Cum să creați obiceiuri sănătoase copiilor

Când eram mică răsfatul meu preferat era mâncatul în pat în fața desenelor. Acum să fim serioși, cine nu adora să facă asta atunci când era mic? Cred că nici mari nu ne displace. Dar, mama o făcea ca formă de alint și răsfăț suprem și doar din când în când. În rest masa era masă cu toată familia.

În zilele noastre sunt mulți părinți care confundă forma aceasta de alint cu rutina zilnică iar copilul refuză mâncarea dacă nu stă la desene sau refuză ce i se pune în farfurie pentru că el are un fel de mâncare și mama are alt fel.

Mâncatul după un program regulat este un obicei sănătos esențial pentru creșterea armonioasă a copiilor spun psihologii și îi ajută să se obișnuiască cu un stil sănătos mai târziu.

Când începeți acest obicei?

Eu vă recomand fix când începeți diversificarea. Imediat ce poate fi pus în scăunelul lui, încurajați-l să vă fie aproape la orele de masă.

Regulă pentru părinți:

Mâncați întotdeauna ce mănâncă piciul, sau felul de mâncare măcar să respecte culoarea preparatului copilului vostru. Altfel, pot apărea probleme de genul: a poftit la mâncarea mea. La 6 luni copiii NU poftesc dar se întind la ce avem noi în farfurie din curiozitate și pentru că de multe ori farfuria noastră este mai colorată, decât este a lor.

După vârsta de 2 ani când încep să aibă schimbări de meniuri și să aibă propriile dorințe, înainte de a vă apuca să gătiți întrebati-i ce și-ar dori dar oferiți-le 2 variante pe care le numiți: paste sau supă, pește sau carne. Atunci când îi întrebați ce își doresc, la vârsta aceasta copiii nu știu foarte multe variante de mâncare și de obicei aleg ce știu: iaurt, piure etc. (De aici și părinții care cred că ‘copilul meu mănâncă doar un singur fel’).

Faceți din masă un moment amuzant pentru toată familia, nu un moment de tortură.

Copiilor le place să simtă mâncarea cu degețelele lor, să o miroasă, să o guste. Lăsați-i să se bucure de ea și cel puțin cât sunt mici și preferă să mănânce cu degetele puteți chiar să mâncați la fel. După vârsta de 2, 3 ani, au timp să învețe să folosească și tacâmurile. Asta nu înseamnă că nu i le puneți pe masă, ba chiar vă îndemn să o faceți le puneti dar dacă le respinge să nu insistați, pentru că îl veți stresa și va respinge și mâncarea.

Alexandru încă este la vârsta la care folosim bavețică. O folosim pentru că îi ies caninii și salivează foarte rău iar la masă ar fi haos dacă nu am folosi-o.

De curând am descoperit cele mai tari bavețele de unică folosință. Știați că există? Eu nu. Pe acestea le-am găsit la LIDL din întâmplare când m-a rugat soțul să îi cumpăr alunele preferate. Fac parte din gama LUPILU și sunt minunate. Se lipesc de tricou în 4 unghiuri, astfel că nu se mișcă când copilul se foiește. Perfecte de luat la restaurant, în parc, la grădiniță dacă știți că aveți un copil căruia îi place să își facă de cap cu mâncarea sau oriunde altundeva mai aveți nevoie.

Maria nu mai poartă de un an jumate dar când le-a văzut pe acestea a cerut și ea. Nu pot spune că mă supăr.

La sfârșitul mesei toată lumea participă la strănsul mesei. Alexandru a învățat să își curețe măsuța și folosește același șervețel umed (din aceeași gamă) cu care cere să se șteargă singur la guriță.

La desert picii mei primesc mere dar de 2 ori pe săptămână primesc și câte un biscuite. Atunci când nu am timp să fac biscuiți cu unt și merișoare, ne ajută varianta de biscuiți BIO de la același magazin.

Gama LUPILU mai conține produse ce pot fi folosite din prima zi de viață până când bebelusul face primii pași: piureuri BIO, scutecele ultra-absorbante și delicate cu pielea bebelusului, iar pentru îngrijirea pielii bebelusului găsiți în gama Cien produse cosmetice cu ulei de migdale.

Care este rutina voastră de masă?

Multă grijă și iubire!

\

Shop

\

Lasă-te inspirată

Descoperă mai multe…

Share This

Share This

Share this post with your friends!