De Craciun am salivat in ultimul hal la reteta de Babka cu ciocolata facuta de vecina mea de la Tastebazaar. In asa hal ca in Ajun de Craciun am facut-o, adaptata pentru copiii mei (fara ciocolata).
Ei da, recunosc, abia astept sa le dau verde la ciocolata si sa gatesc si eu ca omul. Dar, mai am de asteptat. Mama nebuna cu reguli, ce sa ii faci?
Trebuie facuti din timp, pentru ca sunt mai multe etape. Eu ii voi face se vineri ca sa ii coc sambata. Vedeti de ce..
Pentru aluat:
500 gr. faina cernuta
2 oua la temperatura camerei
1 plic drojdie
70 ml lapte cald si racit
2 linguri de zahar brut
80 gr. Unt la temperatura camerei
Un praf de sare
Am inceput cu dizolvarea drojdiei in lapte.
Am adaugat pe rand in lapte, ouale, zaharul, untul si faina putin cate putin.
Am amestecat bine pana a devenit aluat.
Apoi am intins foaia si am trecut la ‘impachetat’ aluatul. Adica foaia intinsa si impachetata ca pe un buzunar si iar o iei de la capat de cateva ori. Eu o fac de 5, 6 ori, nu pot mai mult.
Crema de nuci o puteti face in aceeasi seara sau a doua zi, in functie de timpul vostru.
Pentru crema de nuci:
2 albusuri de ou
2 linguri de zahar brut
100 gr. Nuca macinata
2 linguri de pudra de roscove
2, 3 linguri de lapte rece
Dupa ce a stat aluatul la frigider, il scoateti si asteptati jumatate de ora pana il puteti manevra.
Intindeti cate o foaie, o ungeti bine cu crema si o rulati.
Ii asezati cu grija in tava de copt peste foaia de copt si acoperiti cu folie si lasati la dospit in loc cald 2, 3 ore.
Cand sunt gata ii bagati in cuptorul preincalzit la 170 grade, pentru 40 de minute, caldura sus si jos.
Scoateti cand e gata si ungeti cu sirop facut din apa calda si miere.
Ies cu coaja moale, doar usor crocanta si cu gust demential. Atentie! Cooznacii sunt dulci dar nu foarte dulci pentru ca noi mancam putin dulce, deci adaugati zahar dupa gust, inca 2, 3 linguri. Cantitatile sunt pentru tavi mici de chec, daca aveti tavi mari, dublati cantitatile.
Desi e mult de munca, merita, pentru ca sunt tare buni chiar cateva zile.
Multa grija si iubire!