O data cu mersul la mare si piscina apar si infectiile oculare. Acum 2 saptamani Alexandru mi-a facut conjunctivita si oricat de mult am respectat igiena (spalat des pe maini, lenjerie schimbata etc.) tot a luat-o si Maria.
Atunci am vorbit cu prietena mea, medic oftolmolog specialist Diana Grigoriu, pe care o gasiti la clinica OftaPro din Bucuresti si am rugat-o sa ne povesteasca mai multe despre aceasta afectiune.
ZS: Spune-mi te rog ce este si cum apare conjunctivita la bebelusi si copii?
DG: Conjunctivita este o afectiune inflamatorie a conjunctivei. Conjunctiva este o membrana mucoasa, subtire, transparenta ce acopera partea anterioara a globului ocular si fata interna a pleoapelor. Conjunctivita este cea mai intalnita infectie a ochiului si poate aparea initial la un ochi si apoi, la interval de 1-3 zile sa mearga si la celalalt ochi.
ZS: De cate feluri de conjunctivita exista?
DG: Mai multe decat ai crede. Conjunctivita poate fi bacteriana, virala, alergica, factori iritanti (cum ar fi clorul din apa de piscina). In cazul aparitiei infectiei este esential diagnosticul precoce pentru initierea tratamentului si evitarea complicatiilor. Examenul clinic implica observarea atenta a ochiului si teste de secretie conjunctivala daca pacientul nu a administrat anterior picaturi cu antibiotice. Semnele care trebuiesc urmarite de parinti sunt: inrosirea ochilor, lacrimare in exces, secretii conjunctivale muco-purulente (puroi) sau purulente (alb-galbui, verzui, etc), chemozis (acumulare de lichid inflamator la nivelul conjunctivei), edem palpebral (pleoape umflate), senzatie de corp strain („nisip in ochi”), senzatie de arsura oculara, mancarime (prurit).
ZS: Cum se ‘ia’?
DG: Exista cauze favorizante: igiena defectuoasa, caldura, umezeala. La copii sunt mai frecvente episoadele de conjunctivita pentru ca ei se freaca la ochi cu manutele murdare mult mai des decat adultii. Evolutia conjunctivitei poate fi variabila: favorabila cu tratament corect administrat, recidivanta, sau cronica.
ZS: Putem face ceva sa prevenim sau sa ne protejam copiii?
DG: Pentru a ne proteja cat mai bine copiii, trebuie sa fim atenti si rigurosi, noi ca parinti cu igena micutilor nostri, sa ii spalam mai des pe manute si sa ii invatam inca de mici ca nu este bine sa puna manutele murdare pe fata. Prosoapele, lenjeria, fata de perna trebuie dezinfectate si folosite doar personal. Daca parintii sesizeaza aparitia unor semne ca cele descrise mai sus, este foarte important sa vina cu copilul la un oftalmolog pediatru pentru initierea tratamentului, astfel nu se pierde timp pretios!
Sunt de evitat variantele „intreb un prieten” sau ” ma duc la farmacie sa-mi dea niste picaturi” pentru ca, de cele mai multe ori, duc la decizii terapeutice incorecte si la complicatii.
ZS: Cat de grava este si ce complicatii pot aparea netrata sau tratata necorespunzator?
DG: De obicei, vederea nu este afectata, decat atunci cand boala nu este tratata prompt si se complica cu infectii ale corneei (kerato-conjunctivita). Corneea este prima membrana transparenta a ochiului ce participa, impreuna cu cristalinul, la transmiterea luminii pe retina. Keratita este cea mai severa complicatie si implica edematierea corneei (incetosare), ulceratie ce poate progresa spre perforatia corneei cu extindera infectiei in tot globul ocular (endoftalmita).
ZS: Ce tratament recomanzi?
DG: Tratamentul se face topic si uneori sistemic cu antibiotice, antivirale,medicamente antialergice la care se poate adauga si picaturi cu lacrimi artificiale, in functie de etiologie.
Sfatul este simplu: o igiena buna, tine departe infectiile!
Medic specialist oftalmolog Diana Grigoriu
Multa grija si iubire!