Copilul nu să fie fericit merge la școală, ci să învețe!

septembrie 5, 2022

iconita

Ana Maria Ivan

P 20220905 093344 2 01
‘Mă lași doamnă, cu porcăria asta de școală liberă. Copilul trebuie să învețe. E singura lui datorie. Să vină cu 10 acasă și să asculte. Școala nu e că să fie copilul fericit. Asta e pentru visători. Mai vedem noi peste ani ce copii ratați ai când nu vor ști să lege două cuvinte.’
Când primesc astfel de mesaje îmi imaginez că respectivii sunt genul de adulți nefericiți la serviciul lor, care nu ies din cuvântul șefilor (pe care pe ascuns îi urăsc dar de față le ling pantofii) dar la care probabil (speeeer măcar) fac mulți bani.

Pentru că altfel nu îmi explic de ce ai vrea asta pentru copilul tău.

Fericirea este cea mai bună emoție care te ajută să asimilezi informații și să înveți mai ușor.

Iar asta o spun psihologii și experiența mea de viață.

Mi se pare tragic că cei mai mulți dintre adulții care își detestă serviciul și se duc cu scârbă în fiecare dimineață, nu au înțeles că e mai important să faci ce iubești decât să faci mulți bani sau să ai tot felul de poziții în care oricum nu ești de neînlocuit și unde nu îi va păsa nimănui de tine când te vei retrage.

❤️Faceți ce vă face fericiți! Asta spun copiilor mei.

Tata la aproape 40 de ani s-a apucat de teologie. A devenit preot când eu eram în primul an de facultate.
Mama s-a apucat de pictură când avea deja 3 copii. Iar acum restaurează icoane și biserici și adoră ce face.

Eu m-am apucat de scris acum 6 ani și sunt cea mai fericită să fac asta, deși nu am avut curaj mai devreme, toate locurile de muncă avute până atunci m-au făcut să zâmbesc când plecam spre serviciu. Și nu, nu banii au contat, deși am avut perioade când abia mă descurcam cu ei.

P 20220905 093344 2 01 1

🌿Am căutat mult o școală la care copiii mei să meargă fericiți și știu că am găsit locul pentru că mă întrebau de două săptămâni ‘când începe, mama?’. (La Maria mi-a ieșit din a doua încercare..)

🙂Ba au rămas surprinși să meargă în vizită și să vorbească cu alți copii despre școală și să afle că nu sunt la fel de încântați ca ei despre începerea școlii.
‘Adica nu toți copiii sunt fericiți la școală?’, Maria m-a întrebat atunci. ‘Nu sunt, deși ar trebui’.

P 20220905 093631 01

Educația se face mai ușor prin joacă și deschidere, practică și mai puțină teorie, curiozități și discuții libere, dezvoltarea gândirii libere și a creativității.
Cum ar fi să apreciem practic nu doar în teorie toate aceste lucruri?
Știți ce ne va diferenția în viitor de roboți?
Creativitatea și gândirea.

Imaginația pe care o are creierul uman este infinită și fără margini, asta dacă nu este închisă într-o cutie și este ajutată să crească.

📍Din punctul meu de vedere nu un sistem de educație este mai bun decât altul (există plusuri și minisuri la toate), nu pereții colorați (deși ajută să dea o stare de bine), ci OAMENII sunt cei care fac o diferență.

✋În mâinile cui îi lăsați? Cum vor fi ‘modelați’? Cu cât chef pleacă dimineața?

Dacă stai pe o bancă în fața unei școli și vei privi, vei vedea după copii, care dintre ei au părinți fericiți cu ceea ce fac și care înjură printre dinți ‘drumul pe care îl are de făcut, ziua pe care o va avea, colegii cu care se ceartă, șeful pe care îl urăște’.

🌺De ce vă scriu toate astea?
Pentru că nu există ‘sigur, la privat se poate’.
Se poate și la stat bine și la privat se poate rău (aduceți-vă aminte de prima școală a Mariei), dar să fim noi toți schimbarea, să fim prezenți ca părinți, să ne implicăm în activitățile de școală, să îi încurajăm să iubească școala (nu să le cerem note și să punem presiune pe ei!), să căutăm oameni implicați, să vorbim TARE când nu suntem de acord cu ce se întâmplă (uite câte schimbări fără noimă sunt în sistemul de educație și nimeni nu face nimic?). Îi admirăm pe străini că sunt educați și evoluați dar noi stăm în bancă noastră și tăcem mâlc deși lumea se destramă în jur..
📚Copiii ghiocei există din cauza părinților ghiocei.

Copiii care tac, care stau cu capul plecat, care sunt triști, care nu își fac prieteni sau care din contră devin agresivi și vocali, pentru că acasă nu au avut părinți care să îi ridice, să îi susțină, să ii îi iubească.

Nu vă cert, nu vă judec.
Vă spun că se poate și altfel!

IMG 20220905 WA0061 1 01

☀️☀️☀️Copiii Soare au în spate părinți Lumină.

Și da, vom vedea toți peste ani ce fel de copii avem.

Singura diferență este că eu vreau copii fericiți (indiferent de contul din bancă sau de ce vor alege să facă) iar alții copii cu note de A, averi și case, de a căror suflet și dorințe puțin le va păsa.

🎉🎉🎉Fericit sau să învețe?
De parcă cele două nu se pot completa…
Ai mei sunt fericiți să învețe cu oameni care să îi susțină.

Viața e o bucurie!

Ana Maria
\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!

%d blogeri au apreciat: