Martorul
Fratele meu Radu a fost un copil tare sensibil si cuminte. A avut in scoala generala in clasa lui colega o fetita masiva si mai ‘barbata’ care ii agresa pe cei mai mici ca ea. Fratele meu a fost una dintre victimele ei. Stiam de asta, dar nu am facut nimic, nu am stiut cum sa reactionez si cum sa il apar. Imi reprosez asta chiar si acum, dupa atatia ani
Imi pare rau Radu!
Agresorul
In liceu am facut parte din echipa agresoare asupra celor mai slabi din clasa. Erau cateva colege de care sa facea misto constant, ‘tocilarele clasei’, de care inevitabil cand lumea era plictisita cineva se trezea sa mai spuna ceva. Desi practic nu am initiat niciodata un astfel de comportament, faptul ca ma aflam pe aceeasi banca langa cei care o faceau, ma face sa ma simt la fel de vinovata ca ei.
Imi pare rau Rodica, Claudia, Anda si Eliza!Ā
Victima
Acum cativa ani am plecat la un curs la Barcelona cu cativa colegi de la munca. Timp de cateva zile am fost victima unui comportament deplasat a acestor colegi, care aveau chef de misto. Toti impotriva mea. Am plans foarte mult in acele zile si m-a afectat atat de tare incat la urmatoarea sedinta a firmei, care a fost la scurta perioada de timp dupa revenirea de la Barcelona, am refuzat sa merg. Fiecare dintre colegii mei in momentul in care am ajuns in tara, m-au sunat sa isi ceara scuze. Mai mult, fiecare dintre ei i-a acuzat pe ceilalti ca fiind cei vinovati si cei care au initiat totul, ei Ā urmand turma.
Imi pare rau ca am trait asta!
Bullying-ul este o problema care creste de la an la an mai ales in randul copiilor si al adolescentilor.
In 2016, sesizÄrile legate de fenomenul bullying in Romania au crescut cu 25% fata de anul precedent (conform Asociatiei Telefonul Copilului). Formele in care s-a manifestat fenomenul bullying au fost: insulte, jigniri, porecle, sarcasm (42,98%), loviri, Ć®mbrĆ¢nciri (38,58%) si intimidare, denigrare, insulte cu privire la statutul social (18,44%). Cei reclamaÅ£i ca fiind bullies / agresori au fost, in proportie de peste 97%, tot copii.
Asociatia Parintilor Isteti in parteneriat cu Itsy Bitsy FM lanseaza la Ć®nceput de an Åcolar proiectul „Gradinite fara bullying in Sectorul 3, Bucuresti”, finantat de Primaria Sectorului 3, Bucuresti.
De ce in gradinite?Ā
Pentru ca sunt mai multe sanse sa educi un viitor buller daca il descoperi cat mai devreme si sa incerci sa il schimbi.
Proiectul „Gradinite fara bullying in Sectorul 3, Bucuresti” invita cadrele didactice sa realizeze si sa foloseasca zilnic un EMOMETRU, instrument de cunoastere Ć®n grup a emoÅ£iilor. Aceasta practica zilnica la clasa va ajuta la dezvoltarea emotionala a copiilor, dar si la crearea unui mediu scolar mai benefic educatiei.
„E important ca cei mici sa inteleaga ca fiecare emotie este folositoare, dar ca intensitatea ei ar putea fi uneori prea greu de suportat. Atunci, ca si cand ai avea o oala pe foc, e posibil ca ea sa dea pe afara, sub forma de comportamente. Copiii pot fi indrumati sa semnaleze adultului cand „oala incepe sa fiarba”, ca in loc sa dea in foc, cei din jur sa-i ajute cu o vorba calda, o privire incurajatoare, o atingere usoara sau o imbratisare, astfel incat sa scada intensitatea emotiei.” spune psihoterapeuta Vistiana Long.
Desi proiectul in faza de pilot se adreseaza doar gradinitelor din sectorul 3, puteti aplica si voi programul in gradinita voastra. O faceti pentru copiii vostri si pentru un viitor mai sigur in scoli si licee.
Implicati-va activ! Gasiti detalii pe site-ul Itsy Bitsy.
Aceste fenomen trebuie oprit sau diminuat pe cat posibil. Un copil agresat va fi un adult cu frici, complexat sau sunt cazuri unde devine si el buller la randul lui.
Multa grija si iubire!