Dupa ce aflam ca suntem insarcinate si ne bucuram ca vine un nou membru in familie, gandul nostru fuge la maternitate.
O buna parte dintre mame nu au posibilitatea de a alege, traind in mediul rural si fiind la o distanta de spital de cel putin 50 km. E simplu sa visam ce ne-am dori, adevarul e ca Romania ofera foarte putine in institutiile de stat. Sunt revoltata cand vad ca inca sunt zone cu spitale judetene ce stau sa cada pe tine. Nici nu-ti vine sa intri, sa nasti acolo deja e un vis urat. Dar se intampla cand alta varianta nu ai.
Nu dezbat nici daca un spital privat sau unul de stat este mai bun, depinde mult de buzunarul fiecaruia.
Ce trebuie sa luati in considerare atunci cand alegeti sa nasteti?
1. Medicul, este cel mai important. Cu el veti naste si de el depinde viata voastra dar si a copilului vostru. Va trebuie un medic cu care sa puteti comunica, sa fie empatic si sa fie OM inainte de orice. Degeaba e bun ca medic, daca nu va asculta, daca nu puteti da de el cand aveti nevoie, daca nu va intelege. O comunicare buna pe toata durata sarcinii poate sa evite multe probleme. Alegeti-va cu grija medicul!
2. Medicul neonatolog. Cati dintre voi va interesati de medicul care va avea grija de copilul vostru dupa ce se naste? Aveti nevoie sa stiti ce fel de medic este si va sfatuiesc sa il cunoasteti inainte de a naste.
3. Terapia intensiva. Verifica daca au aparatura necesara in cazul unei nasteri premature pentru a salva viata unui bebelus, in caz de complicatii. Daca aveti o sarcina dificila, cu atat mai mult trebuie sa luati in considerare ca trebuie sa existe aparatura necesara pentru a salva bebelusul (incubatoare, aparate de intubat etc.).
4. O maternitate aproape de casa. Ia in considerare ca daca ti se rupe apa, nu ai mult timp la dispozitie si cu siguranta nu vrei sa nasti in masina.
5. Spitalul in sine. Stiu, pare utopic sa cerem un spital reamenajat in anumite zone, totusi, incercati sa tineti cont de acest aspect.
6. Daca ai mai multe optiuni de maternitati, viziteaza-le si decide unde te-ai simti cel mai bine si alegeti medicul de la acel spital.
7. Afla daca exista un consilier in alaptare in spital care sa te ajute in primele zile.
Sper sa va ajute sfarurile pentru a alege cat mai bine ce va trebuie voua. Ce am ales eu? Unul privat, pentru ca bifa toate cele de mai sus. Dar atentie cand alegeti si unul privat! Cititi bine contractul si faceti compartie sa fie bine echipati la partea de sectie de neonatologie. Desi toate pornim cu ideea ca vom naste la termen, experienta mea de doi prematuri imi spune ca nu este chiar asa.
Multa grija si iubire!