Fiecare mamica are ‘mica ei obsesie’ in legatura cu bebelusul ei. A mea au fost dintii. Mi se trage din copilarie, din alegeri gresite si multe ore petrecute pe scaunul stomatologului. Asa ca, am fost foarte grijulie cu dantura lor inca din primele saptamani.
Stiati ca si gingia bebelusilor trebuie ingrijita?
Ingrijirea cavitatii orale incepe imediat dupa nastere, cu simpla curatare a gingiilor dupa fiecare hranire (alapatat sau la biberon). Aceasta trebuie sa devina un ritual pentru prevenirea acumularii de bacterii. De sanatatea gingiilor cat mai devreme depinde sanatatea viitorilor dinti permanenti.
Multi parinti spun: ‘De ce e nevoie sa am grija de dintii de lapte, cand acestia oricum cad si cei permanenti conteaza?’
Dintii de lapte trebuie ingrijiti cu MULTA atentie, fiind esentiali pentru dezvoltarea sanatoasa a dintilor permanenti. Un dinte de lapte afectat, va infuenta in mod nefavorabil dezvoltarea dintelui permanent.
5 sfaturi pentru o dantura sanatoasa:
- Curatati, inca din primele saptamani si cu regularitate, gingiile si apoi dintisorii celor mici.
Medicii spun dupa fiecare hranit, eu va spun sa o faceti cat puteti de des, MINIM o data seara.
- Evitati ca bebelusul sa doarma cu sanul sau biberonul in gurita dupa aparitia dintilor, este sfatul dentistilor, pentru ca laptele favorizeaza inmultirea bacteriilor, fermentarea si aparitia cariilor.
Un subiect la care inca nu am gasit numitor pentru ca medicii sa se puna de acord: daca aparitia cariilor la copiii alaptati este cauzata de alaptarea pe timpul noptii. Alegeti, dupa ce consultati un medic dentist, in functie si de istoricul familiei.
- Evitati suzeta dupa varsta de 2 ani, in timpul somnului.
Dupa varsta de 2 ani, majoritatea copiilor au toti dintii, iar utilizarea suzetei pe timpul somnului poate avea o influenta negativa asupra danturii, in timp. Dintii de sus vor fi impinsi in fata, impreuna cu maxilarul, iar mandibula va fi impiedicata sa se dezvolte corect.
- Evitati produsele cu zahar inainte de varsta de 2 ani. Zaharul potenteaza riscul aparitiei cariilor.
- Evitati sucurile carbogazoase, aceste pot fi responsabile de eliminarea calciului din dinti.Puteti sa le faceti voi in casa, urmand sfatul specialistilor.
Nu stiu cum a fost la voi, dar pana sa mearga in picioare, toti cei 3 bebelusi ai mei au refuzat periutele de dinti, oricat de colorate erau. Le-am dat mereu in manute de la 6 luni pentru a se obisnui, dar NU am fortat spalarea dintilor pentru ca imi doream sa fiu un moment fericit pentru ei, in nici un caz, sa il evite mai tarziu.
Ce m-a ajutat inca de la nastere?
Baby-brush Biodegradable Dental Wipes. Sunt recomandate din primele zile, pana la 18 luni. Daca aveti bebelusi carora inca nu le puteti curata dintii cu periuta, eu va recomand ca, dupa periaj, sa le stergeti dintisorii cu cate un servetel dentar.servetel dentar.
De ce servetele dentare si nu doar tifon curat?
Incercati sa stergeti ochelarii de vedere cu un tifon uscat sau chiar inmuiat in apa si vedeti cat de clara va fi lentila. La fel si gingiile si dintii au nevoie de ingrijire speciala care sa curete corect laptele ramas sau resturile alimentare.
Ce contin aceste servetele de sunt atat de eficiente in ingrijirea orala?
Sunt servetele umede cu o formula delicata si textura unica, astfel incat sa asigure curatarea delicata a gingiilor sau a primilor dinti. Acestea contin xylitol ce ofera protectie impotriva acidului zaharat. (acizii afecteaza smaltul dintilor, adica partea lucioasa si stratul exterior de protectie a dintelui, determinand aparitia cariilor). Nu contin parabeni si are grija de natura, fiind biodegradabile.
Cum le folosesc la Achim?
Dupa ce ma spal pe maini, pun servetelul pe deget si sterg cu miscari usoare gingiile, limba si interiorul obrajilor. Servetelul il folosesc pe intreaga suprafata bucala. Nu clatesc dupa cu apa si nu refolosesc servetelul ‘mai tarziu’.
Voi cum curatati dintii celor mici?
Multa grija si iubire!