Acum doua saptamani am ramas fara paine. Panica mare, seara tarziu, magazine inchise. Aveam in casa faina si drojdie. Dau un search pe google si caut retete. Si citesc mult si mult.
Gasesc o reteta care zicea ca e simpla si ca nu ai nevoie de nimic. Fericita ma apuc sa citesc reteteta. Numa’ simpla nu era. De inceput aveam ditamai lista de oale si tavi pe care bineintele nu le aveam in casa. Apoi aveam de framantat la ea in vreo cateva randuri cu pauze de cateva minute bune. Am obosit doar citind-o….
Nu are rost sa va spun ca am lasat-o balta cu netul si am sunat-o pe mama.
Noroc cu mama 😊. De atunci, de doua saptamni, NU am mai cumparat paine.
Reteta e pe bune simpla si NICI nu aveti nevoie sa investiti in oale noi. Pe bune!
Ingrediente (pentru o paine de 500 gr. Daca vreti doua, dublati ingredientele).
Faina 500 grame
250 – 300 ml apa calda
Un pliculet drojdie uscata, 7 grame (m-am lasat de cumparat drojdie proaspata, pentru ca daca nu o folosesti repede, expira).
Sa aveti grija sa fie cald in bucatarie si usa sa fie inchisa.
Puneti intr-un vas mare apa calda, presarati deasupra pliculetul de drojdie si deasupra un praf de faina.
Lasati la activat 10 minute.
Adaugati restul de faina si cu o faina amestecati totul cat se poate de bine. Trebuie incorporata toata faina si apa, iar aluatul trebuie sa fie ca o pasta groasa, lipicioasa. Eu m-am jucat vreo 5-10 minute cu mana dreapta in ea pana nu s-a mai vazut nici un pic de faina uscata.
Acoperiti cu folie de plastic bine, apoi cu un servet de bucatarie si puneti vasul deasupra sau langa calorifer, usa de la incaperea unde il lasati sa fie inchisa.
Il lasati asa 45-60 de minute.
Pregatitea cuptorului!
Cu jumatate de ora (30minute) inainte de a baga aluatul la cuptor, incalziti cuptorul la 250 grade (sau maxim) si puneti un vas plin de apa jos in cuptor (se va face abur si va ajuta painea sa nu aiba coaja tare).
Dupa ce a stat aluatul acoperit, ungeti blatul cu ulei (fara pic de faina), ungeti si mainile cu ulei si turnati aluatul pe blat. Incepeti sa trageti de el si sa il impachetati cum aveti chef. Eu fac asta cam 5 maxim 10 minute. Nu are consistenta de a il framanta, asa ca il tot fac pachetele.
Cand va saturati sa va jucati il turnati in tava de paine ce trebuie acoperita cu foaie de copt.
Il bagati in cuptorul incins (foarte important sa fie lasat minim 30 de minute la 250 grade cu tava cu apa inauntru) si inchideti focul de tot. Lasati tava cu apa inauntru si il lasati asa 20 de minute!
Apoi scoateti tava cu apa, dati cuptorul la 200 de grade si dati drumul la ventilatie sus-jos. Lasati painea inauntru inca 30-35 de minute maxim!
NU ungeti painea cu nimic.
Dupa 30 de minute o scoateti pe un gratar si o lasati la racit.
Eu o pastrez in punga de plastic si apoi invelita in servet.
Este delicioasa si pufoasa si a treia zi dupa ce o faceti. La mine nu a stat mai mult, deci nu stiu cum e sa stea mai mult.
Spor si sa imi ziceti de sanatate cand o gustati! Nu veti mai cumpara nici voi paine dupa ce o veti incerca.
Incerc sa prind curaj sa adaug si diverse lucruri la ea. Visez la una cu parmezan si bacon. Ce ti-e si cu poftele astea… daca imi iese, va scriu si voua!
Multa grija si iubire!