Momentul in care ramanem insarcinate este primul moment magic din viata noastra ca mamici.
Ce-i drept nu vedem mai departe de perioada alaptatului, a noptilor nedormite si a mirosului de bebelus.
Si uite asa trec primii 2,3 ani si te trezesti cu cel mic acasa cu intrebarea ‘Mami, ce este sexul?‘
Te inrosesti? Te blochezi? Sau esti deja pregatit?
Cam despre asta a fost vorba in atelierul tinut de Cristina Buja de la Fun Parenting, ieri in cadrul Centrului Educational Onceuponatime.
Eu pe Cristina o stiu de 6 ani, adica de dinainte de a fi mamici amandoua si de dinainte de a sti exact cu ce se mananca treaba asta.
Cristina lucra intr-un ONG cu copii proveniti din familii dezorganizate, eu venisem ca voluntar.
Mi-a placut din prima, este o peroana tara calda pe care nu mi-o pot imagina enervandu-se vreodata.
Perioada mea de voluntariat a fost mai scurta decat imi propusesem, din cauza job-ul solicitant, dar am ramas in contact cu Cristina. Am felicitat-o cand si-a deschis blogul, Fun Parenting, la vremea aceea fara sa ma gandesc ca vom ajunge ‘colege’ de breasla.
Cristina are o experienta bogata ca psiholog in terapia de grup sau individuala pentru copii si tineri. Asa ca aveam toata increderea ca merg la un seminar bine sustinut!
Mi-a placut tare mult modul in care a tinut acest atelier, facandu-l interactiv, fiind un grup micut, asezat in cerc, unde fiecare putea interupe cu intrebari sau pentru a-si povesti propriile experiente. Cumva genul acesta de seminarii iti dau incredere sa si vorbesti, nu doar sa asculti un lung monolog al celui din fata ta.
Temele au fost:
Ce trebuie sa stie copilul si cand, in functie de dezvoltarea lor pe etape de varsta?
Identitatea sexuala, diferentele intre sexe.
Autostimularea la copii mici.
Cum sa raspundem la intrebarile copiilor ?
Povesti practice din viata reala.
Stiu ca exista un trend la nivel international sustinut de cativa oameni si de la noi, care spune ca trebuie sa le vorbesti copiiilor de 3 ani in limbaj de adult, in privinta organelor sexuale.
Cristina ii spuna baietelului ei Cuc, asa cum o fac si eu si cum o fac multi parinti. La 3 ani si jumatate, cat are baietelul ei, nu simte nevoia, momentan sa ii vorbeasca asa de matur.
La aceste ateliere inveti ca nu este nimic gresit in a-i vorbi copilului cu diminutive sau pe limba lui. Totusi, sustine ca fiecare parinte trebuie sa faca asa cum este pregatit si copilul. Daca unii copii sunt mai pregatiti ca altii despre a li se vorbi direct despre organele sexuale, altii sunt mai retinuti, sau pur si simplu nu sunt imteresati de subiect.
Ideea e simpla: cresterea unui copil nu este stiinta exacta, totul facandu-se in functie de dezvoltarea copilului.
Cum ii vorbesti copilului cand te intreaba ce este sexul? Ii spui de barza sau ii povestesti despre actul sexual?
Cu siguranta varianta cea mai buna e sa adaptezi povestea actului sexual in cuvinte simple si pe intelesul copilului: cand mami si tati se iubesc in intimitatea lor, asta inseamna a face sex, ca este ceva ce tine de oamenii mari si ca va afla detalii atunci cand va mai creste un pic.
Cand apare identitatea sexuala?
In jurul varstei de 3 ani copiii incep sa perceapa diferentele dintre ei ca fetite si baietei.
Tot atunci va incepe curiozitatea autocunoasterii si a cunoasterii sexului opus. Depinde de noi sa le povestim intr-un mod frumos si pe intelesul lor ca baieteii au cuc si fetitele au pasarica (sau asa cum fiecare parinte le denumeste acasa).
Ce facem cand nu suntem pregatiti sau nu este locul potrivit pentru o intrebare ‘surpriza’?
Este ok sa le spunem copiiilor ca in public nu putem vorbi de anumite lucruri, dar ca atunci cand veti ajunge acasa veti dezbate subiectul (si o si faceti).
Cum ii atentionam pe cei mici de pericolul unui eventual abuz sexual?
Ii poti explica copilului ca este ok doar pentru mami si tati sa ii atinga partile intime atunci cand face baie sau il schimba si ca absolut nimeni altcineva nu are voie sa il atinga acolo.
Autostimularea la copii mici? Cat si ce este normal?
Copiii incep sa se cunoasca de cand constientizeaza anumite parti anatomice din ei. Mai tineti minte ca atunci cand erau bebelusi si-au descoperit manutele si se jucau cu ele, se tinea de manute si le tot privea? Crescand copilul descopera fiecare particica din organismul lui. Unii copii isi descopera organele sexuale mai devreme altii mai tarziu. Unora le provoaca placere si atunci revin cu atingeri. De fapt, auto stimularea la copii nu are nimic sexual asa cum este autostimularea la adulti. Ei nu constientizeaza ca este ceva sexual.. E ca si cand se mangaie pe manute sau isi plimba mana in par.
Totusi, este nevoie de interventie si de mers la psiholog atunci cand copilul o face prea des (doar parintele care isi cunoaste copilul, isi da seama ca inseamna prea des). Totodata, copilului ii trebuie explicat ca manifestarile de atentie pentru el se fac acasa in intimitate si nu in public.
La sfarsitul atelierului fiecare parinte a povestit din propriile experiente si a pus intrebari.
Abia astept sa merg la urmatorul. Ieri am fost cu Maria si in alt articol va povestesc cum a fost cu ea!
Foto credit: unica.md