La primele 2 sarcini am purtat centura chiar si in drum spre spital cand ma pregateam sa nasc. Aveam in cap imagini dintr-un film cu o femeie proiectata prin parbriz intr-un accident si nu am vrut sa risc. Asa voi face si acum, doar ca am gasit si o solutie care sa ma ajute sa-mi diminueze nu doar disconfortul creat de centura peste burta, ci si pentru un plus de siguranta.
Legea spune ca:
Art. 126. – (1) Conducatorii si pasagerii autovehiculelor, care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri de siguranta, sunt obligati sa le poarte în timpul circulatiei pe drumurile publice, atât în localitati, cât si în afara acestora.
Art. 126.(3) Se excepteaza de la obligatia de a purta centura de siguranta, în interiorul localitatilor:
Art. 126.(3) c) femeile în stare vizibila de graviditate;
Legal vorbind am putea sa nu o purtam. Dar ce ne facem daca avem un accident de masina?
Auzisem acum cativa ani de un accident cu o femeie gravida care conducea si careia centura i-a facut mai mult rau decat bine.
Cautand informatii despre acest lucru, am descoperit ca exista 2 studii pe acest subiect:
1. Unul spune ca femeile care poarta centura supun fatul la un risc mult mai mic fata de cele care nu au astfel de accesorii.
2. Cel de-al doilea studiu a demonstrat ca centura de siguranta este pozitionata gresit pentru femeile gravide, iar in cazul unui accident centura prezinta un risc in plus pentru fetus.
Ambele studii au vorbit despre pozitia centurii si daca aceasta ar putea fi corectata, pentru a nu trece peste burta, riscurile ar fi cu mult diminuate.
Cum punem centura corect pentru a nu dauna fatului?
Centura trebuie pozitionata pornind de la umar si trecand diagonal peste piept, printre sani. Este recomandat sa atasezi sub centura o bucata de material moale , mai ales daca centura ti se pare prea stransa.
Indicat de catre medici este sa aveti si centura, pozitionata corect, dar si airbagul activat. Aceasta lucreaza impreuna pentru a proteja mama si fatul. Daca nu exista centura, mama poate fi aruncata in airbag, acesta putand face mult rau. Daca nu aveti nici centura si nici airbagul, mama poate zbura prin parbriz.
Stiati ca la unele modele de masina, aribagul NU este activat daca nu este folosita centura de siguranta?
Cum putem ajuta pozitionarea centurii astfel incat sa nu deranjeze burta?
Exista o solutie la indemana oricarei viitoare mame: deviatorul de centura care ajuta la repozitionarea centurii de siguranta auto, astfel incat sa nu treaca peste, ci pe sub burtica mamicilor insarcinate, oferind astfel siguranta si confort atat mamicii cat si fatului.
Testele au demonstrat ca o folosire corecta a deviatorului centurii de siguranta protejeaza fatul. Chiar si in cazul unei coliziuni usoare femeia este supusa unei forte echivalenta cu sute de kilograme, iar datorita kitului pentru centura de siguranta aceste forte ocolesc burtica. Chiar si in timpul unei franari bruste exista forte mari ce pot apasa pe burtica daca nu se foloseste un deviator.
Voi cum ati ales? Daca stiti femei insarcinate, sigur le ajuta aceste informatii, asa ca orice share conteaza. Puteti salva o viata sau chiar doua!
Multa grija si iubire!