
👉Igiena personală: șervețele umede sunt un real ajutor în multe situații, dischete de bumbac, apă micelara, periuță și pastă de dinți, săpun lichid, deodorant, cremă hidratantă.
Este important să aveți aceste lucruri în casă și să vă faceți ceva provizii. Ceva provizii NU înseamnă să cumpărăm pentru luni de zile pentru ca apoi alimentele să expire și să le aruncăm?
Un kit de căldură minim înseamnă un cost de 450 de Ron (butelie, sac și cort sau ales dintre cele două).
☀️☀️☀️Primordial este să nu stăm în frig. Puneți preț pe lucrurile vitale, în ordinea importanței ei: Căldură, apă, mâncare, medicamente.
Obișnuim să cumpărăm foarte multă mâncare și să uităm de lucrurile de care avem nevoie cu adevărat pentru a supraviețui.
Ideal ar fi să existe ajutoare în acest sens de la stat pentru aceste lucruri sau măcar o parte din ele, mai ales către persoanele din mediile defavorizate sau cu salariile foarte mici: vocuhere, reduceri, bani.
În cazul în care s-ar întâmpla acest lucru cel mai important este să NU vă PANICAȚI. Penele de curent făceau parte din viața noastră în comunism și din câte îmi aduc aminte, pentru mine, la 4 ani, era una dintre cele mai frumoase perioade. Părinții mei aprindeau seara candele în casă și ne culcam cu toții strânși într-un pat mare, cu mama care ne spunea povești.
Nu vă speriați copiii! NU trăiți în stres.
Cu o bună organizare și liniște, trecem ușor prin acest hop.
Nu uitați să fiți umani și empatici. Sunt calitățile care i-au ajutat pe bunicii noștri să treacă prin război, ierni grele, pene de curent, cutremure, incendii.
Mai mulți înseamnă putere, nu dezbinare!
Voi ce ați adăuga pe listă?
Viața e o bucurie! Depinde de noi să o vedem și să o ținem așa.
Ana Maria