Duminica trecuta am venit de la munte cu 2 kg de prune acrisoare si tari cum imi plac mie.
Crumble de piersici abia facusem, deci il taiasem de pe lista. Galuste cu prune le face mama demential si nu aveam timp de munca.
Uite asa m-am gandit la un clafoutis si am cautat retete (recunosc ca nu sunt cel mai mare fan, dar merg pentru lucruri rapide).
Cautand retete am ajuns si la retete de Far Breton, dar nu aveam toate ingredientele si NU voiam deloc zahar pentru a-i putea da si lui Achim.
Uite asa, a iesit o reteta super delicioasa si simpla din DOAR 5 ingrediente si fara urma de zahar, cum imi doream.
Am facut-o luni pentru prima oara si din nou miercuri.
Ce va trebuie?
2 oua
60 grame faina
3 linguri miere
200 ml lapte rece
Prune
2 linguri miere
Un sfert de unt dintr-un pachet de unt pentru uns vasul de ceramica termorezistent.
Cantitatea este pentru vasul meu, ce are diametrul de 20 cm si inaltimea de 5 cm. Daca aveti vase mai mari, dublati cantitatile sau triplati 😉😊
Am pus intr-un bol cele 2 oua si le-am amestecat bine cu telul cu 3 linguri de miere de brad (dar poate fi folosita orice miere. Mierea NU este toxica cand este gatita, ci doar isi pierde proprietatile). Am adaugat faina si laptele rece si am amestecat bine cat sa nu faca cocoloase. Aluatul e gros ca cel de clatite.
Prunele le-am spalat, taiat in doua (fiind acrisoare) am adaugat o lingura de miere si le-am lasat un pic.
Am uns vasul cu bucata de unt peste tot si am adaugat prunele cu fata in jos. Peste toate am turnat aluatul crema si am introdus in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 20 de minute, apoi inca 30 minute la 170 grade. Cand am oprit cuptorul am mai lasat inca 10 minute cu usa larg deschisa.
Luni, pentru ca nu am avut rabdare sa se raceasca (muream de pofta la cum mirosea) am bagat lingura si am pus o bucata fierbinte, la care am adaugat si inghetata de iaurt cu piersici.
Miercuri am zis sa am rabdare si am lasat-o sa se raceasca si sa o intorc sa o tai felii.
Data viitoare sigur fac ca luni 😂.
Este mega delicioasa oricum, dar eu ador prajiturile calde, gata scoase din cuptor. Poate si pentru ca mama nu ma lasa sa mananc nimic cald cand eram mica.
Si acum cand fac babka (cozonaci) ador sa ii rup calzi.
O sa ma pomeniti pentru reteta asta.
Atentie doar ca da dependenta.
Si da, Achim e fan!
Multa grija si iubire!